הבחירות לנשיאות ארה"ב בשבוע הבא יתקיימו יום אחד בלבד אחרי שבאיראן יציינו 45 שנה ל"משבר בני הערובה", שבו השתלטה טהרן על השגרירות האמריקנית במהפכה האיסלאמית של 1979. עבור רבים, המתיחות כיום בין שתי המדינות מזכירה את אותם ימים.
לקראת הבחירות, בטהרן חלוקים בשאלה מי משני המועמדים – דונלד טראמפ וקמלה האריס – "טוב יותר" לטהרן. יש גם מי שחושב שאף תוצאה בבחירות לא תשנה את המדיניות האמריקנית בשטח. "כל הנשיאים שנבחרו אחרי המהפכה של 1979 החזיקו באותן דעות על איראן" ואני לא חושב שזה ישתנה", אמר ל-AP סאדק רבאני בן ה-65.
ב-2018, כשטראמפ היה בבית הלבן, הוא הודיע כי ארה"ב פורשת מהסכם הגרעין שנחתם בין איראן למעצמות בתקופת ברק אובמה, והחזיר את הסנקציות נגד טהרן – שפגעו קשות בכלכלתה. השנים שבאו לאחר מכן עמדו בסימן הסלמה במזרח התיכון, עוד לפני המתקפה של חמאס ב-7 באוקטובר אשתקד. בינואר 2020 נרשמה עלייה חדה במתיחות, כאשר בהוראת טראמפ חוסל בבגדד קאסם סולימאני – מפקד "כוח קודס" של משמרות המהפכה.
השנים של ביידן בבית הלבן היו בצל שיחות לא ישירות עם טהרן על חזרה להסכם הגרעין, שעד כה לא הניבו תוצאות. הרפובליקה האיסלאמית דורשת להסיר את הסנקציות שהוטלו נגדה, על רקע הפרת סעיפים בהסכם הגרעין, בתמורה להסכם גרעין חדש. בהתפתחות אחרת ביחסים סיכמו אשתקד איראן וארה"ב על עסקת חילופי אסירים שיצאה לפועל בספטמבר 2023, כשחמישה אמריקנים שהיו כלואים באיראן במשך שנים יצאו לחופשי.
"הגיע הזמן לאישה"
בעימות הנשיאותי שנערך בחודש שעבר הבטיחה האריס, סגניתו של הנשיא ג'ו ביידן, כי היא תמיד "תעניק לישראל את היכולת להגן על עצמה, במיוחד כשזה נוגע לאיראן ולכל איום של איראן ושלוחותיה נגד ישראל".
בבית קפה במרכז טהרן, שאהוב במיוחד על צעירי העיר, אומרת זהרה רזאיי בת ה-22 שהיא מקווה שהאריס תנצח ביום שלישי. "ראינו את טראמפ בעבר והוא פשוט נוקט מדיניות אנטי-איראנית. הגיע הזמן לאישה, אני חושבת שהיא טובה יותר כי היא לא מחפשת מלחמה".
איברהים שירי, בן 28 ובעל תואר במדעי המדינה, מסכים עם הקביעה של זהרה: "אני חושב שהאריס מכירה את העולם טוב יותר. היא וג'ו ביידן שכנעו את ישראל לא לתקוף את מתקני הגרעין של איראן, והמשמעות של זה היא צעד לעבר השלום".
איראנים אחרים דווקא מעדיפים את טראמפ, ומאמינים להצהרותיו על היכולות להגיע לעסקה במהירות. "אני לא יודע מה האמריקנים חושבים, אבל טראמפ מסוגל להגיע להסכם מהיר עם איראן", מאמין מוחמד עלי רעופי בן ה-43. "ממשל ביידן, כולל האריס, נכשלו בהגעה לעסקה כלשהי עם איראן בשנים שבהן היו בשלטון".
רזה חאמי, נהג מונית בן 31, מציין שטראמפ החזיר כוחות אמריקניים מהמזרח התיכון בכהונתו הראשונה – ומקווה שהנשיא האמריקני דווקא יסייע להורדת המתיחות באזור.
"טראמפ מנצח = 100% מלחמה בין איראן לארה"ב"
אחמד מוראדי בן ה-53 רוצה שטראמפ ינצח בבחירות "מסיבות אישיות", אך מאמין כי אחרי ניצחונו של המועמד הרפובליקני, מלחמה בין ארה"ב לאיראן תהפוך לעובדה מוגמרת "ב-100%". אישה שסירבה לחשוף את שמה והתראיינה ל-AP בטהרן אמרה שהמועמדת הדמוקרטית, בתור אישה, "לא תוכל להגיע להסכם עם איראן" מכיוון שגברים יודעים איך לדבר עם גברים.
"אני חושבת שאם טראמפ ייבחר לילדים שלנו יהיה הרבה יותר קשה. כמובן שכבר קשה לנו, אז זה לא משנה מי מהם ייבחר", אמרה פריבה אובי, תושבת טהרן. "אנחנו, האיראנים, לכודים בסוג של משחק פוליטי, והילדים שלנו משלמים את המחיר על כך. אבל אני עדיין חושבת שעם טראמפ יהיה קשה יותר, במיוחד לבן שלי, שהוא סטודנט ומתכנן להגיש בקשה ללימודים באמריקה".
הנשיא הרפורמיסט של איראן, מסעוד פזשכיאן, ניצח בבחירות אחרי קמפיין שבו הבטיח להגיע להסכם חדש עם המעצמות ולהוביל להסרת הסנקציות נגד טהרן. גורמים איראנים טוענים כי ניתן להפריד בין שיחות הגרעין למלחמות במזרח התיכון, גם אחרי שארה"ב האשימה את איראן בניסיונות להתערב בבחירות בנובמבר – טענות שהוכחשו בטהרן.
פטמה מוחג'ראני, דוברת בממשל של פזשכיאן, אמרה כי טהרן רוצה לראות שינוי במדיניות האמריקנית ולראות כבוד ל"ריבונות הלאומית" של מדינות אחרות. היא גם מעוניינת שוושינגטון תימנע מפעולות שיחריפו את המתיחות, "כפי שראינו שקרה בשנים האחרונות".
בסופו של דבר המילה האחרונה באיראן שמורה למנהיג העליון, עלי חמינאי בן ה-85. "אתם יודעים, חמינאי ראה שמונה נשיאים אמריקנים באים והולכים", אמר עבאס חאסמי, מורה בגמלאות בן 67. "הוא ידע איך להתמודד עם הנשיא הבא".