בצל המגעים להסדרה שתביא לסיום המלחמה בזירה הצפונית, צה"ל הגביר בסוף השבוע את קצב התקיפות בדאחייה, הרמטכ"ל הרצי הלוי רמז להעמקת התמרון הקרקעי – ובמקביל גם חיזבאללה "עושה שרירים" ומשגר עוד ועוד מטחים לעבר יישובי הצפון. במטח אמש (מוצאי שבת) לחיפה, הקריות ואזור הכרמל נרשמו כמה נפילות, עם זירה מרכזית שבה התחולל הרס רב ונפגעו כמה מבנים, ובהם גם בית כנסת.
למרבה המזל, וכנראה גם בשל שמירה על הנחיות פיקוד העורף, לא היו נפגעים מרסיסים. בזירה במרכז הכרמל נרשמה פגיעה ישירה של רקטה, כנראה כבדה, והיא גרמה נזק לבית מדרש ישן – מבנה לשימור – ולבית הכנסת הסמוך. דירות בבניינים מסביב נפגעו מהדף ומרסיסים. כמה רכבים ניזוקו, ואחד מהם עלה באש. גם מערכת החשמל ברחוב ניזוקה, והוא הוחשך לחלוטין. למקום הוזעקו נציגי עירייה וחברת החשמל כדי לטפל בנזק. על פי מד"א, חמישה בני אדם נפגעו קלות בריצה למרחב המוגן.
נתן שטרוה, שמתגורר ברחוב שבמרכז הכרמל, סיפר כי בעודו רץ למקלט בעקבות האזעקה הוא שמע "פיצוץ אדיר ומחריש אוזניים". "כשיצאנו החוצה ראינו ששתי קומות נפגעו, גם המכונית שלי נהרסה כליל". לדבריו, "הכול הרוס, השמשה של הכניסה לבניין גם הייתה הרוסה". שרית שי, שמתגוררת לא הרחק מהזירה, העידה: "אני גרה בבית ישן. אין ממ"ד והמקלט מרוחק מאוד. כל הבית שלי רעד. ידעתי שזה קרוב. לא היה לי ספק. הרעידות הלא רצוניות והמעבר הזה של פחד מוות מול העיניים. ריח שרוף ועשן, מטר ממני. בית כנסת. סופר. גן. מה נשאר? עד מתי?".
ראש העיר חיפה, יונה יהב, הגיע למקום והודה לתושבים שהקפידו על ההנחיות. "התושבים מוכיחים את עצמם שוב ושוב ושוב. אין לי מילים איך להודות להם. הם הצילו את עצמם והצילו את המשפחות שלהם, ותודה לאלוהים שכך זה נגמר. האויב לא מרפה מאיתנו. אנחנו מטרה מאוד מאוד מרכזית, עיר שלישית בגודלה, עם הרבה מאוד מוסדות שמעוניינים לפגוע בהם – והם עשו את זה הערב. ותודה לאל שאף איש לא נפגע".
המטח לחיפה ולקריות היה השני לאזור אתמול. שוגרו בו כעשר רקטות, שרק חלקן יורטו. בסך הכול שוגרו אתמול כ-75 רקטות מלבנון, עם פגיעה גם ברפת ליד טמרה שבה נהרגו פרות. ארבעה כטב"מים מלבנון יורטו, ואחד מהם התרסק על מבנה בנהריה – ללא נפגעים. מטחי חיזבאללה הגיעו במקביל לשמונה גלי תקיפות במהלך סוף השבוע ברובע הדאחייה של ביירות, כשלפי הדיווחים בלבנון נרשמה שם אמש הפצצה נוספת – 11 במספר אתמול.
מגבירים את הקצב: 50 מטרות הותקפו בדאחייה תוך שבוע
אמש עדכן צה"ל כי בשבוע האחרון חיל האוויר תקף כ-50 מטרות טרור בדאחייה. "ארגון הטרור חיזבאללה מקים באופן שיטתי תשתיות טרור במרחבים אזרחיים ברחבי מדינת לבנון, על מנת לבצע פעולות טרור תוך הטמעות פעיליו ומפקדיו באוכלוסיה אזרחית. שיטה זו מסכנת באופן ישיר את אזרחי מדינת לבנון", נמסר. "טרם התקיפות ננקטו צעדים רבים על מנת לצמצם את הסיכוי לפגיעה באזרחים, כגון: איסוף מודיעין מקדים, תצפית מדויקת ואזהרות מקדימות לפינוי האוכלוסייה באזור".
