מאות בני אדם יצאו להפגין אתמול (ראשון) בסנטיאגו דה קובה, העיר השנייה בגודלה בקובה, בהפגנה נדירה נגד השלטון הקומוניסטי. המוחים יצאו לרחובות בעקבות גל של הפסקות חשמל, שמותיר חלקים מהמדינה ללא חשמל במשך 18 שעות ביממה.
אחרי מגפת הקורונה נקלעה קובה למשבר הכלכלי הקשה ביותר שפקד אותה מזה שלושה עשורים. מחסור חמור באוכל, דלק ותרופות הוביל לנטישה של יותר מ-400,000 קובנים, שהיגרו לארה"ב. המשבר מורגש גם בענף האנרגיה, ובשבועות האחרונים גל הפסקות החשמל מחריף.
לפי העדויות מסנטיאגו דה קובה, המפגינים הזועמים יצאו לרחובות וצעקו "אוכל וחשמל". לפי הדיווחים בתקשורת הממלכתית השוטרים נשלחו למוקד ההפגנה כדי לשמור על הסדר. לא ידוע אם מפגינים נעצרו. בהמשך חודשה אספקת החשמל לסנטיאגו דה קובה, ועדי ראייה סיפרו כי "שתי משאיות של אורז" הגיעו לעיר. הפגנה נוספת נערכה בעיר גדולה אחרת בקובה, ביאמו.
בהתייחסות למחאה הנדירה אמר נשיא קובה, מיגל דיאס-קנאל: "כמה אנשים ביטאו את חוסר שביעות הרצון שלהם ממצב שירותי החשמל וחלוקת המזון. הנטייה של רשויות המפלגה, המדינה והממשלה היא לטפל בתלונות של האזרחים שלנו, להקשיב, לנהל דיאלוג ולהסביר את המאמצים שנעשים כדי לשפר את המצב, ותמיד באווירה שקטה ורגועה".
נשיא קובה דיאס-קנאל מטיל את האשמה על הסנקציות האמריקניות על המדינה הקומוניסטית – אך מתנגדי השלטון טוענים שהמדיניות של הממשלה היא הסיבה למשבר החמור. לפי דיאס-קנאל ארה"ב אחראית גם למחאה הנוכחית, ו"טרוריסטים" אמריקנים מנסים להלהיט את הרוחות. הוא ציין כי "אויבי המהפכה" רוצים לנצל את המצב כדי לערער את היציבות במדינה.
ההפגנות בקובה אמנם נדירות מאוד, אך בשנים האחרונות ניתן לראות עלייה מסוימת בהיקפן. בקיץ 2021 יצאו אלפים להפגין נגד המשטר הקומוניסטי, שדיכא את המחאה ביד קשה ושלח מפגינים לכלא. ארה"ב, האיחוד האירופי וארגוני זכויות אדם גינו את התגובה של הרשויות להפגנות, וממשלת קובה טענה כי מי שנשלחו לכלא אשמים בתקיפה, ונדליזם והמרדה.