בצל חוסר ההתקדמות במשא ומתן בין ישראל לחמאס על עסקת חטופים והפסקת אש, מחלוקת חריפה התפתחה לאחרונה בתוך הממשל האמריקני סביב הגישה כלפי המתווכת קטאר.
חלק מבכירי הממשל של הנשיא ג'ו ביידן סבורים שהקטארים מאוד מועילים בתיווך מול חמאס, וכי אי-אפשר לצפות מהם להגביר לחץ על ארגון הטרור. אותם בכירים אומרים שהנוכחות הצבאית האמריקנית בקטאר כל כך גדולה, ושדוחא מסייעת לארה"ב במגעים לשחרור חטופים לא רק בעזה - אלא במקומות רבים נוספים בעולם כמו אפגניסטן, ונצואלה ואפילו רוסיה - ולכן הגישה כלפיה צריכה להישאר חיובית.
מצד שני, יש בכירים בממשל שסבורים כי קטאר לא עושה מספיק כדי להגביר את הלחץ על חמאס, ושהיא יכלה לאיים על הארגון בגירוש, הגליה וסגירת חשבונות בנק - ובסופו של דבר לא מפעילה מספיק מנופי לחץ.
ראש ה-CIA וויליאם ברנס, למשל, בעד הקטארים, וכך גם ברט מקגורק, שליחו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן למזרח התיכון. דן שפירו, מנגד, שהיה בעבר השגריר האמריקני בישראל וכיום משמש סגן יועץ מזכיר ההגנה, חושב שהקטארים רכים מדי.
בישראל מאוכזבים מכך שארה״ב בעצמה רכה מדי עם הקטארים, שכן הם אלו שמשפיעים הכי הרבה על חמאס. הקטארים מארחים את ארגון הטרור ומעבירים לו כספים, ובישראל הייתה ציפייה שיינקטו בדוחא צעדים נגדו - אבל זה לא קרה.
בתוך כך, בארה"ב יש כאלה שמפילים על ישראל את האחריות על כך שקטאר לא באמת מפעילה לחצים על חמאס. "זה היה מאוד נוח לישראל שלארה"ב יש קשר כל כך הדוק עם הקטארים, כי הם ערוץ ההידברות המרכזי עם חמאס", אמר גורם אמריקני בכיר. "אם קטאר הייתה מסלקת את חמאס מדוחא לא היה ממש איך לתקשר איתם, ולכן ישראל לא באמת לחצה על זה".
היחסים של קטאר עם ארה"ב, נדגיש, הם יוצאי דופן. קטאר מארחת ואפילו מממנת בסיסי צבא אמריקניים ענקיים, ובהם טייסות F-22 ו-10,000 חיילים. מבצע יירוט המתקפה האיראנית על ישראל ב-13 באפריל, למשל, נוהל מחמ"ל בדוחא. סעודיה ומצרים סירבו לאפשר לארה"ב להיות על אדמתן לאחרונה, בעוד הקטארים ממשיכים לארח אותה. בדוחא נהנים מהמטריה האמריקנית, וזה מאפשר להם לשחק משחק כפול ומכופל, שכן יש להם קשרים טובים עם האיראנים כי הם מרגישים שטהרן לא תעז לתקוף אותם.
ראש ממשלת קטאר: "לא מתכוון להרים ידיים"
בתוך כך, יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ נפגש הערב בפריז עם ראש ממשלת קטאר מוחמד אל-תאני, לצד משפחות חטופים ונשיא הקונגרס היהודי רון לאודר. הפגישה ארכה כשלוש שעות והייתה מאוד חיובית וטובה, כשבמשך שעתיים גנץ ואל-תאני שוחחו בארבע עיניים, ובשעה הנוספת השתתפו גם משפחות החטופים.
ראש הממשלה הקטארי הגיע לבירת צרפת במיוחד בשביל הפגישה הזו, וגנץ רואה בה איתות של גורם מדיני בכיר להיכנס לאירוע ולנסות להפוך כל אבן. גנץ חושב שיש ואקום שצריך למלא, אך לא נכנס לפרטי המשא ומתן כי הוא לא רוצה לחבל בו. מטעמו של גנץ נמסר כי "בפגישתם דנו השניים בצורך ההומניטרי הדחוף לקדם מתווה להשבת חטופים ובדרכים לקידום היציבות האזורית. יודגש כי הפגישה לא עסקה בפרטי המשא ומתן או בניהול משא ומתן, שיתבצע אך ורק על-ידי הצוותים הרשמיים של המדינות".
בפגישה, גנץ ביקש להמשיך להפעיל לחץ על חמאס ולא להרים ידיים, ואל-תאני הביע את מחויבותו להמשיך להפעיל לחץ לתווך. "אני לא מתכוון להרים ידיים ולזנוח את זה, זאת משימה מאוד חשובה מבחינתי", הבהיר ראש הממשלה הקטארי. גנץ הבהיר לו שיש לעסקת חטופים השפעה גם על היציבות האזורית, ושביכולתה למנוע הסלמה יותר רחבה, והדגיש בפניו את התמיכה הציבורית והפוליטית הרחבה בעסקה, אם וכאשר תגיע עסקה אחראית וטובה שנתניהו יהיה מוכן להעביר, ושמפלגתו המחנה הממלכתי תתמוך בה באופן מלא.
ראש ממשלת קטאר אמר למשפחות: "גם אם יש קשיים, אני לא מתכוון להרפות מהמשימה. אני מסתכל על הבנות שלי ואני רואה את החטופות בעזה. הבת שלי הייתה יכולה להיות שם". הוא סיפר כי הייתה לו קרובת משפחה שהייתה חטופה בעיראק, ושהוא מבין את הקושי שהמשפחות עוברות. "אני מבין את זה כאבא לבנות, וגם מהסיפור האישי במשפחה", אמר.
דובר המועצה לביטחון לאומי של הבית הלבן, ג'ון קירבי, התייחס הערב למגעים לעסקה בתדרוך לכתבים. "אנחנו עדיין מנסים להגיע להצעת גישור שתביא את המגעים לסיכום, ושתביא את שני הצדדים להסכים - ולהתחיל בשלב א'", אמר. "אנחנו עדיין עובדים על זה, לא דרך מגעים רשמיים, אבל השיחות נמשכות. לא ברור לנו, בוודאי לנוכח ההוצאה להורג של ששת החטופים, אם נצליח להגיע לשם".
לדברי קירבי, "מה שלא ברור לנו זה האם חמאס יהיה מוכן לבוא לשולחן בכנות ולחתום על משהו. זה הפקטור המורכב. העבודה נמשכת, ואנחנו ממשיכים לעבוד על זה. אבל כל העבודה נעשתה הרבה יותר קשה בגלל האירועים של שבוע שעבר. חמאס הציג דרישות חדשות".