מנהיג המפלגה הנוצרית "הכוחות הלבנוניים" סמיר ג'עג'ע הכחיש בסוף השבוע כי אנשי ארגונו הם שתכננו ויזמו את קרבות הרחוב הקטלניים שהתנהלו ביום חמישי בביירות עם אנשי הארגונים השיעיים חיזבאללה ואמל, קרבות שבהם נהרגו שבעה בני אדם – כולם שיעים – ועוד עשרות נפצעו. יממה אחרי שבשער עיתון המזוהה עם חיזבאללה הוצג ג'עג'ע כאדולף היטלר תוך האשמה כי הוא האחראי לירי על אנשי חיזבאללה ואמל, טען ג'עג'ע כי העובדה שאנשי ארגונו היו באזור אין פירושה שמדובר היה במתקפה מתוכננת מראש – שהרי הם נמצאים שם דרך קבע.
האלימות בביירות פרצה ביום חמישי בצהריים בשעה שפעילי חיזבאללה ואמל צעדו לעבר היכל בתי המשפט השוכן באזור נוצרי של העיר כדי להפגין נגד השופט טארק אל-ביטאר, מי שמנהל את חקירת אסון הפיצוץ בנמל ביירות בשנה שעברה שבו נהרגו 215 בני אדם. חיזבאללה ובעלי בריתו דורשים להדיח את השופט בטענה כי הוא מוטה פוליטית ומתכוון להטיל על ארגונו של חסן נסראללה את האחריות לפיצוץ על לא עוול בכפו. במהלך הצעידה לשם, כשהמפגינים עברו באזור הגבול בין שכונה שיעית לשכונה נוצרית, נפתחה עליהם לדבריהם אש מגגות וממרפסות של בניינים סמוכים.
חיזבאללה טען כי אנשי הכוחות הנוצריים של ג'עג'ע, יריביו של הארגון, הם שביצעו את הירי, וכי הם כיוונו את האש ישירות לראשי הפעילים השיעים. בין הצדדים התפתחו חילופי אש שכללו ירי אקדחים, רובים ו-RPG, ובין הנפגעים היו גם אנשים בלתי-מעורבים. זה היה פרץ האלימות הבין-עדתי החמור ביותר בלבנון זה שנים, והוא העלה זיכרונות מימי מלחמת האזרחים שהתנהלה במדינה בשנים 1990-1975. עם שבעת ההרוגים בעימותים נמנים שני לוחמי חיזבאללה ושלושה לוחמי אמל.
בריאיון לרדיו הלבנוני אמר ג'עג'ע בסוף השבוע כי בישיבה שערכו אנשיו ביום רביעי, יום לפני האירועים האלימים, הם דנו בשאלה מה לעשות במקרה שחיזבאללה יצליח במאמציו להביא להדחת השופט, אבל לדבריו הם החליטו להסתפק במקרה כזה בקריאה לשביתה כללית – ולא מעבר לכך. הוא נשאל אם העובדה שאנשי כוחותיו היו מוצבים באזור שבו פרצה האלימות פירושה שהאירוע היה מתוכנן, והשיב שהם נמצאים שם דרך קבע. כשברקע הודעת צבא לבנון כי עצר 19 אנשים שהיו מעורבים בעימותים אמר ג'עג'ע כי בין העצורים המוחזקים בידי הצבא יש צלפים, וכי הוא קורא לצבא לחשוף מיהם ומהיכן הגיעו.
חיזבאללה, בעל בריתה האדוק של איראן השיעית, מאשים כי ג'עג'ע ואנשיו הפעילו את הכוחות בכוונה כדי לגרור את לבנון למלחמת אזרחים. כוחותיו של ג'עג'ע מקורבים לסעודיה, יריבתה הסונית המסורתית של טהרן.
אם ל-5 נפגעה מכדור במרפסת
במהלך סוף השבוע הובאו הרוגי הקרבות לקבורה, ובתי ספר, בנקים ומשרדי ממשלה בכל רחבי לבנון נסגרו ליום אחד לאות אבל. בבית קברות אחד בפרבר הדרומי של לבנון, מעוזו של חיזבאללה, חלקו אנשי הארגון כבוד לשלושה מתים שהובאו לקבורה בארונות, עטופים בדגליו הצהובים של חיזבאללה ומקושטים בוורדים לבנים. באחד משלושת הארונות שכבה מוטלת גופתה של מרים פרחאת, אם לחמישה שנפגעה מירי צלף כשישבה ליד דלת המרפסת שלה באחד הבניינים באזור הקרבות.
