אחרי קריסת קווי ההגנה של אסד בחמה, המורדים בסוריה כבר הגיעו לפאתי העיר הגדולה חומס, שנמצאת במרכז המדינה. מרכז המעקב הסורי אחר זכויות אדם, ארגון אופוזיציה למשטר שפועל מבריטניה, דיווח הבוקר (שישי) כי המורדים נמצאים כ-5 ק"מ מחומס - וכי כביש חומס-חמה כבר נמצא בשליטתם. חומס משמשת צומת מרכזי המחבר בין רוב האזורים המאוכלסים של סוריה, והסכנה לה מגדילה את צרתו של אסד שבעתיים.
בעקבות ההתפתחויות הללו, פרשננו יוסי יהושוע פרסם לראשונה כי צה"ל מתגבר את הכוחות ברמת הגולן. כוחות הוסטו ביממה האחרונה מכמה יחידות הכשרה לאוגדה 210 המרחבית, השולטת על הגבול עם סוריה. בצה״ל חוששים מאירועים שעלולים לצאת משליטה ויובילו להתקרבות לגבול ולחדירה ליישובים. הקבינט המדיני-ביטחוני אף יתכנס פעמיים, מחר בערב וביום ראשון, כדי לדון בהתפתחויות.
תגבור הכוחות בגולן כולל גדוד טירונים אחד ותחתיו שתיים-שלוש פלוגות, שיעסקו באבטחה. בנוסף, יתוגבר האזור בכוחות אוויריים. "צה״ל עוקב אחרי האירועים ונערך לכל תרחיש בהתקפה ובהגנה", נמסר. "לא נאפשר איום סמוך לגבול ישראל, ונפעל לסכל כל איום על אזרחי מדינת ישראל".
במקביל, סגרה ירדן את מעבר הגבול האזרחי היחיד שלה עם סוריה, מעבר נסיב. גורם בצבא הסורי אמר כי חמושים פתחו באש לעבר המעבר.
תיעודים שפורסמו בכלי תקשורת ערביים העלו כי המורדים כבר נכנסו לעיר א-רסתן, המרוחקת פחות מ-20 ק"מ מחומס. בצהריים כבר דיווח מרכז המעקב הסורי שהצבא הסורי נסוג מחומס, אך משרד ההגנה הסורי דחה את הטענות בהודעה רשמית מטעמו, ומסר כי כוחותיו ערוכים להדוף כל מתקפה. המורדים, מצידם, הודיעו על השתלטות על שני כפרים מצפון לחומס, אחרי קרבות עם כוחות המשטר. עימותים נוספים, בהיקף מצומצם יותר, מתרחשים גם באזור הכפרי של דרעא שבדרום סוריה, הקרובה יותר לישראל. בדיווחים נוספים נטען כי המורדים השתלטו על מעבר הגבול נסיב עם ירדן, שקרוב לדרעא.
בניסיון לבלום את ההתקדמות של המורדים לעבר העיר הגדולה, כך אמרו גורמי ביטחון לבנונים לרויטרס, חיזבאללה שלח קבוצה קטנה של "כוחות מפקחים" - שאמורים לסייע לצבא אסד. גורם צבאי סורי ושני מקורות אזוריים המקורבים לטהרן ציינו בפני הסוכנות כי כוחות מיוחדים של חיזבאללה - ייתכן שאנשי רדואן - חצו במהלך הלילה מלבנון והתמקמו בעמדות בחומס. רוסיה, מצידה, הורתה לאזרחיה להתפנות מסוריה במיידית.
בינתיים, אבו מוחמד אל-ג'ולאני, מנהיג המורדים, שבראשם ארגון הג'יהאד "הייאת תחריר א-שאם", ניסה לשרטט בריאיון לרשת CNN את המטרות של המורדים. הוא הסביר כי המטרה המרכזית היא לשים סוף למשטרו של הנשיא בשאר אסד. "המטרה שלנו היא להפיל את המשטר הזה. זו זכותנו להשתמש בכל האמצעים להשיג את המטרה הזו", הוא קבע. "הזרעים של התבוסה של המשטר תמיד היו בתוכו. האיראנים ניסו להחיות אותו, קנו לו זמן, ובהמשך גם הרוסים ניסו לתמוך בו. אבל האמת נשארת בעינה - המשטר הזה מת".
אל-ג'ולאני הביע תקווה שכלל הכוחות הזרים יעזבו את סוריה - מארה"ב, דרך טורקיה, רוסיה, איראן וגם המיליציות הנאמנות לה. "ברגע שהמשטר ייפול - העניין הזה ייפתר. לא יהיה צורך בשום כוחות זרים בסוריה", הוא אמר. "לסוריה מגיעה מערכת שלטונית מוסדית, ולא כזו שבה שליט אחד מקבל החלטות שרירותיות. אנחנו מדברים על פרויקט גדול - לבנות את סוריה. 'הייאת תחריר א-שאם' יכול להתפרק בכל רגע. זה אמצעי לביצוע משימה - עימות עם המשטר הזה".
לפי CNN, אל-ג'ולאני שינה לחלוטין את הרטוריקה שהשמיע. בעבר עמד בראש הארגון ג'בהת א-נוסרה, השלוחה הסורית של אל-קאעידה. אבל בהמשך התאחד הארגון ל"הייאת תחריר א-שאם", ארגון הכולל כיום מספר ארגוני מורדים סונים - ובראשו עומד אל-ג'ולאני, שעל ראשו פרס של 10 מיליון דולר מצד ארה"ב. אל ג'ולאני ניסה להרחיק עצמו מאל-קאעידה, ובריאיון תיאר שעבר שינויים. "לאדם בשנות ה-20 לחייו יש אופי אחר מאדם בשנות ה-30 וה-40. ובוודאי לאדם בשנות ה-50. זה טבע האדם", אמר אל-ג'ולאני, שלפי הפרסומים בתקשורת הערבית, גילו כיום הוא 43.
