איוואן קולונה, איש המחנה הבדלני בקורסיקה שהפך לסמל המתיחות בין האי שבשליטת צרפת לבין השלטון המרכזי בפריז, מת בבית החולים, ימים אחרי שהותקף בכלא, לכאורה משום ש"חילל את האיסלאם". כך מדווחת הבוקר (שלישי) התקשורת הצרפתית. מותו של קולונה, שנסיבותיו עדיין נחקרות על-ידי מומחים לטרור, בא שלושה שבועות בלבד לפני הבחירות לנשיאות צרפת, והוא מאיים להצית מחדש את המהומות שהתחוללו החודש באי בעקבות התקיפה.
קולונה, בן 61, היה אחד האסירים המפורסמים ביותר בצרפת. הוא נתפס ב-2003, ואז נשלח למאסר עולם בגין רציחתו ב-1998 של מושל קורסיקה, קלוד אריניאק. מתוקף תפקידו כמושל גילם את אריניאק את אחיזתה של פריז באי הים-תיכוני, ובשל כך היה שנוא על התומכים במתן עצמאות או אוטונומיה לקורסיקה. קולונה נעצר אחרי מצוד של חמש שנים, כשנמצא חי כרועה צאן בהרי קורסיקה.
לפני שלושה שבועות, ב-2 במרץ, בבית הכלא שבו הוחזק בעיר ארל שבדרום צרפת, הותקף קולונה על-ידי פרנק אלונג אבה, המרצה עונש מאסר בגין עבירות טרור. לפי החוקרים, אבה תקף את קולונה משום שכעס על כך ש"חילל את האיסלאם" ולעג לנביא מוחמד. הוא הגיע לחדר הכושר בכלא בשעה שקולונה התעמל במקום, ואז כיסה את ראשו בשק או בשקית – וחנק אותו. קולונה שקע בקומה ואושפז בבית החולים. נגד אבה הוגש כתב אישום חדש, ובו הוא מואשם כעת בעבירת טרור בגין תקיפת קולונה.
תקיפתו של קולונה עוררה זעם בקורסיקה, שחלק מתושביו עדיין רואים בקולונה גיבור המאבק למען עצמאות לאי, והזעם הזה תורגם למהומות הקשות ביותר שהתחוללו בקורסיקה זה שנים: מפגינים התעמתו עם שוטרים ותקפו מבני ציבור. בניסיון לשכך את הזעם הודיעו ב-17 במרץ הרשויות בצרפת כי מסיבות רפואיות הן משעות את עונש המאסר שנגזר על קולונה, ובשבוע שעבר, בצעד מפתיע, הצהיר לפתע שר הפנים הצרפתי ג'רלד דרמנה כי ממשלת צרפת עשויה להסכים להעניק לקורסיקה מעמד של אוטונומיה.
נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר לאחר מכן כי אין סיבה שעצם הדיון במתן אוטונומיה לקורסיקה ייחשב לטאבו, אבל אז הוסיף כי לפני שייפתח דיון בעניין יש לשים סוף למהומות: "השיחות אינן יכולות להתקיים עד שתהיה רגיעה מוחלטת", הבהיר מקרון. דבריו של שר הפנים דרמנה וביקור שערך לאחר מכן בקורסיקה סייעו לשכך את המתיחות, אבל כעת יש לראות כיצד תומכי האוטונומיה או העצמאות של האי יגיבו למותו של קולונה.
נשיא המועצה האזורית של קורסיקה ז'יל סימאוני, התומך באוטונומיה לאי, אמר לסוכנות הידיעות AFP כי הצעותיו של דרמנה הן מילים חשובות הנותנות אופק, אבל כעת יש להעמיק אותן ולגבשן. "חזית השחרור הלאומית של קורסיקה", ארגון שבמשך עשרות שנים ביצע מתקפות אלימות וב-2014 הניח את נשקו, הזהיר החודש כי הוא עשוי לחדש את מאבקו אם השלטונות בפריז ימשיכו במדיניותם הנוכחית.
הדיון בשאלת מעמדו של קורסיקה מתעורר מחדש בעיתוי רגיש ביותר, כשצרפת נערכת לבחירות לנשיאות שייערכו בעוד פחות משלושה שבועות. מחנה הימין מזהיר את הנשיא מקרון, המוביל בבטחה בסקרים, שלא יעז לעשות אפילו ויתורים קטנים הנוגעים לזהותו הצרפתית של קורסיקה. לפי מזכר שנחתם על-ידי דרמנה וסימאוני, שיחות על מתן אוטונומיה לאי אמורות להתחיל באפריל ולהסתיים עד סוף השנה.
קורסיקה, מקום הולדתו של נפוליאון בונפרטה, הפך במרוצת השנים ליעד מועדף על תיירים צרפתים עשירים בזכות חופיו הבתוליים, אולם הוא אינו חף מבעיות פנימיות. רבים מתושבי קורסיקה מתוסכלים מכך ששינוי מעמדו של האי מוקפא למעשה מאז 2018, ורבים דורשים שבידי רשויות האי יופקדו סמכויות רבות יותר בכל הקשור לניהול הכלכלה המקומית. הם דורשים גם להרחיב את השימוש בשפה הקורסיקאית.