הלירה הטורקית ספגה היום (ב') מפלה נוספת וצנחה לשפל חדש מול הדולר – יום אחד בלבד אחרי שנשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן התייצב מול המצלמות והגן בתוקף על החלטתו להוריד שוב ושוב את הריבית, הורדה שרוב הכלכלנים מתנגדים לה ומזהירים מפניה. אחרי שאמש נימק ארדואן את החלטתו בין השאר בערכים האיסלאמיים, היום צנח ערכה של הלירה ב-11% לעומת יום שישי, וכעת הוא הגיע ל-18.40 לירות לדולר. מאז תחילת השנה איבדה הלירה יותר מ-55% מערכה, וב-30 הימים האחרונים לבדם היא איבדה 37%.
הבנק המרכזי של טורקיה קיצץ את הריבית שוב ושוב מאז ספטמבר, ואף שבעיקרון הוא אמור להיות עצמאי – לכול ברור כי הוא פועלת תחת לחץ מצד ארדואן, שרבים מאנשיו מאיישים תפקידים בכירים בבנק. ארדואן, שהכריז על עצמו בעבר כ"אויב הריבית" והספיק כבר להדיח שלושה נגידים בשל חילוקי דעות מקצועיים איתם, מתעקש שריביות גבוהות גורמות לאינפלציה, בניגוד לתפיסה הכלכלית הקונבנציונלית. הוא מרבה לטעון כי טורקיה מנהלת כעת "מלחמת עצמאות כלכלית" שממנה היא תצא חזקה, והבטיח להשאיר את שיעור הריבית נמוך ולקדם את הצמיחה, את הייצוא ואת התעסוקה.
הירידה החדה בערך הלירה הטורקית גורמת בחודשים האחרונים לעלייה דרמטית ביוקר המחיה, ורבים בטורקיה, מדינה בת יותר מ-83 מיליון תושבים, מתקשים לרכוש מזון ומוצרי יסוד. אף שהמצב הכלכלי גרם לאחרונה לירידה באהדה לארדואן בציבור, בהצהרה שמסר אתמול הוא הבטיח לדבוק בריבית הנמוכה, ובניסיון להצדיק את סירובו להעלותה ציטט את ההלכה האיסלאמית האוסרת הלוואה בריבית. "אל תצפו ממני לשום דבר אחר", אמר בביטחון. "כמוסלמי, אמשיך לעשות מה שהדת שלנו אומרת לנו. זה הציווי".
כלכלנים מותחים ביקורת חריפה גם על הנימוק הזה. "אי אפשר לנהל על הבסיס הזה כלכלה מודרנית המשתלבת בשוק הגלובלי", אומר טימותי אש מ-BlueBay Asset Management. "אפילו סעודיה (אחת המדינות האדוקות בעולם בכל הקשור לציות להלכה האיסלאמית) לא מנסה לנקוט ניהול מאקרו-כלכלי תוך ציות מלא לכללי השריעה".
המדיניות של ארדואן נתקלת בהתנגדות הולכת וגוברת גם מצד בכירים במגזר העסקי בטורקיה, בהם כאלה שתמכו בו ברוב צעדיו לאורך 19 שנות שלטונו. לובי העסקים TUSIAD, שבו חברים יצואנים גדולים, פרסם בסוף השבוע הצהרה חריפה באופן לא שגרתי נגד הנשיא: "החלטות המדיניות שמיושמות כאן יוצרות בעיות כלכליות חדשות לא רק לעסקים, אלא גם לאזרחינו", נכתב בה. "יש להעריך בדחיפות את הנזק שנגרם לכלכלה ולשוב במהרה ליישום של עקרונות כלכליים מבוססים, בתוך מסגרת העבודה של כלכלת שוק חופשי".
בהודעתו קרא הארגון לחזור ל"כללי הכלכלה המקובלים", אבל אמש תקף ארדואן גם אותו, והבהיר שלא ייכנע: "יש לכם תפקיד אחד, והוא להשקיע, לייצר, להעסיק ולהביא לצמיחה", אמר. "אל תחפשו דרכים שונות לתקוף את הממשלה. לא תוכלו לנצח במאבק נגדנו".
דיפלומטים מעריכים כי ארדואן הציב לו למטרה להשיג צמיחה בכל מחיר, בתקווה שזו תעזור לו לנצח בבחירות הבאות לנשיאות, באמצע 2023. מפלגות האופוזיציה בטורקיה דרשו לאחרונה להקדים את הבחירות ולערוך אותן מיד בצל המצב הכלכלי, אבל ארדואן דחה בתוקף את הדרישה הזו. הוא ממשיך לטעון שהקושי שאיתו מתמודדת המדינה הוא חלק חיוני מ"מלחמת עצמאות כלכלית", שמטרתה לחסל את התלות של טורקיה בהשקעות זרות ובייבוא של מוצרים כמו גז ונפט.
בניסיון לטעת ביטחון בציבור הצהיר אתמול ארדואן כי בעבר כבר הצליח להוריד את האינפלציה בטורקיה לכ-4%, וכי גם כעת יצליח להוריד אותה לשם מהשיעור שבו היא נמצאת, יותר מ-21%.
ביום חמישי הודיע ארדואן על העלאה של 50% בשכר המינימום, אבל טורקים רבים סבורים כי לא יהיה די בצעד הזה. אלפי בני אדם הפגינו בסוף השבוע באיסטנבול ובעיר דיארבקיר שבדרום-מזרח טורקיה במחאה על העלייה ביוקר מהחיה, ואתמול נאלצו כמה קווי מעבורת מאיסטנבול ואליה להשעות את פעילותם בשל חוסר יכולת לעמוד בעלויות, שנגרם מהתרסקות הלירה.