אל-ג'ולאני ניסה גם להרגיע את הדאגות שהשמיעו בשבוע האחרון המיעוטים בסוריה, ובהם הנוצרים - מפני פגיעה בהם. "היו כמה הפרות נגדם על ידי אנשים בודדים, אבל טיפלנו בהן", אמר ל-CNN. "לאף אחד אין זכות למחוק קבוצה אחרת. הפלגים האלה חיו בדו-קיום באזור הזה מאות שנים - ולאף אחד אין זכות לחסל אותם".
בינתיים, נשיא טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן, אמר היום כי הוא מקווה שהמורדים "ימשיכו בהתקדמות שלהם נגד כוחות אסד ללא בעיות". לדבריו, הוא ניסה לנרמל את היחסים בין טורקיה לסוריה מוקדם יותר השנה, אך עד כה לא קיבל מאסד תשובה חיובית.
סכנה לעדה העלווית של אסד?
מרכז המעקב דיווח כי על רקע ההתקדמות המהירה של המורדים, אלפי בני אדם נמלטו בשעות הלילה והבוקר מהעיר חומס לכיוון המחוזות המערביים בסוריה - בקו החוף - שנחשבים למעוזו של בשאר אסד. השתלטות המורדים על מחוז חמה מגבירה דרמטית את הלחץ על אסד, בין השאר משום שהוא מותירה את ערי החוף טרטוס ולטקיה מבודדות משאר סוריה. לטקיה היא מעוז פוליטי חשוב של העדה העלווית של אסד, שהיא מיעוט בסוריה, וחוששת לחייה במקרה שהנשיא ייפול - חרף הצהרות אל-ג'ולאני. גם בסיס אסטרטגי של חיל הים הרוסי שוכן שם.
רק אתמול נכנסו המורדים לחמה, אחת הערים הגדולות והחשובות בסוריה, בהישג דרמטי - אחרי שבשבוע שעבר כבשו את העיר הענקית חלב. המורדים דיווחו כי עם כניסתם לחמה התגלעו קרבות עזים בינם לבין הצבא וכי הם השתלטו על בית הכלא המרכזי של העיר ושחררו ממנו מאות אסירים. הם גם תיעדו את עצמם משתלטים לכאורה על נמל התעופה הצבאי של חמה וחגגו על כלים צבאיים בתוכו.
צבא סוריה אישר אתמול כי נאלץ לסגת ממרכז חמה ולהתפרס מחדש מחוצה לה, אחרי שהמורדים הצליחו להיכנס לכמה שכונות בעיר וגרמו לקווי ההגנה שלו לקרוס. הודעת הצבא באה שעות אחרי שהכחיש את טענת המורדים כי פרצו אל העיר, והוא הסביר את ההחלטה לסגת ברצונו "לשמור על חיי אדם ולמנוע לחימה בשטח אורבני".
מלחמת האזרחים בסוריה נמשכת כבר כמעט 14 שנה, ואף שבמהלכה איבד אסד שטחים רבים, לאורך כל הדרך הוא הצליח לשמור על שליטתו בחמה. יש מי שחושש כי כעת, כשהמורדים נהנים מרוח גבית אדירה אחרי כיבוש חלב וחמה, הם יצליחו להכניעו עוד יותר. נידאל אסאף, פליט בן 37 שנמלט השבוע מחמה ומשתכן כעת במקלט למפונים שנפתח בבית ספר במחוז חומס, העיד כי כשהמורדים הגיעו לאזור חמה התושבים והצבא לא הצליחו להתמודד איתם, והוא נאלץ לברוח עם עשרות מבני משפחתו תוך כדי הקרבות.
למרות ההתקדמות הדרמטית, המשטר הסורי מנסה להקרין ביטחון, וממשיך להדגיש כי נסיגתו מכמה אזורים בצפון-מערב המדינה היא זמנית ונועדה רק להתארגנות מחדש לקראת היציאה למתקפת-נגד גדולה על המורדים. שלשום הכריז אסד על מבצע חדש לגיוס חיילים שבמסגרתו יועלה שכרם של אנשי הצבא ב-50%. בדמשק ובדיר א-זור הוקמו מרכזי גיוס שבהם הוחתמו גברים על טופסי גיוס לצבא.
מלחמת האזרחים בסוריה פרצה בשנת 2011, כשגל ההתקוממויות של "האביב הערבי" שטף את המזרח התיכון ומתנגדי משטרים מתוניסיה ומצרים עד תימן ובחריין יצאו להפיל את השליטים. בסוריה החלה ההתקוממות בעיר הדרומית דרעא, וכשהתפשטה משם יצא אסד למבצע דיכוי חסר תקדים. בשנת 2015 כבר איבד את השליטה ברוב שטחי ארצו ונראה כי משטרו מט ליפול, אך אז התגייסה רוסיה לעזור לו, והודות למבצע ההפצצות שלה ולסיוע של לוחמים מאיראן ומחיזבאללה השיב לעצמו אסד את השליטה ברוב חלקי סוריה.
בשנים האחרונות הצטמצמה מאוד הלחימה בסוריה: המורדים נדחקו כאמור לאזור אידליב, ולא נראָה שנשקפת עוד סכנה למשטר. לפי הערכות בסך הכול נהרגו במלחמה יותר מחצי מיליון בני אדם, ומיליונים נוספים נעקרו מבתיהם, ורבים מהם ברחו לחו"ל.
פורסם לראשונה: 10:34, 06.12.24