בסוף אוקטובר האחרון איים גנרל איראני בכיר במשמרות המהפכה שהנקמה בישראל על המתקפה הנרחבת שלה בחודש שעבר בוא תבוא: "מעולם לא הותרנו תוקפנות ללא מענה במשך 40 שנה", הוא התרברב. אבל חודש לאחר מכן כבר מודים באיראן כי התגובה שהובטחה "הושעתה" מכמה סיבות, ונראה שהעיקרית מביניהן היא ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות בארה"ב. ב"ניו יורק טיימס" פורסמה היום (ה') כתבה נרחבת שעסקה ב"חישוב המסלול" המחודש שעורכת כעת הנהגת משטר האייתוללות, והובאו בה גם פרטים חדשים על הלחץ שהפעילה טהרן על חיזבאללה על מנת לקדם את הסכם הפסקת האש מול ישראל.
5 צפייה בגלריה
אילון מאסק דונלד טראמפ עלי חמינאי לבנון
אילון מאסק דונלד טראמפ עלי חמינאי לבנון
איראן מחשבת מסלול מחדש. מאסק, טראמפ וחמינאי
(צילום: CHARLY TRIBALLEAU / AFP, Gonzalo Fuentes, Reuters, AP /Bilal Hussein, REUTERS/Mohammed Yassin, Iranian Leader's Press Office)
חמישה גורמים איראנים, אחד מהם איש משמרות המהפכה, אמרו לעיתון האמריקני כי ההחלטה לבחון מחדש את התנהלותה של איראן נבעה מהעובדה שטראמפ הוא מנהיג לא-צפוי שעשוי גם לנקוט שוב ביד קשה כלפיה – כפי שעשה בכהונתו הראשונה, אז פרש מהסכם הגרעין, הטיל עליה סנקציות נוקשות כחלק ממדיניות שכינה "לחץ מקסימלי" ואף הורה על חיסול מפקד כוח קודס קאסם סולימאני. לדברי הגורמים האיראנים, בחינת המדיניות של טהרן נובעת משתי סיבות נוספות: המכות ההרסניות שהנחיתה ישראל על חיזבאללה, השלוחה המרכזית של טהרן במזרח התיכון; ומשבר אנרגיה מקומי ברפובליקה האיסלאמית, שאילץ את הרשויות לערוך בימים האחרונים הפסקות חשמל יזומות להמוני תושבים זועמים, כמו גם המשבר הכלכלי שבמסגרתו ממשיך לצנוח ערך המטבע האיראני.
הגורמים אמרו ל"טיימס" כי איראן השעתה את מתקפת התגובה שלה על ישראל, מתוך רצון להימנע מהגברת המתיחות מול הממשל העתידי של טראמפ – כשברקע גם העובדה שרבים מהבכירים שהנשיא הנבחר מינה דוגלים במדיניות ניצית ותקיפה כלפי טהרן. אולם הגורמים האיראנים הדגישו כי גם הבטחותיו של טראמפ במהלך הקמפיין להביא לסיום מהיר של המלחמות בלבנון, בעזה ובאוקראינה מצאו חן בעיני טהרן. פומבית, איראן מצהירה כי היא שומרת עדיין על זכותה להגיב לתקיפה הישראלית באוקטובר, אולם שר החוץ שלה עבאס עראקצ'י הדגיש אתמול כי היא "תיקח בחשבון התפתחויות אזוריות" – כגון הפסקת האש בלבנון.
טראמפ מבטיח לסיים מלחמות בנאום הניצחון. בטהרן אהבו את המסר
(צילום: Fox News)

אף שהמילה האחרונה בכל ענייני השלטון שמורה למנהיג העליון עלי חמינאי, ב"ניו יורק טיימס" הדגישו כי גם לנשיא המתון מסעוד פזשכיאן – שנבחר השנה על בסיס הבטחה לשפר את המצב הכלכלי באמצעות הסרת הסנקציות ושיפור מסוים בקשרים עם המערב – יש השפעה לא מעטה בענייני מדיניות חוץ. על הרקע הזה פרסמו בעיתון פרטים חדשים על המפגש שערכו, ימים בודדים אחרי ניצחון טראמפ ב-5 בנובמבר, מקורבו המיליארדר אילון מאסק והשגריר האיראני באו"ם אמיר סעיד אירבאני. על-פי הדיווח, המפגש נערך במעונו הפרטי של השגריר האיראני בניו יורק, והוא עסק בהפחתת המתיחות מול ממשל טראמפ הנכנס. שני גורמים איראנים רשמיים תיארו את הפגישה כ"מבטיחה".

