שר המשפטים יריב לוין קרא אמש (שבת) לקידום המהפכה המשפטית, לאחר ירי פצצות התאורה לעבר ביתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שנפלו בחצר הבית. נתניהו ובני משפחתו לא היו במקום בזמן האירוע. המשטרה פתחה בסריקות בקיסריה, ובמהלך הלילה מסרה כי שלושה בני אדם נעצרו בחשד למעורבות בירי פצצות התאורה לבית ראש הממשלה בקיסריה. השלושה הועברו לחקירה משותפת של שב"כ ויחידת להב 433 במשטרה.
"הגיע הזמן שיינתן גיבוי מלא לשיקום מערכת המשפט ומערכות אכיפת החוק", הצהיר השר לוין, שמכהן גם כסגן ראש הממשלה. "לא היה צורך בירי פצצות התאורה הערב לעבר ביתו של ראש הממשלה, כדי להבין את חומרתן של האלימות המשתוללת והסרבנות מצד אלה המנסים לפרק את המדינה מבפנים".
תיעוד פגיעת פצצות התאורה

סריקות אחר חשוד שהשליך פצצת תאורה לעבר בית ראש הממשלה בקיסריה

2 צפייה בגלריה
יריב לוין
יריב לוין
"מנסים לפרק את המדינה מבפנים". לוין
(צילום: עמית שאבי)
"אני דוחה על הסף את קביעת המשטרה ושב"כ שמדובר ב'אירוע חמור'. זה לא סתם עוד אירוע חמור - זו חוליה בשרשרת של פעולות אלימות ואנרכיסטיות, שתכליתן להביא לרצח ראש הממשלה ולהפלת הממשלה הנבחרת בדרך של הפיכה אלימה. שרשרת המעשים האלה נעשית מזה כשנתיים, בחסות האכיפה הבררנית של רשויות אכיפת החוק. התנהלות פושעת זו קיבלה כמובן גם הכשר של בג"ץ, שדחה את העתירה שהגיש בעניין זה חברי השר וסרלאוף".
"מאז הקמת הממשלה אני נאבק כדי לשנות את הדברים מן היסוד. כדי לשנות את הרכב בית המשפט העליון, כדי לתקן את מערך הייעוץ המשפטי לממשלה וכדי לעשות סוף לאכיפה הבררנית. הגיע הזמן שכל חברי הקואליציה, כל הסיעות וכל חברי הכנסת, יודיעו כאיש אחד על תמיכה חד-משמעית במהלכים שהובלתי ונעצרו, ובכל מהלך אחר הדרוש לשינוי המצב. הגיעה העת שיינתן גיבוי מלא כדי לשקם את מערכת המשפט ואת מערכות אכיפה החוק, וכדי לשים סוף לאנרכיה, להשתוללות, לסרבנות ולניסיונות לפגוע בראש הממשלה".
2 צפייה בגלריה
סריקות משטרה סביב בית רה"מ  אחר חשוד בהשלכת פצצת תאורה לעבר ביתו בקיסריה
סריקות משטרה סביב בית רה"מ  אחר חשוד בהשלכת פצצת תאורה לעבר ביתו בקיסריה
המשטרה עורכת סריקות באזור הבית בקיסריה
(צילום: איתן גליקמן)
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ הגיב: "ההפיכה המשטרית שהוביל יריב לוין הביאה אסון על מדינת ישראל, קרעה אותנו מבפנים, ויש לה חלק גדול בכך שהגענו ל-7 באוקטובר. העובדה שהוא מעלה על דל שפתיו את הרעיון לחזור אליה בזמן שהחברה הישראלית כולה מגויסת למלחמה קשה, מוכיחה שלא רק שהוא לא למד את הלקח - הוא גם אדם חסר אחריות. לממשלה כולה ולראש הממשלה יש אחריות עליונה להוריד את הנושא מהפרק באופן מהיר, חד וברור".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד כתב: "יריב לוין צריך ללכת הביתה בגלל חלקו העצום במחדל 7.10, ולא לקשקש על 'רפורמה' משפטית. הוא צריך ללכת הביתה יחד עם כל הממשלה חסרת האחריות הזו שהמיטה עלינו את האסון הגדול בתולדות מדינת ישראל. לא ניתן לו להפוך את מדינת ישראל למדינה לא דמוקרטית".
לוין אמר את הדברים על רקע הטענות ששר המשפטים פוגע במכוון במערכת המשפט בעיצומה של מלחמה. בסוף אוקטובר שלח מ"מ נשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית, מכתב תקיף לשר המשפטים יריב לוין, בו הוא מאשים אותו בפגיעה מכוונת במערכת. על-פי עמית, למרות שהיו הסכמות עם גורמי האוצר, לוין הורה לבטל תקני שיפוט שאינם מאוישים - תקנים שנותרו ריקים בשל סירובו של לוין עצמו לכנס את הוועדה לבחירת שופטים.
עמית הדגיש כי מדובר במהלך חסר תקדים, שכן מעולם לא התערב שר משפטים בתקציב הרשות השופטת באופן כזה. לדבריו, ההתערבות בתקציב ובאופן הקצאתו פוגעת בליבת עקרון הפרדת הרשויות ובעצמאות הרשות השופטת, ומהווה דריסה של הרשות המבצעת את הרשות השופטת.