בנוסף, צה"ל פרסם סרטון מביקור שערך בשבוע שעבר הרמטכ"ל הרצי הלוי בכפר כילא שבדרום לבנון, ובו הצהיר על המשך המאמץ לפגוע בחיזבאללה: "הארגון הזה ימשיך לירות, אנחנו נמשיך להילחם, נמשיך לממש תוכניות, ללכת עוד קדימה, לתקוף בעומק, לפגוע בחיזבאללה, מאוד מאוד קשה". לדבריו, "אנחנו נעצור כשנדע שאנחנו מביאים את התושבים בביטחון". הקרבות בתמרון הקרקעי ממשיכים לגבות מחיר דמים כבד, ואמש הותר לפרסום כי סמל אורי ניסנוביץ (21) מירושלים, לוחם בגדוד 13 של חטיבת גולני, נפל שלשום בהיתקלות בדרום לבנון. מתחילת המלחמה נפלו 795 חיילים.
כל ההתפתחויות מגיעות כאמור כשברקע נמשכים מגעי ההסדרה לסיום המלחמה מול חיזבאללה, וכעת ממתינים בישראל ובארה"ב לתשובת ארגון הטרור להצעת הפסקת האש שהועברה ליו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי, ראש תנועת אמל השיעית שמייצג בשיחות את חיזבאללה. לפי דיווח ב-CNN, ההצעה הישראלית-אמריקנית הועברה ביום חמישי האחרון לברי על ידי השגרירה האמריקנית בלבנון ליסה ג'ונסון.
"אווירה אופטימית": מחכים לתשובת חיזבאללה
גורם לבנוני אמר לרשת החדשות האמריקנית כי הרשויות בביירות "אופטימיות" שחיזבאללה יסכים לתנאי ההסכם, וכי הוא צפוי להגיש את תשובתו הרשמית להצעה ביום שני הקרוב. גורם פוליטי בלבנון אמר גם הוא, בשיחה עם סוכנות הידיעות AP, שהתשובה הלבנונית צפויה להגיע ביום שני הקרוב. אחד מיועציו של ברי אמר בסוף השבוע כי "האווירה" סביב השיחות אופטימית, וכי "רוב" התנאים בהצעה מקובלים על מנהיגי לבנון.
אלא שגם אם תתקבל תשובה חיובית, ייתכן מאוד שהיא תכלול דרישות לשינויים – ולא ברור מתי בדיוק יושג הסכם, שלפי דיווחים כבר קיבל את ברכתו של נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ, ובישראל מקווים להשיגו עוד לפני השבעת הנשיא ב-20 בינואר. על הקשיים שעוד צפויים מעיד למשל דיווח אמש בערוץ הסעודי "אל-חדת'", שבו צוטטו גורמים פוליטיים בלבנון שאמרו כי הם "מסכימים באופן כללי להצעה האמריקנית" – אך הדגישו כי היא מכילה פרטים לא ברורים. "היא לא עוסקת במנגנונים ליישום סעיפים רבים הכלולים בה", הם אמרו.
הם הדגישו כי גם כשתוגש התשובה של ביירות, המלחמה לא תיפסק. "תגובת לבנון לא מספיקה, הדבר החשוב ביותר הוא התגובה הישראלית. ההצעה האמריקנית היא התחלה של תהליך משא ומתן ארוך", הם אמרו. גם בערוץ הלבנוני "אל-גדיד" דיווחו אמש כי המשא ומתן צפוי להיות סבוך. לפי הדיווח, שמסתמך על גורמים פוליטיים במדינה, תשובת לבנון תועבר ביום שני הקרוב לשגרירות ארה"ב: "כל סעיף שלא שומר על ריבונות לבנון, לא יאושר על ידי לבנון ויוצגו הצעות לתיקונו", צוין.
"לבנון מתמודדת בצורה חיובית עם ההצעה האמריקנית וניתן להגיע באמצעותה להבנה, אבל המשא ומתן לא יהיה קל", אמרו המקורות ל"אל-גדיד". לדבריהם, "לבנון נצמדת למשימות יוניפי"ל כמו שהן. ללא הרחבתן או צמצומן, אין תיקון של הסמכויות. לבנון מחויבת להחלטה 1701". בערוץ דיווחו עוד כי השליח האמריקני המיוחד, עמוס הוכשטיין, יגיע לביירות ביום שלישי – אבל לפי שעה אין אישור נוסף לטענה הזו. לאחרונה דווח כי אם הוכשטיין יגיע לאזור, הוא יעשה זאת רק אם תהיה התקדמות בשיחות.
עיקרי ההסדרה המתגבשת, נזכיר, כוללים את נסיגת חיזבאללה צפונה מנהר הליטני על פי החלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם מ-2006, פריסת צבא לבנון בדרום המדינה ומניעת העברת אמצעי לחימה מסוריה. אלא שבדרך ניצבים שלל מכשולים, אלו כמה מהם שדווחו בימים האחרונים:
חופש פעולה ישראלי נגד הפרות. בישראל הבהירו שוב ושוב כי הסוגיה המרכזית תהיה אכיפת ההסכם, כשברקע האכזבה מהעובדה שכוח יוניפי"ל של האו"ם לא אכף את החלטה 1701 במשך שנים ארוכות ואפשר את התעצמות חיזבאללה – שהפך לצבא טרור עם מעוזי פלישה כחלק מתוכניתו שסוכלה כעת לכיבוש יישובי הגליל. בישראל דורשים בהקשר זה "מסמך צד" שנועד להבטיח את חופש הפעולה הישראלי במקרה של הפרות מצד לבנון. "זה הדבר הכי חשוב מבחינת ישראל", הדגיש לאחרונה בכיר ישראלי.