"החברים בסוריה מתקשרים, הם אומרים שהשיעים מקללים אותנו"

הרפורמיסטים באיראן, הכינוי לאנשי המשטר האיסלאמיסטי שדוגלים במדיניות מתונה יחסית, בירכו על המפגש – אבל במחנה הקיצוני התקבלו הדיווחים עליו בזעם רב, והיו אף שהאשימו את השגריר באו"ם בבגידה בשל נכונותו להיפגש עם מקורבו של הנשיא הנבחר, זה שהורה כאמור על חיסול הגנרל האיראני הנערץ סולימאני. בעקבות זאת פרסם משרד החוץ האיראני הכחשה נמרצת שהתקיימה פגישה כזו, אולם ב"טיימס" מתעקשים שהיא התרחשה.
5 צפייה בגלריה
תמונתו של נסראללה מונפת בכפרי הדרום
תמונתו של נסראללה מונפת בכפרי הדרום
היה גם תסכול רב כלפי איראן. תומכת חיזבאללה מניפה את תמונת נסראללה שחוסל על רקע ההריסות בכפרי דרום לבנון, אליהם חזרו אתמול המוני הפליטים
(צילום: Anwar AMRO / AFP)
על-פי הדיווח, גם המכות הקשות שהנחית צה"ל על חיזבאללה, בפרט בחודשים האחרונים, היוו זרז לנכונותה של איראן לפעול כעת להפחתת המתיחות. מאחורי המהלך, כך מציינים ב"טיימס", גם קולות ביקורת שהחלו להישמע בקרב המוני השיעים בלבנון שהפכו לפליטים בעקבות המלחמה – אותם שיעים שרואים באיראן כפטרונית שלהם, שאחראית על הגנתם. כדוגמה לכך הביאו בעיתון דברים שאמר בכנס פומבי מהדי עפראז, בכיר באוניברסיטה האיראנית-איסלאמית בקיר אל-עולום, ולפיהם איראן זלזלה בעוצמתה הצבאית של ישראל. מלחמה מולה, הוא אמר בכנס שנערך באוניברסיטה, "זה לא משחק בפלייסטיישן". "החברים שלנו בסוריה התקשרו ואמרו שהפליטים השיעים בלבנון שתמכו בחיזבאללה מקללים את כולנו, תחילה את איראן ואז את האחרים", הוסיף. "אנחנו מתייחסים למלחמה כאל בדיחה".
כדי להביא לסיום המלחמה בלבנון, המנהיג העליון של איראן חמינאי שלח באמצע החודש לביירות את יועצו הבכיר עלי לריג'אני. הביקור של לריג'אני לא הוסתר והיה פומבי, אבל כעת אומרים שני גורמים איראנים ל"טיימס" כי הוא הביא עימו מסר מחמינאי למנהיגי חיזבאללה – שהגיע הזמן לקבל את הפסקת האש ולסיים את המלחמה. איראן, כך הובטח לחיזבאללה, תסייע לארגון הטרור השיעי לשקם את עצמו ולהתחמש מחדש. 48 שעות לאחר מכן לבנון כבר הכריזה על פריצת דרך במשא ומתן: חיזבאללה הסכים שמחבליו יתרחקו מהגבול עם ישראל, תנאי שעד אז הוא דחה לפי העיתון האמריקני, וראה בו בלתי מתקבל על הדעת.
5 צפייה בגלריה
לאריג'אני יועצו הבכיר של חמינאי, נפגש עם ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי
לאריג'אני יועצו הבכיר של חמינאי, נפגש עם ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי
חיזבאללה התפשר 48 שעות אחרי הביקור. שליחו של חמינאי לריג'אני (משמאל) נפגש באמצע החודש עם ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי
בעוד איתות על נכונות איראנית להפחתת המתיחות מול המערב, איראן הודיעה השבוע כי למרות הזעם שלה על הגינוי שספגה במועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), היא תשלח מחר נציג לשיחות עם בריטניה, צרפת וגרמניה – אותן מדינות שיזמו את הגינוי בסבא"א – על מנת לבחון התנעת משא ומתן מחודש על תוכנית הגרעין האיראנית. ב"טיימס" מציינים בהקשר זה כי בכירים איראנים כבר הצהירו בפומבי שהם פתוחים למשא ומתן מול ממשל טראמפ, על מנת לפתור את סוגיות הגרעין וסוגיות אזוריות אחרות – וכי הצהרות אלו לבדן מעידות על שינוי קו, כיוון שבכהונתו הראשונה איראן סירבה למגעים מול הממשל האמריקני והדגישה שהמדיניות האזורית ותוכניות פיתוח הנשק שלה אינן נתונות למו"מ.