בדרך להזזת היועצים המשפטיים?

בתוך כך, הממשלה צפויה לאשר היום הצעת החלטה שהגיש נתניהו ותאפשר לשרים "להיפטר" מהיועצים המשפטיים שלהם. ההצעה מבוססת על המלצות הצוות הבינמשרדי לבחינת מערך הייעוץ המשפטי למשרדי הממשלה, שתכליתן גיבוש ההסדר הכספי ליועצים משפטיים שמונו אחרי שנת 2009 - אז קיבלה ממשלת אולמרט החלטה על קציבת כהונתם לתקופה של שבע שנים. בפועל, יועצים רבים המשיכו לכהן בתפקיד אחרי שתנאי פרישתם לא הוסדרו.
היועצים שיפרשו במסגרת ההסדר יקבלו מענק פרישה מוגדל שיאפשר זאת, אך לטענת שרים מטרה נוספת היא לאפשר לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' "להזיז" את היועץ המשפטי של משרדו, עו"ד אסי מסינג, שמרבה להתעמת איתו. לכאורה, ההסדר לא נועד לאפשר לנתניהו להיפטר משנואת נפשו - היועצת המשפטית של משרד רה"מ שלומית פרגו ברנע – אשר יוצאת לגמלאות בחודש אפריל.
ההצעה נוספה ברגע האחרון לסדר היום של הממשלה, מה שהעלה טענות למחטף של לשכת רה"מ. ואולם, גורמים בלשכה דחו את הטענה ואמרו כי "מדובר ביועצים משפטיים שכהונתם, שנקצבה ל-7 שנים, הסתיימה וחלפה זה מכבר. כעת יש צורך להגיע איתם להסדר כספי. ההצעה הזו הופצה בין המשרדים לפני שבועות ארוכים, והסיבה היחידה לעיכוב בה היא שהייעוץ המשפטי לממשלה לא העביר חוות דעת משפטית".
על-פי ההצעה שתאושר בממשלה, בתוך 14 ימים הממונה על השכר יצטרך להסדיר את תנאי פרישת היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה, ואז כל יועץ משפטי שסיים 7 שנות כהונה – יצטרך לסיים את תפקידו עד סוף השנה. במקרים חריגים, מנכ"ל המשרד יוכל לבקש הארכה למשך זמן קצר בלבד, עד למציאת יועץ משפטי חדש. בממשלה מעריכים כי בסך הכול יופרשו שבעה יועצים משפטיים שמילאו את שבע שנות כהונתם.
פורסם לראשונה: 23:38, 16.11.24