האופוזיציה הסורית אישרה בצהריים (יום א') כי משטרו של בשאר אסד איבד לחלוטין את השליטה על חלב, העיר השנייה בגודלה במדינה, והיא נמצאת כעת בידי המורדים לראשונה מאז פרוץ מלחמת האזרחים ב-2011. זמן קצר לפני כן דווח כי המורדים, שממשיכים להתקדם במתקפת הפתע שלהם על צבא אסד, השתלטו גם על האקדמיה הצבאית בעיר ועל מכללות צבאיות בדרומה. במקביל דווח כי מיליציות פרו-איראניות הפועלות בעיראק שוקלות לצאת לסוריה כדי לסייע למשטר אסד להדוף את המורדים.
הטלטלה בסוריה – עוד כותרות:
• אסד, הג'יהאדיסטים ו"המורדים המתונים" – מי נגד מי בסוריה? שאלות ותשובות
• שלוחיה של איראן בשפל, ישראל תצטרך לפקוח עין / רון בן ישי
• צמח באל-קאעידה - והקים ארגון משלו | מנהיג המורדים שמוביל את הלחימה באסד
• התקדמות דרמטית למורדים בסוריה: "מחוז אידליב בידינו, גם נמל התעופה בחלב"
מתקפת הפתע של המורדים, נזכיר, החלה ביום רביעי האחרון, ממש במקביל לכניסתה לתוקף של הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה בלבנון. מתנגדי אסד, ובראשם הארגון הסוני הג'יהאדיסטי "הייאת תחריר א-שאם", שבשנים האחרונות נדחקו למחוז אידליב בצפון-מערב סוריה, הסתערו על מחוז חלב הסמוך וכבשו בו שטחים נרחבים. צבא אסד נאלץ לסגת מעמדותיו, ואתמול כבר הגיעו דיווחים שלפיהם איבד לגמרי את השליטה בעיר חלב.
בשנים האחרונות, אחרי שאסד ייצב את משטרו בעזרת רוסיה ואיראן, הייתה פעילות המורדים מוגבלת מאוד, וההסתערות שלהם בשבוע שעבר על חלב הייתה הגדולה ביותר שהוציאו לפועל זה ארבע שנים. היא מעוררת עניין רב בעולם וגם בישראל, בין השאר בשל החשש שנשק לא קונבנציונלי ייפול בידי הג'יהאדיסטים. בקרבות בין הצדדים בצפון-מערב סוריה נהרגו בחמשת הימים האחרונים כבר יותר מ-300 בני אדם, בהם עשרות אזרחים.
היום לפני הצהריים אישר "המרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם", ארגון אופוזיציה סורי הפועל מלונדון ושדיווחיו נחשבים אמינים, כי חלב אינה עוד בידי אסד. מנהל הארגון, ראמי עבד אל-רחמן, אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP כי המורדים שולטים כעת בכל העיר למעט כמה שכונות המוחזקות על-ידי כוחות כורדיים. הוא הדגיש שזו הפעם הראשונה מאז תחילת מלחמת האזרחים ב-2011 שאסד מאבד לחלוטין את השליטה בעיר חלב. בצהריים טענו המורדים הסורים כי מלבד האקדמיה הצבאית שכבשו הם הצליחו להשתלט גם על מערכת הגנה אווירית רוסית.
טורקיה מוטרדת מהכורדים: "ניסו להקים מסדרון"
איראן, בעלת בריתו של אסד, האשימה כבר בשבוע שעבר כי המתקפה של המורדים היא חלק מ"ניסיון שטני ציוני-אמריקני" לערער את הביטחון באזור, והיום יצא שר החוץ שלה עבאס עראקצ'י לביקור הזדהות בדמשק. לפני המראתו לשם אמר כי הרפובליקה האיסלאמית "תומכת תמיכה מוצקה בצבא הסורי ובממשלת סוריה". הוא הוסיף כי "הצבא הסורי יצליח פעם נוספת להביס את הטרוריסטים האלה, כפי שכבר עשה בעבר".