בלבנון מסרבים בתוקף להעניק אור ירוק לתקיפות ישראליות כחלק מהסכם רשמי, אבל השאלה היא כיצד יגיבו למסמך שלא בהכרח יהיה חלק רשמי מהעסקה. "התנאי של הארגון נותר ברור: ייאסר על ישראל לבצע פעולות בתוך השטח הלבנוני", אמר ל"וושינגטון פוסט" גורם שמקורב לחיזבאללה. בנוסף, העיתון הלבנוני "אל-אחבאר" שמזוהה עם חיזבאללה פרסם בשבוע שעבר רשימת "עקרונות" שלכאורה מייצגים את צוות המשא ומתן הלבנוני – ואחד מהם הוא ש"לבנון לא תסבול פלישת מטוסים ישראליים למרחב האווירי או הימי הלבנוני", ו"מסרבת להעניק סמכויות ביטחוניות או צבאיות לארה"ב או ישראל על צעדיה של לבנון".
יעילות צבא לבנון. ישראל הסכימה שצבא לבנון יחומש על ידי שלושה גורמים – ארה"ב, צרפת ובריטניה – שגם יהיו ערבות להסכם הזה ויהיו חלק מממנגנון האכיפה שלו. בישראל קיימת סקפטיות באשר לשאלה האם צבא לבנון יוכל לפעול נגד חיזבאללה, אך האמריקנים אומרים שיש להם ערבויות שהדבר הזה אכן יקרה. רמת האמון הישראלי בצבא לבנון, שבעבר דווח על משבר כלכלי חמור שממנו הוא סובל, אינה גבוהה – אולם ממשלת המעבר בלבנון מצהירה כי היא ערוכה לפרוס אותו בדרום המדינה.
המדינות שיפקחו על ההסכם. ברי, שמייצג כאמור את חיזבאללה בשיחות, אמר בסוף השבוע לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי הוא מסרב להצעה להקים ועדה שתפקח על יישום החלטה 1701, ותכלול מדינות מערביות. "זה לא מקובל על לבנון", אמר. גורם לבנוני רשמי אמר לערוץ "אל-ג'דיד" כי "הוועדה שתעקוב אחר יישום ההחלטה תורכב מצד לבנוני, ישראלי ומנציג האו"ם, ויש אפשרות שגם ארה"ב, צרפת ומדינה ערבית יצטרפו".
הסכם כולל, או בשלבים. בעבר היו דיווחים כי ההסכם יכלול שלב ראשון בן 60 יום, אבל לפי שעה פרטי ההצעה לא ברורים לחלוטין. לפי העקרונות הלבנוניים לכאורה שפורסמו ב"אל-אחבאר", לבנון דורשת הפסקת אש מוחלטת של המלחמה, "בפעם אחת" – ולא תיעתר להסכם בשלבים.
תחושת הביטחון לתושבי הצפון. מבחינת ישראל נראה ששאלה מרכזית בדרך להסכם תהיה האם תושבי הצפון יסכימו לחזור לבתיהם במסגרת הסדר מדיני, כשברקע החשש שחיזבאללה יוכל להשתקם מחדש עם הזמן. בינתיים, צה"ל כאמור מנצל כל רגע ופועל כעת בקו הכפרים השני של הגבול בניסיון להמשיך לפרק את תשתיות חיזבאללה.
ההקשר האיראני. גם השאלה אם איראן תתמוך בהסכם שיגביל את השלוחה המרכזית שלה במזרח התיכון עומדת בפני מקבלי ההחלטות, ולפי סוכנות AP ראש הממשלה הלבנוני נג'יב מיקאתי נשמע שלשום כמי שמפציר בטהרן לשכנע את חיזבאללה להסכים להסכם הפסקת אש.
"חיוני להימנע מפעולות שעלולות ליצור רגישות בקרב פלגים לבנוניים מסוימים או שיהיו לטובת קבוצה כלשהי על פני אחרת", אמר מיקאתי במפגש עם עלי לריג'אני, יועצו של מנהיגה העליון של איראן עלי חמינאי. לריג'אני עצמו אמר כי איראן תתמוך בכל החלטה שתקבל ממשלת לבנון. "אנחנו לא כאן כדי לחתור תחת אף יוזמה", אמר – והאשים כי ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא זה שלכאורה "מערער את יציבות האזור".
פורסם לראשונה: 23:11, 16.11.24