ברחבי אירופה המשיכו אמש (יום ג') כוחות ההצלה להיאבק בשריפות רבות בצל גל החום הפוקד חלקים נרחבים ביבשת – מיוון ואיטליה עד צרפת ובריטניה. שריפות רבות פרצו לפנות ערב סביב לונדון, שעות אחרי שהטמפרטורות בבירה הבריטית הגיעו לראשונה בהיסטוריה ליותר מ-40 מעלות, ושיא חום של כל הזמנים נקבע במדינה: 40.3 מעלות, שנמדדו במזרח אנגליה. שיאי חום מקומיים נשברו ביממה האחרונה גם בעשרות יישובים בצרפת, שמעבר לתעלה.
בין הערים באירופה שעליהן איימה אמש האש גם הבירה היוונית אתונה: שריפת יער גדולה פרצה באזור הררי בפאתי העיר, ורוחות עזות ליבו אותה וקירבו את האש עד לאזורי מגורים. תושבים שם קיבלו הוראה להתפנות, ועשן כיסה את קו הרקיע של אתונה. שלל שריפות דווחו גם באיטליה, בין השאר בגבעות מסרוסה שבטוסקנה, בחורשות ליד רומא, סמוך למילאנו ובקרבת העיר טרייסטה. אתמול היו חזויות 40 מעלות בחלקים מצפון איטליה ומדרומה, ובחמש ערים הוכרזה כוננות אדומה. היום היא כבר תחול על תשע ערים, ומחר על 15, בהן רומא, מילאן ופירנצה.
השריפות הגדולות ביותר עדיין משתוללות בדרום-מערב צרפת, בחבל היין ז'ירונד שבירתו היא בורדו. אלה השריפות הגדולות ביותר שפקדו את האזור זה יותר מ-30 שנה, והן כילו כבר שטח בגודל של כמעט 200 קמ"ר. יותר מ-34 אלף תושבים פונו מבתיהם באזור, ו-2,000 כבאים, המסתייעים בשמונה כלי טיס, נאבקים שם בלהבות. "למרות פעולות מהקרקע ומהאוויר עדיין לא השגנו שליטה במצב", הודו אמש הרשויות. אתמול נעצר בצרפת חשוד בהצתה של לפחות אחד ממוקדי השריפות בז'ירונד.
בעולם מתקשים להתעלם מהקשר שבין גל החום הקיצוני שפוקד חלקים מאירופה – וגם אזורים אחרים בעולם, כמו סין וארה"ב – לבין שינויי האקלים שגורם האדם. דו"ח של האו"ם שפורסם בפברואר השנה התריע כי בהתחשב בבצורות שנגרמות משינויי האקלים, מספרן של שריפות היער הקשות צפוי לגדול ב-30% ב-28 השנים הקרובות. "אנחנו רואים גלי חום שכיחים יותר והם חמים יותר מכפי שהם היו אלמלא שינויי האקלים", אומרת פרידריקה אוטו, מרצה לענייני אקלים באימפריאל קולג' בלונדון.
בשבוע שעבר היו ספרד ופורטוגל במוקד האש, ואף שבימים האחרונים חלה בהן ירידה בטמפרטורות, הסכנה הנשקפת להן טרם חלפה. בספרד לבדה בערו אתמול יותר מ-30 שריפות יער, בין השאר בקסטיליה ולאון ובגליסיה. במחוז סמורה שבצפון-מערב המדינה נהרגו לפחות שני בני אדם ועוד שלושה נפגעו באורח קשה, ויותר מ-6,000 איש פונו מ-32 כפרים. מאז תחילת השנה עלו באש בספרד כבר יותר מ-700 קמ"ר של אדמות – פי שניים יותר מהממוצע בעשור האחרון.
החשש לחיי אדם באירופה אינו רק מהלהבות המשתוללות בסמוך למקומות מגורים, אלא גם מהשלכותיו הישירות של החום על תושבים. חום כבד מגדיל מאוד את הסיכוי לאירועי חירום רפואיים, בכלל זה שבץ מוחי, ובספרד ופורטוגל נקשרו לפחות 1,000 מקרי מוות בשבוע שעבר לטמפרטורות הגבוהות. סכנה מיוחדת נשקפת למבוגרים ולבעלי מחלות רקע. "אנשים לא באמת מרגישים שהם צריכים לשתות הרבה, אז הם עלולים להתייבש, ולמבוגרים זה מסוכן מאוד", הזהירה אתמול אניק ואן הוילנברוק, עובדת בית אבות בגרימברגן שבמצפון לבריסל, בירת בלגיה.
גידול של 1,300% במכירת המאווררים
במוקד תשומת הלב האירופית עמדה אתמול בריטניה, שם בדיוק כפי שהבטיחו החזאים נרשם שיא חום היסטורי, כשמד הטמפרטורות הצביע לראשונה אי פעם על יותר מ-40 מעלות. הטמפרטורה הגבוהה ביותר, 40.3 מעלות, נמדדה בכפר קונינגסבי שבמזרח אנגליה. קודם לכן, בצהריים, נמדדו 40.2 מעלות בנמל התעופה הית'רו שבלונדון. שיא החום החדש עקף ב-1.6 מעלות את השיא הקודם, 38.7, שנרשם בקיימברידג' בשנת 2019, ואם מישהו חשב שיש בו מידה של מקריות, הנתון הבא לא מותיר מקום לספק: לפחות ב-34 מקומות ברחבי בריטניה נשבר אתמול השיא של קיימברידג' מלפני שלוש שנים. יישובים רבים עוד יותר שברו את שיא החום של עצמם, וגם סקוטלנד כולה קבעה לעצמה שיא חדש – 34.8 מעלות נמדדו שם אתמול, נתון השובר את השיא של 32.9 מעלות שנמדדו שם באוגוסט 2003.
