עוד לפני שהרחפן המתאבד הישראלי נכנס לשימוש הכוחות ביהודה ושומרון, בצה"ל הכריזו על רחפן תוקף חדש כמבצעי. מדובר ב"קרנף" – רחפן מתקדם שפותח ביחידת יפת"ח של החטיבה הטכנולוגית באט"ל, המאפשר ירי מהאוויר של רימונים שונים, כולל רימוני הרסס הקטלניים.
הרחפן החדש יכול לשגר מספר רב של רימונים מהאוויר, גם בכינון ישיר למטרות שונות. כך, למשל, ניתן לשגר בצורה מדויקת רימונים מבעד לחלון חדר שבו מסתתרים מחבלים. בניגוד לרחפן המתאבד "מעוז", הקרנף אינו חד-פעמי וחוזר ללוחם המפעיל לאחר השימוש.
מדובר בפריצת דרך בשדה הקרב, בעיקר עבור לוחמי החי"ר והיחידות המובחרות. הראשונות לקבל את הקרנף, שכבר זוכה לטבילות אש מבצעיות ראשונות, הן יחידת יהל"ם של חיל ההנדסה, היחידה הרב-ממדית החדשה "עוז", כמו גם יחידות מחטיבת הקומנדו. בצבא מתכוונים בעתיד הנראה לעין לצייד גם את חטיבות החי"ר הסדירות ברחפן המהפכני.
בחודשים האחרונים הרחפנים החדשים כבר ירו רימוני רסס לעבר יעדי אויב באחת הגזרות, ואלו המתאבדים אף התבייתו על מטרה, אך ברגע האחרון לא הופעלו.
כוח אווירי קטלני עבור לוחמי החי"ר
כבר עשור שמנסים בחט"ל (החטיבה הטכנולוגית) לפתח אמצעי ירי כמו רובים, אקדחים ומקלעים שמותקנים על רחפנים, אבל נתקלו בקשיים בטיחותיים. מנגנוני הרתע של הנשקים הקשו על הצלחת ההפעלה בצורה בטוחה מהרחפן. "מי שירה ממטול הרגיש טוב את הרתע בכתף שלו, ולכן פיתחנו מנגנון שיכוך שסופג בצורה נכונה את הרתע בחרפן מבלי לפגוע בדיוק הפגיעה", הסבירו.
היוזמה לרחפן שיורה רימונים הגיעה ממפקד היחידה הרב-ממדית, סא"ל א', שהגיע ליחידת יפת"ח וביקש להרים, מילולית ומעשית, את כוח הרתק הקלאסי מהגבעה הסמוכה – לאוויר. "ניסינו בהתחלה עם מקלע הנגב על הרחפן, וכשזה לא הצליח, בגלל מעצורים רבים, המשכנו למטול הרגיל שמוכר לכל כיתת חי"ר", סיפרו מפתחי הקרנף, שמותקן על רחפן "צור" של חברת "פליינג פרודקשן" מקבוצת אלביט מערכות.
הקרנף הולבש על הרחפן האזרחי מאטריס 600 שעבר התאמות צבאיות ומיגון אבטחתי מלא, אך המערכת עברה אינטגרציה לשילובה עם רחפנים נוספים. "יש לקרנף מספר מצלמות לשליטה מרחוק וניתן לשלוח אותו לטווחים של עד 11 קילומטרים בצורה בטוחה שלא מסכנת את הלוחמים ועם מחסנית ייעודית ואוטומטית שפיתחנו ביחידה".
הרחפן המתקדם יוכל לעמוד באוויר ולירות את הרימונים מטווח של עשרות עד מאות מטרים מהיעד. מגוון הרימונים שהרחפן יכול לירות הוא רחב וכולל רימוני הלם, גז ועשן למיסוך ורימוני רסס. לקרנף הותקן גם מנגנון בטיחות לשליטה על ההדק כמו אמצעים נוספים המאפשרים את דיוק הפגיעה במטרה.
במקביל לקרנף, ביחידה פועלים לפיתוח "יד חזקה" – רחפן חדשני, שנמצא בהטמעה מבצעית מתקדמת, ויכול לירות טיל מונחה עם ראש קרב. הטיל מבוסס על פגז בקוטר 120 מ"מ, שמוכר מעולמות היבשה, ומיועד לפגוע בתשתיות אויב.
"יד חזקה" משלים את אפקט ההרס והקטלניות לרחפן הקרנף, והשניים כבר מופעלים ביחד ככוח אווירי ללוחמי החי"ר ביחידות המובחרות. מדובר בחלק ממיזם "להקות חשיפה" – רחפנים מסוגים שונים מגרים את האויב לצאת ממסתורו וכך מאתרים אותו לקראת תקיפה. חלקם, הקטנים ביותר, מסוגלים להתקרב בחשאי אל היעד, גם אם הוא מסתתר בשטח בנוי, ולהניח אמצעי מסוים מבלי שהאויב יבחין בכך.
300 אמצעי לחימה חדשים ב-51 ימים
קשה לגשר על הפער בין המבנים הישנים, המסגריות, המתפרות והנגריות בנות עשרות שנים, לבין המוצרים החדישים והטכנולוגיות שיוצאים מהם. חלק מהמבנים במתחם הנידח במחנה צריפין קיימים מסוף שנות החמישים. לכאן מגיעים כמעט מדי שבוע מפקדים של היחידות המובחרות בצה"ל ומבקשים מהמומחים של יפת"ח פתרונות טכנולוגיים לבעיות מבצעיות בפעילות הקרובה שלהם.
"רק בצוק איתן, במשך 51 ימי לחימה, פיתחנו 300 אמצעי לחימה חדישים עבור הכוחות, עם עשרות צוותים מיוחדים שהורדנו לשטח עם הלוחמים", סיפר מפקד היחידה, סא"ל ע'. "בהפגנות הגדר בגבול עזה פיתחנו רחפנים שהטילו יותר מ-2,000 רימוני גז שפיזרו את מפרי הסדר".
בימים אלה שוקדים ביפת"ח על פיתוח מתקדם למטען החבלה "זיקית", שמיועד לפריצת מבנים ודלתות בשטח הבנוי. מדובר במטען עם יותר פרקים ויכולת נשיאה אישית לכל לוחם חי"ר, ולא רק לכוחות ההנדסה.
"רוב המוצרים שלנו הם ליחידות המובחרות, אבל גם בגדודים נהנים מהפיתוחים המתקדמים", הוסיף סא"ל ע'. "בשנתיים האחרונות חל גידול אדיר בהשקעה שלנו בעולם הרחפנות. לפעמים אנחנו מפתחים אמצעי לחימה חדש בתוך 72-48 שעות עבור מבצע ספציפי בגבול הצפון או פעילויות חשאיות בשטחי אויב".
אל מול המכשירים המתקדמים לייצור אמצעי הלחימה השונים ניבט דיוקנו של המפקד המיתולוגי של יפת"ח, תא"ל במיל' דוד לסקוב ז"ל. על רוב הפיתוחים של לסקוב, ששירת ביחידה עד יומו האחרון בגיל 86, כמו רבים מפיתוחי היחידה, לא נדע לעולם.