ראש ממשלת אוסטרליה אנתוני אלבניזי הכריז הבוקר (יום ה') על כוונת ארצו לאסור על ילדים מתחת לגיל 16 להשתמש ברשתות החברתיות, בטענה שהשפעתן של פלטפורמות כמו פייסבוק וטיקטוק "גורמת נזק ממשי לילדים שלנו". לפי הצעת החוק שמקדמת ממשלתו, ענקיות הטכנולוגיה יהיו אחראיות לאכוף את מגבלת הגיל ויספגו קנסות כבדים אם גורמי הפיקוח מטעם הרשויות יגלו שילדים מתחת לגיל היעד מצליחים להסתנן לרשתות שלהן.
אוסטרליה מצטרפת בכך לכוח חלוץ של כמה מדינות המנסות להילחם בהשפעות השליליות של הרשתות החברתיות. הודעתה היום באה אחרי שב-2023 אישרה ממשלת צרפת חוקים המחייבים את הרשתות הללו לוודא את גילם של המשתמשים ולדרוש אישור מהוריהם אם הם בני פחות מ-15. כך או כך, מגבלת הגיל שאוסטרליה מציעה כעת תהיה אחד הצעדים החריפים בעולם בכל הקשור להגנה על ילדים ובני נוער מנזקי הרשתות, ובניגוד לחוק הצרפתי היא לא תאפשר להחריג מהאיסור את מי שהוריהם אישרו לילדיהם להשתמש בהן.
"החוק הזה הוא למען האימהות והאבות", אמר הבוקר אלבניזי לכתבים מחוץ לפרלמנט. הצעת החוק תוצג השבוע למנהיגי הטריטוריות שמהן מורכבת אוסטרליה, ובסוף החודש תובא לפרלמנט, במטרה להשלים את החקיקה לפני סוף השנה. האופוזיציה כבר הודיעה שתתמוך בחוק. אחרי שהחוק יאושר תינתן לרשתות החברתיות תקופת היערכות בת שנה כדי להבין כיצד ליישמו ולאכוף אותו. "הפלטפורמות הללו הן שיהיו אחראיות לנקוט צעדים הגיוניים כדי למנוע את הגישה אליהן ממי שהיא אסורה להם – האחריות לא תהיה מוטלת על ההורים או על הילדים עצמם", הבהיר אלבניזי.
"מטא", חברת-האב של פייסבוק ואינסטגרם, כבר הודיעה כי תכבד כל מגבלת גיל שתקבע הממשלה, אבל ראש מחלקת הבטיחות של החברה הזהירה כי אוסטרליה צריכה לשקול היטב כיצד ייושמו ההגבלות, משום שהצעות חוק שאינן מנוסחות היטב עלולות לגרום לציבור להרגיש טוב עם עצמו, כאילו נקט פעולה, בעוד בפועל בני נוער והוריהם לא ימצאו עצמם במקום טוב יותר. הנהלת "סנאפצ'ט" מצדה הזהירה כי האיסור עלול למנוע מבני נוער גישה לשירותים המעניקים תמיכה נפשית: "גם בשחייה יש סיכונים, אבל אנחנו לא מונעים מבני נוער ללכת לים, אנחנו מלמדים אותם לשחות בין הדגלים".
גובה הקנס? מיליון דולר זה כלום בשביל ענקיות הטק
בשנותיהן הראשונות, בסוף העשור הראשון של המילניום ובתחילת העשור שאחריו, זכו הרשתות החברתיות לשבחים בשל האופן שבו אפשרו לפתע להמונים לתקשר זה עם זה ולהפוך מודעים למתרחש סביבם ובעולם, אבל בעשור האחרון גברה מאוד המודעות לסכנות הטמונות בהן, בכלל זה תופעות של בריונות, הפצת מידע שקרי, פרסום תכנים בלתי-חוקיים וניסיונות חיצוניים של התערבות וחבלה במערכות הבחירות של מדינות דמוקרטיות.
בהצהרתו הבוקר דיבר ראש הממשלה אלבניזי גם על התכנים המיזוגיניים המופצים ברשת ומיועדים לעיניהם של בנים ועל הפצת תמונות של נשים הגורמות לבנות לפתח דימוי גוף שלילי ותפיסות לא בריאות בנוגע לגוף האישה. "אם אתה ילד בן 14 ואתה מקבל את התכנים האלה בתקופה שבה אתה עובר שינויים ומתבגר, זה יכול להיות ממש קשה לך, ומה שאנחנו עושים כאן זה להקשיב ולפעול", אמר אלבניזי.
שרת התקשורת האוסטרלית מישל רוולנד, שדיברה לצדו של אלבניזי, אמרה כי החברות המפעילות את הרשתות החברתיות כושלות שוב ושוב במילוי חובותיהן ואינן מוודאות שהפלטפורמות שלהן הן מרחב בטוח. היא הודיעה כי חברות כמו אינסטגרם, פייסבוק, טיקטוק ורשת X של אילון מאסק (לשעבר טוויטר) יספגו קנסות אם יפרו את החוק, ואף שלא ציינה מה יהיה בדיוק גובהם היא הבהירה כי סכום של מיליון דולר אוסטרלי (כ-600 אלף דולר אמריקני) הוא נמוך למדי עבור חברות שמכניסות מדי שנה עשרות מיליארדי דולרים, כך שהקנס יהיה גבוה מזה. החרגות מהאיסור יינתנו לפלטפורמות כמו יוטיוב, שבני נוער עשויים להזדקק להן לצורך הכנת שיעורי בית או למטרות חיוניות אחרות.
מומחים לרשתות חברתיות מפקפקים בכך שאפשר יהיה טכנית לאכוף מגבלת גיל קשיחה. "אנחנו כבר יודעים שהשיטות הנוכחיות לאימות גילו של משתמש אינן אמינות, וקל מדי לעקוף אותן או שנשקפת מהן סכנה לפרטיותו של המשתמש", הסביר למשל טובי מוריי, חוקר מאוניברסיטת מלבורן.
אוסטרליה כבר עשתה בשנים האחרונות ניסיונות להגביר את הפיקוח שלה על ענקיות הטכנולוגיה, במידה משתנה של הצלחה. הצעת חוק ל"מאבק במיס-אינפורמציה" שהוגשה השנה בפרלמנט ביקשה להעניק לשלטון סמכות נרחבת לקנוס חברות טכנולוגיה המפירות את תקנות הבטיחות ברשת. הממשלה פעלה גם לאסור על הפצת תכנים פורנוגרפיים המופקים בשיטות deepfake בלי הסכמה.
ואולם ניסיונות להטיל הגבלות על תכנים ברשת X של מאסק סוכלו בתום מאבק משפטי אורך. איל הטכנולוגיה השווה השנה את ממשלת אוסטרליה לפאשיסטים אחרי הודעתה כי תפעל נגד הפצת פייק ניוז.