"אנחנו לא מצליחים לשנות את הטרגדיה הנוראית הזו שנקראת תאונות דרכים, בעיקר כשהן קשות או קטלניות. אני חושב שכמשטרה וכמדינה אנחנו לא משקיעים מספיק משאבים ומאמצים כדי לאזן את הדבר הזה ולהפוך אותו למשהו יותר סביר, אף שגם תאונה אחת זה בלתי נסבל. יש קשב אולי פה ושם, כשיש כותרת ב'פריים טיים', אבל תוך יום-יומיים זה נשכח". כך אמר היום (שלישי) מפקד מחוז תל אביב במשטרה, ניצב פרץ עמר, בכנס בנושא בטיחות בדרכים שערכה עיריית תל אביב-יפו במרכז ברודט בעיר.
דבריו של עמר נאמרים על רקע העלייה במספר ההרוגים – 243 בני אדם מתחילת השנה, המהווים עלייה של 23% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בשנה האחרונה נהרגו כבר 405 בני אדם בתאונות דרכים קטלניות ברחבי הארץ, ולפי הערכות הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים (רלב"ד), אם מגמה זו תימשך – שנת 2024 תסתיים עם יותר מ-450 הרוגים בתאונות דרכים – שיא של כמעט 20 שנה.
"לצערי, גביית הקורבנות בצירים הופכת להיות מכה קטלנית קשה מאוד, ולכן גם אם אין משאבים והם קצרים – צריך לשנות את סדר העדיפות", ציין עמר. "המשטרה וגופי האכיפה האחרים לא משקיעים מספיק. על אף זאת, הגדרנו את המטרה שלנו כמחוז, כשהיעד המרכזי הופך להיות סיפור של תאונות דרכים, במיוחד בדו-גלגלי ובקורקינטים ובאופניים החשמליים.
הוא הוסיף: "בכל תאונה שבה אישה מבוגרת נפגעת מקורקינט או מאופניים חשמליים, נופלת על הרצפה ושוברת את האגן – תוך שבועיים אנחנו מקבלים הודעת 'פטירה מאוחרת'. בגיל השלישי התאונות האלה קטלניות. אנחנו משקיעים בסיפור הזה, כל שוטר עוסק בזה וגם בנינו 'דשבורד' שבו אנחנו בודקים את עצמנו בכל יום. כל שוטר שמדליק את המחשב שלו רואה את זה מול הפנים. הנושא של תאונות הדרכים יהפוך להיות אחד היעדים החשובים במחוז תל אביב, גם אם יהיו ימים לא פשוטים – ויש לנו לא מעט צרות פה בתל אביב, יש לנו את הזרים שמדי פעם מזכירים לנו שהם קיימים פה בדרום העיר".
באשר לבקשה של סגנית ראש העיר ומחזיקת תיק הבטיחות בדרכים, מיטל להבי, לקבל את עזרת המשטרה בלחץ על חברות הביטוח כדי שימסרו נתונים קריטיים על תאונות "פח-אל-פח", אמר עמר: "סוכני הביטוח לא יתנו לך את הנתונים, זה משבש להם את העניין העסקי וכך הם רשאים להגיד איזה מספר שהם רוצים. הרלב"ד מכירה את זה הרבה יותר טוב מאיתנו, אני חושב שהיא יכולה לקבל את הנתונים, היא בעצם מרכזת את כל הנושא הזה, אבל יכול להיות שגם לה חברות הביטוח לא מוסרות אותם".
להבי דיברה גם היא בכנס. "קדושת החיים היא ערך עליון, ואחריותנו כנבחרי וכשליחי ציבור היא לאיכות חייו ולחייו של התושבים, בפרט בערים כמו תל אביב-יפו שהיא צפופה, סואנת ומארחת מעל מיליון מבקרים מדי יום", ציינה. "חזון השינוי בדרך, ששם את הולכי הרגל בראש פירמידת ההתניידות, מחייב אותנו בחזון משלים לשמירה על חיי כל משתמשי הדרך ובפרט של הפגיעים שבהם. לכן, תקצבנו ואנו מקדמים את חזון 'אפס תאונות קטלניות', כפי שנעשה בערים מובילות בעולם, ומכוונים להוריד את כמות ועוצמת התאונות ולהפוך את הדרכים הסואנות לרחובות מזמינים ובטוחים יותר לאנשים. נעשה כל שאפשר בהיבט של תשתיות, הסברה ואכיפה כדי להגן על חיי אדם בעיר ולצמצם את היקף התאונות כמודל לכל הערים המרכזיות בארץ".