גל החום השפיע על כל תחומי החיים בבריטניה. חברות החשמל דיווחו על עלייה דרמטית בצריכה, מרכזים שוקקים של ערים התרוקנו מאדם, ומסילות רכבת ניתכו בחום הכבד והתעקמו. רשת Asda דיווחה אתמול כי במכירת המאווררים בסניפיה חל גידול של 1,300% בימים האחרונים. והיו גם מי שהחליטו שדווקא הישארות בבית ביום שכזה היא המעשה המסוכן: "אני הולך למשרד, כי שם נחמד וקריר", סיפר טום אליוט, צעיר בן 31, "ואני מדווש לשם באופניים במקום לנסוע ברכבת התחתית". הרשויות בבריטניה הזהירו ערב גל החום כי שיבושים צפויים בתנועת הרכבות, ומי שנדחסו בכל זאת לקרונות של התחתית הסתכנו בחום כבד, זיעה ותחושת מחנק.
לפחות 10 שריפות גדולות השתוללו אמש בלונדון ובסביבותיה, ואחת מהן הקיפה בתים בכפר וונינגטון, בפרברים המזרחיים של הבירה. שירותי הכיבוי הכריזו על מצב חירום, וראש העיר סאדיק חאן פנה אמש בבקשה לתושבים להימנע מהבערת אש במנגלים, גם היום. שירותי האמבולנס של לונדון דיווחו אתמול על עומס אדיר במהלך היום, עם כ-400 קריאות בשעה. היום כבר תחול ירידה בטמפרטורות בבריטניה, ובדרום אנגליה אף צפויות סופות רעמים חזקות.
המדענים מדגישים כי בקצב העניינים הנוכחי, חום כבד כמו שפקד את בריטניה אתמול הוא רק קדימון לצפוי בעתיד. סטיבן בלצ'ר, המדען הראשי של שירות החיזוי הבריטי, אמר כי אין שום אפשרות שאת בריטניה היו פוקדות טמפרטורות כאלה בלי השפעתם של מעשי האדם, והזהיר כי אם לא תצומצם במהרה פליטת הפחמן – מידות חום כאלה עשויות לפקוד את בריטניה בכל שלוש שנים לערך. פרידריקה אוטו מהאימפריאל קולג' אמרה: "אף שהמצב הזה עדיין נדיר, 40 מעלות הן כעת דבר מציאותי בקיץ הבריטי. האם זה יהפוך לתופעה שכיחה מאוד או יישאר יחסית נדיר? זה בידיים שלנו".
הלילות נעשים חמים: 33 מעלות ב-3 לפנות בוקר
את מומחי הבריאות מטריד חום הלילה לא פחות מאשר זה שמורגש בשעות היום. מעבר לכך שטמפרטורות גבוהות בלילה מקשות על כבאים להשתלט על השריפות לפני שהשמש עולה שוב, הוא גם אינו מאפשר לגוף את המנוחה הצוננת שהוא זקוק לה בזמן השינה.
בלילה שבין שני לשלישי נרשם בבריטניה הלילה החם בהיסטוריה, כשבלונדון הטמפרטורה לא ירדה בשום שלב אל מתחת ל-25 מעלות, ובלה אג שבנורמנדי, צרפת, נרשמו בשלוש לפנות בוקר של יום שלישי 32.8 מעלות. למעשה, ברוב כדור הארץ הטמפרטורה של שעות הלילה עולה מהר יותר מאשר זו של שעות היום בעקבות שינויי האקלים, ולפי מחקרים, ב-40 השנים האחרונות נעשו הלילות ברחבי העולם חמים יותר ב-25%.
בריטניה לא הייתה כמובן המדינה היחידה בצפון אירופה שהתמודדה אתמול עם חום לא שגרתי. גם בהולנד הורגש חום קיצוני, ובאמסטרדם עובדי העירייה אף התיזו מים על כמה גשרים מכניים מעל תעלות העיר כדי למנוע מהמתכת שלהם להתרחב – דבר שיכול לגרום להם להיתקע ולחסום את תנועת כלי השיט. ההערכות אתמול היו כי הטמפרטורה בעיר תתקרב ל-39 מעלות.
בפראג בירת צ'כיה הגיעה אתמול בצהריים הטמפרטורה ל-33 מעלות, וכמו בכל מקום, גם שם יש מי שיודע לנצל זאת למטרות עסקים: "בר הקרח" במרכז העיר הציע לתיירים להתגנב אליו לחוויה ארקטית קצרה וקפואה. הבר, במרחק של דקת הליכה מגשר קרל המפורסם, מגיש קוקטיילים על בסיס וודקה בכוסות עשויות קרח, וגם הריהוט והקישוטים בו עשויים ממים קפואים. הטמפרטורה בתוכו עמדה אתמול על מינוס שבע מעלות, והמבקרים קיבלו בכניסה מעילי פליז וכפפות. לכל אחד מהם הותר לשהות בפנים עד חצי שעה.
פורסם לראשונה: 22:52, 19.07.22