העיתון הקטארי "אל-ערבי אל-ג'דיד" דיווח היום כי שתי מיליציות עיראקיות פרו-איראניות מסרו שהן שוקלות לצאת לסוריה כדי לסייע לצבא אסד להדוף את המורדים ולהחזיר לו את השליטה בחלב. הדובר של אחת מהן, מיליציית "כתאיב סייד א-שוהדא", טען כי "מה שקורה בסוריה בתמיכה אמריקנית-ישראלית הוא חלק שני של המצור על חיזבאללה בלבנון", וכי עיראק תהיה המדינה הראשונה שתושפע מהמתרחש בסוריה, ועל כן המיליציה שלו אינה שוללת התגייסות שלה ללחימה שם. "לחמנו בסוריה שנים רבות, לא כדי להגן על המשטר, אלא כדי להגן על ציר ההתנגדות ועל קו האספקה הראשי המחבר בין לבנון, עיראק, איראן וסוריה", אמר. הוא ציין כי לפי שעה המיליציות העיראקיות לא קיבלו החלטה להצטרף ללחימה בסוריה, אך אם יהיה צורך בכך הן יעשו זאת מיד, והדבר ייתכן כבר בימים הקרובים.
מדינה נוספת שלה אינטרסים גדולים בצפון סוריה היא טורקיה, שתומכת כבר שנים בחלק מהמורדים נגד אסד, וחוששת מהתחזקות של ארגוני הכורדים סמוך לגבולה בעקבות התערערות יציבותו של המשטר הסורי. הבוקר טענו מקורות ביטחוניים טורקיים כי המורדים המקורבים אליהם הצליחו לסכל ניסיון של ארגונים כורדיים ליצור מסדרון שיחבר בין אזורים בשליטת הכורדים בצפון-מזרח סוריה לבין תל-ריפעת, אזור אסטרטגי השוכן צפונית-מערבית לחלב. המקורות טענו כי הארגונים הכורדיים, בהם ה-PKK וה-YPG שבהם רואה טורקיה ארגוני טרור, ניסו לנצל את נסיגתם של כוחות אסד מאזורים שהותקפו על-ידי המורדים, בצעד שלכאורה יסכן את טורקיה.
בכלי התקשורת המזוהים עם אסד מנסים בינתיים להמעיט בהישגי המורדים. ברשת "אל-מיאדין" הלבנונית, המקורבת לחיזבאללה, דיווחו למשל הבוקר שצבא סוריה כבר החזיר לעצמו את השליטה בעיירות רבות באזור הכפרי הצפוני של מחוז חמה. הערוץ גם הכחיש דיווחים שלפיהם המורדים השתלטו על כמה כפרים שם. משרד ההגנה הסורי שב ומפציר בימים האחרונים בסורים להתעדכן בנעשה רק דרך הערוצים הרשמיים בלבד.
מלחמת האזרחים בסוריה פרצה בשנת 2011, כשגל ההתקוממויות של "האביב הערבי" שטף את המזרח התיכון ומתנגדי משטרים מתוניסיה ומצרים עד תימן ובחריין יצאו להפיל את השליטים. בסוריה החלה ההתקוממות בעיר הדרומית דרעא, וכשהתפשטה משם יצא אסד למבצע דיכוי חסר תקדים. בשנת 2015 כבר איבד את השליטה ברוב שטחי ארצו ונראה כי משטרו מט ליפול, אך אז התגייסה רוסיה לעזור לו, והודות למבצע ההפצצות שלה ולסיוע של לוחמים מאיראן ומחיזבאללה השיב לעצמו אסד את השליטה ברוב חלקי סוריה. בשנים האחרונות הצטמצמה מאוד הלחימה: המורדים נדחקו כאמור לאזור אידליב, ולא נראה שנשקפת עוד סכנה למשטר. לפי הערכות בסך הכול נהרגו במלחמה יותר מחצי מיליון בני אדם, ומיליונים נוספים נעקרו מבתיהם, ורבים מהם ברחו לחו"ל.