הלחימה בסוריה בין המורדים לכוחות המשטר הסורי מתנהלת כבר שבוע ובניגוד לימי הלחימה הראשונים, בהם דווח בעיקר על פעילות של ארגון הייאת תחריר א-שאם נגד בשאר אסד ותומכיו, עם התפתחות הלחימה נוספו עוד ועוד ארגוני מורדים לקרבות - שבינתיים הורחבו לאזורים נוספים.
בימים האחרונים, במקביל לדיווחים על ההשתלטות של המורדים על חלב ועל הלחימה במחוז הסמוך אידליב, נכנס למעגל הלחימה גם מחוז חמה שבצפון-מערב סוריה. אתמול בערב דיווח מרכז המעקב הסורי אחר זכויות אדם כי המורדים נמצאים "בשערי" העיר חמה – העיר הרביעית בגודלה בסוריה. העיר השנייה בגודלה, חלב, כבר נפלה לידיהם בסוף השבוע.
קודם לכן דיווח כלי תקשורת סורי כי המורדים רחוקים 8 ק"מ מהעיר חמה. משרד ההגנה הסורי דיווח כי תגבורת צבאית גדולה הגיעה לעיר, כדי למנוע מהמורדים לכבוש גם אותה.
בנוסף דיווח אתמול בערב הצבא הסורי כי כוחותיו ממשיכים לפעול נגד "ארגוני הטרור" באזורים הכפריים של חמה ואידליב. כמו כן נטען כי הושמדה מפקדת מבצעים של הייאת תחריר א-שאם, והושמדו מחסני תחמושת ורכבים. לטענת הצבא, הכוחות חיסלו לפחות מאתיים מורדים. גם באזור דיר א-זור שבמזרח סוריה מתנהלת לחימה, בין כוחות אסד לכוחות כורדיים.
מרכז המעקב הסורי אחר זכויות אדם דיווח כי מתחילת מתקפת הפתע ביום רביעי שעבר נהרגו 602 בני אדם. 104 מהם אזרחים והשאר מורדים ולוחמים נאמני אסד. לפי דיווח סורי, המורדים הכריזו אתמול כי דלתם פתוחה עבור כל מי שמעוניין לערוק מהמשטר הסורי וכי מטרת הלחימה "לשים סוף לשלטון העריצות ולבנות סוריה חדשה של כל אנשיה".
חוסר היציבות בסוריה מטריד מנהיגים רבים באזור, שמשוחחים ביניהם במטרה למצוא דרכים לפתור את המשבר. אתמול שוחח ראש ממשלת עיראק, מוחמד שיאע א-סודאני, עם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ואמר לו: "עיראק נפגעה בעבר משליטת ארגונים קיצוניים באזורים בסוריה ולא תיתן לזה לחזור. מה שקורה בסוריה הוא אינטרס של ישראל. ישראל תקפה אתרים של צבא סוריה וסללה את הדרך לארגוני הטרור לשלוט באזורים בסוריה".
טורקיה מצידה, תומכת בחלק מהמורדים הסורים ומעוניינת לטפל במה שהיא רואה כ"איום כורדי" בגבול עם סוריה. ארדואן שוחח אתמול גם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין – שארצו מסייעת לאסד במלחמת האזרחים ומטוסיה מבצעים תקיפות אוויריות נגד מטרות המורדים בצפון סוריה. ארדואן הבטיח לפוטין כי טורקיה תתמוך בשלמות הטריטוריאלית של סוריה, ותחתור לפתרון קבע. אתמול בערב דווח כי הליגה הערבית צפויה להתכנס ביום ראשון הבא לבקשתה של סוריה.
גם איראן ממשיכה במרץ במגעים האזוריים. איראן תמכה לאורך השנים במשטרו של אסד ומפעילה מיליציות פרו-איראניות בסוריה, שמהווה עבורה נקודה אסטרטגית חשובה והיא חוששת לאבד את שליטתה בה. אתמול בערב דווח בתקשורת הערבית כי הרמטכ"ל האיראני, מוחמד באקרי, קיים שיחות טלפון נפרדות עם שר ההגנה הרוסי, אנדריי בלוסוב, עם רמטכ"ל צבא עיראק עבד אל-אמיר רשיד יאראללה ועם רמטכ"ל צבא סוריה, עבד אל-כרים מחמוד אבראהים.
באקרי מסר לגורמים השונים כי "מתקפת הטרור בסוריה חלה במקביל להפסקת האש בין ישראל ללבנון וזו עדות לתוכנית האמריקנית-ישראלית להחלשת ציר ההתנגדות". הוא הבהיר כי "על המדינות השכנות של סוריה לנקוט בצעדים הדרושים למניעת התקדמות גורמי הטרור". שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י אמר אתמול בערב כי "אם דמשק תבקש, איראן תשקול לשלוח חיילים לסוריה".
פורסם לראשונה: 23:29, 03.12.24