מצרים וקטאר העבירו בימים האחרונים מסר לישראל שלפיו מנהיג חמאס יחיא סינוואר מעוניין בהפסקת אש. כך דיווחה היום (ראשון) רשת CNN, לפי מקור ישראלי שבקיא בפרטים. בדיווח צוין כי עמדתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו עדיין לא ברורה.
פרשן ynet ו-"ידיעות אחרונות", נדב איל, כתב היום כי שני בכירים בקואליציה המקורבים לראש הממשלה אמרו בשבועיים האחרונים כי נתניהו מבין שהממשלה תיפול על העסקה - והוא החליט שהוא מוכן לכך. זה גם ישתלם לו פוליטית: העסקה תשיב חלק מהחטופים, אך תותיר אפשרות לחידוש המלחמה.
נדב איל הוסיף כי בישראל יש התגמשות מסוימת - בעיקר בתחום ניטור עליית החמושים לצפון הרצועה. נתניהו הציב זאת כתנאי, אבל הניסוחים המוצעים כרגע מעורפלים ומערפלים על מנגנון שייקבע בהמשך.
עם זאת, ב-CNN צוטט גורם ישראלי שאמר: "אף אחד לא יודע מה ביבי רוצה". בנוסף, נכתב, נתניהו מתמודד עם לחצים כבדים מצד ארצות הברית להסכם להפסקת אש ולעסקת חטופים, וגורמים אמריקנים הבהירו לעמיתיהם הישראלים כי הם מאמינים שהגיע הזמן להסכם שימנע מלחמה אזורית.
אמש, כמדי מוצאי שבת, אלפים רבים הפגינו ברחבי הארץ בעצרות למען השבת החטופים ובהפגנות נגד הממשלה. בעצרת המרכזית למען החטופים, שהתקיימה בכיכר החטופים בתל אביב, ציינו עשרה חודשים להימצאותם של 115 ישראלים בשבי חמאס. העצרת התקיימה בסימן קריאה לראש הממשלה: "די להפקרה! זוהי שעת המבחן שלך - קבל את ההחלטה הנכונה!". כמדי שבוע, נואמים בה בני משפחות של החטופים שנותרו בשבי.
לפני שלושה ימים מנהיגי ארה"ב, מצרים וקטאר פרסמו הצהרה משותפת וחריגה, ובה דרשו מישראל ומחמאס לחזור ל"שיחות דחופות" על עסקת חטופים. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי ואמיר קטאר תמים בן חמד אל-ת'אני הציעו לערוך פסגה ביום חמישי הקרוב - ומסרו כי הגיעה העת "לסגור" את העסקה, שתביא להפסקת אש ברצועת עזה ולשחרור החטופים המוחזקים בשבי חמאס.
לשכתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו מיהרה לפרסם בעקבות ההצהרה החריגה הודעה שבה הבטיחה להיענות לקריאה לחידוש השיחות: "בעקבות הצעת ארה"ב והמתווכות, ישראל תשלח ב-15 באוגוסט את משלחת המו"מ למקום שייקבע, כדי לסכם את הפרטים ליישום הסכם המסגרת". גורם מדיני בכיר אמר: "ישראל תגיע לכל מקום שיכול לקדם עסקה".
בהודעה של מנהיגי ארה"ב, מצרים וקטאר נמסר: "אנחנו, המתווכים, מוכנים אם יהיה בכך צורך להציע הצעה אחרונה כדי לפתור את הסוגיות שנותרו באשר ליישום (ההסכם) בצורה שתתאים לציפיות של כל הצדדים". שלושת המנהיגים קראו "לסיים באופן מיידי" את סבלם של תושבי עזה ואת סבלם של החטופים ובני משפחותיהם, והוסיפו: "פעלנו במשך חודשים כדי להשיג מתווה להסכם - וכעת הוא על השולחן, וחסר רק את השלמת פרטי היישום שלו".
הם קראו לישראל ולחמאס לחזור ל"שיחות דחופות", והציעו כאמור פסגה בין הצדדים ב-15 באוגוסט, בדוחא או בקהיר. הם ציינו כי מטרתה תהיה לגשר על הפערים שעוד נותרו, כדי להתחיל ביישום העסקה "ללא דיחוי". בביקורת מרומזת - כנראה על שני הצדדים - הם הוסיפו בהודעה המשותפת: "אסור לבזבז זמן נוסף, ואסור שיהיו תירוצים מאף אחד מהצדדים לעיכובים נוספים. הגיע הזמן לשחרר את החטופים, להתחיל בהפסקת אש - וליישם את העסקה הזו".
לאחר מכן הגיב בכיר בבית הלבן על ההצהרה, ואמר כי "הישראלים היו פתוחים לגבי זה. משרד ראש הממשלה בנימין נתניהו קיבל מיידית את ההצהרה. היא לא רגילה, אבל משמעותית - אין יותר תירוץ להמשיך לדחות את ההסכם. אנחנו לא צופים שהוא יהיה מוכן לחתימה ביום חמישי, אבל אנחנו מאמינים שמה שנותר ניתן לגישור. אנחנו חייבים להוציא את החטופים מעזה. הגיע הזמן לסגור את זה. הנשיא ביידן הבהיר זאת היטב, גם לנתניהו וגם לעמיתיו בקהיר ובדוחא".
ההודעה החריגה הגיעה על רקע האופטימיות שהשמיעו בארה"ב על כך שהעסקה "קרובה מאי-פעם" - אם כי בישראל ציננו את האופטימיות הזו ואפילו הביעו פסימיות באשר לתקוות הממשל האמריקני להגיע לעסקה בשלב הנוכחי - כזו שתוכל "לטרוף את הקלפים" בצל המתיחות מול איראן וחיזבאללה, לבלום מתקפות מצידם ולהביא להסדרה אזורית - אולי אפילו לנורמליזציה עם סעודיה.
בישראל אמרו בשבוע שעבר כי הצלחת המאמצים הללו תלויה רק ביחיא סינוואר, שהוכרז בשבוע שעבר כיורשו של איסמעיל הנייה בהנהגת חמאס, וכי כל האינדיקציות מראות שחמאס מעוניין בהסלמה אזורית - כך שאין סיכוי שארגון הטרור "יתנדב" להפחית את הלהבות כעת. בלשכתו של נתניהו הדגישו כי טרם התקבלה תשובה מחמאס להצעה הישראלית האחרונה.