ההזדמנות לטראמפ, והאיום הגרעיני

"איראן נוקטת ריסון על מנת לתת לטראמפ צ'אנס ולראות אם הוא יכול לסיים את המלחמה בעזה ולבלום את נתניהו", העריך סייד חוסיין מוסאביין, דיפלומט איראני לשעבר וכיום חוקר גרעיני באוניברסיטת פרינסטון. "אם זה יקרה, זה יפתח דרך למשא ומתן מקיף יותר בין טהרן לוושינגטון". נאסר אימאני, פרשן איראני שמקורב למשטר, אמר ל"טיימס" כי בקרב בכירים בטהרן, כמו גם בקרב אזרחים פשוטי יום, "אין ספק שיש רצון אמיתי לסיים את המתיחות עם המערב ולהסתדר איתו". הוא הוסיף כי "שיתוף פעולה עם המערב לא נתפס כתבוסה, אלא כדיפלומטיה למטרות תועלתניות – וזה אפשרי מתוך עמדת עוצמה".
5 צפייה בגלריה
עלי חמינאי
עלי חמינאי
המנהיג העליון חמינאי. שיתוף פעולה ייחשב לתבוסה?
(צילום: AFP PHOTO / HO / KHAMENEI.IR)
ועדיין, מאיראן נשמעים גם קולות אחרים המעידים על אפשרות לא פחות סבירה של הסלמה עתידית. לצד הסכמתה לשיחות מול המעצמות האירופיות, איראן גם נקמה על החלטת הגינוי נגדה בסבא"א עם הפעלתן של צנטריפוגות מתקדמות חדשות – ולטענת שר החוץ עראקצ'י מדובר באלפי צנטריפוגות שכעת מתחילה איראן להזרים דרכן גז לצורך העשרת אורניום. עראקצ'י אמר בכינוס שנערך השבוע בווינה, מעט לפני השיחות מחר עם נציגי המעצמות האיראניות, כי הוא פסימי שתושג בהן פריצת דרך – והאשים שהמעצמות האירופיות מעוניינות כעת ב"עימות".
עראקצ'י גם שיגר איום חריף למדי למקרה שבו יצטרפו מדינות אירופה לארה"ב ויחזירו את הסנקציות הבינלאומיות שהוסרו במסגרת הסכם הגרעין, זה שקרס אחרי פרישת ארה"ב ממנו ב-2018. בדבריו רמז לאפשרות שבתרחיש כזה יתחזקו הקולות במשטר האיראני הקוראים לפיתוח נשק גרעיני, ואף שהדגיש כי אין כעת כוונה שכזו – הוא טען כי לאיראן יש כבר את הידע והיכולת לפתח נשק גרעיני.
5 צפייה בגלריה
שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י
שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י
שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י. מאיים ולועג
"יש ויכוח אמיתי שמתחולל כעת באיראן, בעיקר בקרב האליטות – אפילו בקרב אנשים פשוטים – בנוגע לשאלה האם אנחנו צריכים לשנות את הדוקטרינה הגרעינית שלנו או לא, בגלל שהיא הוכחה בפועל כבלתי מספקת", אמר עראקצ'י בהתייחסות למדיניות המוצהרת הנוכחית של טהרן, שמתעקשת באופן שקרי כי תוכנית הגרעין שלה לא נועדה למטרות צבאיות אלא למטרות אזרחיות בלבד. לדבריו אם מדינות אירופה יטילו סנקציות דרך מועצת הביטחון, הדבר "יוכיח לכולם באיראן" שהדוקטרינה הגרעינית המוצהרת שגויה. "נהיה חייבים לשנות כיוון", הזהיר – אך הדגיש כי הדבר יוכל לקרות רק אם המנהיג העליון חמינאי יבטל את הפתווה שאוסרת על פיתוח נשק גרעיני. "לכלי נשק גרעיניים אין שום מקום בשיקולים הביטחוניים שלנו", טען עוד.
בכינוס שנערך בווינה עראקצ'י גם הבטיח שאיראן תמשיך לחמש את חיזבאללה, ואמר כי נסיגת מחבליו אל מעבר לנהר הליטני תלויה בהחלטתו שלו – אף שמדובר באחד מתנאי ההסכם מול ישראל. שר החוץ האיראני טען כי ישראל הסכימה להפסקת האש רק בגלל שלא הייתה יכולה לכאורה "לסיים את העבודה" – והשיב בלעג להצהרת נתניהו שלשום, ולפיה אחת הסיבות לקבלת ההסכם היא "התמקדות" באיום האיראני. "מלחמה כוללת עם איראן וגם הפסקת אש עם לבנון? זה לא נשמע לוגי או מובן", אמר על כך עראקצ'י – ואיים ב"אסון" אם ישראל תפתח לדבריו במלחמה כוללת נגד ארצו. "אם הם רוצים לנסות אותנו, הם יכולים לעשות את זה".