מאות נשים בכיסויי גוף שחורים השתתפו בהלוויה, וכמה בכירים בחיזבאללה נשאו בה נאומים. אחד מהם, האשם ספי א-דין, אמר: "לא ניגרר למלחמת אזרחים, אבל גם לא נשלים עם מצב שבו דמם נשפך לשווא". את "הכוחות הלבנוניים" הנוצריים הוא האשים בטבח. במהלך ההלוויה נורו מטחי ירי לאוויר במשך כמה דקות.
רבים מהמפגינים שהשתתפו בתהלוכה שהתלקחה לכדי קרבות רחוב ביום חמישי היו בעצמם חמושים. עלי חיידר, שיעי בן 23 שהיה אחד המפגינים, טען כי תושבים המתגוררים בסמוך החלו להשליך לעברו ולעבר חבריו אבנים, בקבוקים ורהיטים, וכי לאחר מכן צלפים פתחו לעברם באש מהגגות, משני כיוונים שונים. "בשלב הזה, כולם החלו להגן על השכונה שלהם", אמר. יצוין כי עד לרגע זה לא ברור מי ירה את הירייה הראשונה.
חיזבאללה: ארה"ב לוחצת על השופט
ברקע המתיחות עומדת חקירת האסון שאירע בביירות ב-4 באוגוסט 2020: מאות טונות של אמוניום חנקתי שאוחסנו במשך שנים ארוכות בנמל שם למרות הסיכון הבטיחותי שנשקף מהן התפוצצו וזרעו הרס בחצי משטח העיר. 215 בני נהרגו ועוד אלפים נפצעו. זה היה אחד הפיצוצים הלא-גרעיניים הגדולים בתולדות האנושות, והוא בא בשעה שלבנון סבלה גם כך ממשבר כלכלי אדיר – משבר שעוד הספיק להחריף מאז. מתנגדי חיזבאללה האשימו את הארגון באחריות לפיצוץ, משום שהוא נתפס כזה ששולט בנעשה בנמל. מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה דחה בתוקף את ההאשמות הללו.
אל-ביטאר הוא השופט השני שמונה לנהל את החקירה הסבוכה בעניין, ומינויו בא למרות התנגדות עזה של חיזבאללה ובעלי בריתו. אלה האשימו אותו כי הוא מכוון את חקירתו בחוסר תום לב נגד פוליטיקאים מסוימים, רובם בעלי ברית של הארגון השיעי. בימים האחרונים דיווחו כמה כלי תקשורת בלבנון כי אל-ביטאר מתכוון להטיל את האחריות לאסון על חיזבאללה או על אנשים המזוהים עמו, ובארגון טענו כי גורמים מחוץ ללבנון, בעיקר ארה"ב, לוחצים על השופט להטות את החקירה נגד חיזבאללה כדי להחלישו ולעורר את דעת הקהל הלבנונית נגדו. המתיחות רק גברה השבוע, אחרי שאל-ביטאר הוציא צו מעצר נגד שר האוצר לשעבר עלי חסן חליל, איש תנועת אמל השיעית, משום שזה לא התייצב למסור עדות בחקירה.
אירוע הירי ביום חמישי בצהריים עלול לערער את יציבותה של ממשלת לבנון החדשה, שהוקמה רק לפני כחודש, אחרי יותר משנה שבה התנהלה המדינה ללא ממשלה מתפקדת, מאז התפטרות הממשלה הקודמת בעקבות אסון הנמל. ישיבת ממשלה שנועדה ליום רביעי כבר בוטלה אחרי שחיזבאללה דרש שהממשלה תנקוט בדחיפות צעדים נגד השופט. שר אחד בממשלה, הנמנה עם בעלי בריתו של חיזבאללה, אמר כי הוא ושרים אחרים ינטשו אם השופט לא יודח מתפקידו.
ראש הממשלה הטרי נג'יב מיקאתי, מצדו, אמר היום כי הממשלה אינה רוצה להתערב בשום תיק הנמצא בידי מערכת המשפט. "מערכת המשפט חייבת לנקוט כל אמצעי שהיא רואה לנכון", נמסר בהצהרה מטעמו. התקשורת הלבנונית דיווחה הערב כי מועצת השופטים העליונה של לבנון תתכנס ביום שלישי כדי לשמוע מפי השופט אל-ביטאר את חוות דעתו בנוגע לחקירת הפיצוץ. זה עלול להיות רגע נפיץ במיוחד עבור ארץ הארזים.