נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג השבוע בהתרסקות מסוק הובא הערב (יום ה') למנוחות בעיר הולדתו משהד. אלפים יצאו לרחובות העיר כדי לקבל את ארונו ולחלוף על פניו, לפני שנקבר במקדש האימאם רזא, מקדש בעל כיפת זהב שבו קבור האימאם עלי אל-רזא שחי במאה התשיעית. האתר נחשב לַקדוש ביותר ברפובליקה האיסלאמית.
ההתרסקות הקטלנית באיראן – עוד כותרות:
• "הדלת לשינוי שוב נפתחה": תקוות הצעירים אחרי מות ראיסי
• "רצח את הילדים שלנו": מתנגדי המשטר חגגו עם זיקוקים ודגל ישראל
• איראן ו"ציר ההתנגדות" באבל, זה היורש הזמני של ראיסי: "נמשיך את דרכו"
• הצי האווירי המקרטע של איראן, והכעס בטהרן: "ארה"ב אשמה, בגלל הסנקציות"
קבורתו של ראיסי במשהד מביאה לסיומו מסע הלוויה בן שלושה ימים שיצא לדרך שלשום מתבריז שבצפון, עבר בעיר הקדושה לשיעים קום ועצר אתמול לטקס מרכזי באוניברסיטת טהרן בבירה. הבוקר עבר הארון גם בעיר בירג'נד לפני שהגיע למשהד, וגם שם חלקו לו כבוד אלפים.
בטקסים אחר הצהריים והערב בעיר משהד, השכונת כ-750 קילומטרים ממזרח לטהרן, נראו המוני אבלים לבושי שחורים מכים בחזה ובראש לאות אבלות, כמקובל בטקסים שיעיים. משאית הסיעה את הארון לאורך הרחוב, והאבלים נראו מושיטים את ידיהם בניסיון לגעת בו ומטילים לעברו צעיפים וחפצים אחרים בתקווה לזכות כך לברכה.
בכלי התקשורת באיראן היו היום מי שטענו שכשלושה מיליון איש הגיעו לטקסים במשהד, אבל לפי סוכנויות הידיעות הזרות נראה כי בפועל הם לא הצליחו למשוך מספר משתתפים דומה לזה שמשכו טקסי הפרידה מהגנרל קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה, אחרי שחוסל בשנת 2020 בהפצצה אמריקנית בבגדד. יש המפרשים זאת כסימן למורת הרוח של הציבור כלפי נשיאותו של ראיסי, מי שכונה "התליין מטהרן" בשל חלקו בגזירת עונשי מוות על המוני מתנגדי משטר. בימי כהונתו של ראיסי גם פרצה "מחאת החיג'אב" בעקבות מותה של מהסא אמיני, מחאה שדוכאה ביד קשה על-ידי המשטר.
לקראת טקסי הזיכרון לראיסי ושאר ההרוגים מהתרסקות המסוק הזהירה השבוע התביעה האיראנית את הציבור שלא להעז להביע בפומבי שמחה על מות הנשיא, וברחבי טהרן נראתה נוכחות ערה של כוחות הביטחון.
השר הזמני: "ארה"ב לא הצילה את ישראל"
מוקדם יותר היום נקבר בטהרן שר החוץ האיראני חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שהיה גם הוא במטוס שהתרסק. לפני שנטמן במקדש שאה עבד אל-עזים, שבו קבורים אישים ואומנים איראנים בעלי שם, נערך לעבדוללהיאן טקס זיכרון במשרד החוץ, ובו השתתפו שני קודמיו בתפקיד, מוחמד ג'וואד זריף ועלי אכבר סאלחי. מחליפו הזמני של השר שנהרג, עלי באגרי קאני, אמר בטקס כי עבדוללהיאן הוא שהיד שווידא שמשרד החוץ ממשיך לממש את יעדי המהפכה האיסלאמית.
בשמונת החודשים שקדמו למותו הרבה עבדוללהיאן לשבח את מתקפת הטרור של 7 באוקטובר ולאיים על ישראל במסעות הדילוגים שלו במזרח התיכון. "מסור לסולימאני את ברכותינו", אמר בטקס זמר דתי בעת שגופתו של עבדוללהיאן הוכנסה לקברה.
היום המשיכו בכירים איראנים להבהיר כי דבר לא ישתנה במחויבותם למאבק בישראל אחרי מות ראיסי. בפגישה עם בכירים פלסטינים אמר להם שר החוץ הזמני קאני: "איראן תמשיך בכל מאמציה להגן על העם הפלסטיני ועל התנגדותו הלגיטימית עד לסיום התוקפנות. ההתנגדות אינה סיסמה או טקטיקה, אלא עיקרון המבוסס על צרכים מציאותיים. העם הפלסטיני מתנגד לתוקפנות הישראלית כבר יותר משבעה חודשים. ארה"ב לא הצליחה להציל את ישראל בזירה הבינלאומית". בריאיון לאל-ג'זירה אמר השר הזמני כי "ישראל ספגה תבוסות גדולות אחרי 'מבול אל-אקצא' (השם שנתן חמאס למתקפת 7 באוקטובר), והתמיכה בהתנגדות תימשך, משום שזהו חלק מהאסטרטגיה שלנו".
המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי נפגש היום מצדו עם יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי, ושיבח בפגישה את ההתקפות של חיזבאללה על ישראל מאז 7 באוקטובר: "למעורבותה של לבנון בעניינים האחרונים בעזה ובפלסטין הייתה השפעה עמוקה, ואם זה לא היה נעשה הנזק הגדול היה נגרם ללבנון עצמה", אמר. היו"ר ברי אמר מצדו כי המלחמה בעזה היא מלחמה קיומית וכי "לבנון אינה יכולה לשתוק מול הרג תושבי עזה". לדבריו, "זו הסיבה שההתנגדות הלבנונית נכנסה לשטח – כדי לעזור לתושבי עזה. התנאי הראשון לשינוי התנאים הנוכחיים הוא עצירת המלחמה בעזה".