בצל המגעים המתקדמים להפסקת אש, וההסדרה מול חיזבאללה ולבנון שתובא לאישור הקבינט המדיני-ביטחוני שיתכנס במהלך היום (שלישי), בצה"ל מבהירים ביממה האחרונה כי יידעו לאכוף כל הסכם. "הצבא נלחם כעת, ויידע לאכוף ולפעול לפי כל הסכם של הדרג המדיני", הבהירו אמש בצה"ל.
בינתיים, את היומיים האחרונים העביר הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, במפגש רמטכ"לים ממדינות נאט"ו - שהתקיים בבריטניה.
מהצד השני, נחשפת מעורבותה של איראן בקבלת ההחלטות של חיזבאללה. ב"ניו יורק טיימס" דווח כי הפסקת אש נראית קרובה מתמיד, לאחר שהמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי נתן אישור להסדר המתגבש. כך לפי גורמים במשמרות המהפכה, שאמרו כי הסכם כבר הושג - וחיזבאללה הסכים למעשה להפסקת האש.
בשער של שופרו של ארגון הטרור, העיתון אל-אחבאר, פורסמה הבוקר תמונת ראש הממשלה בנימין נתניהו מגבו בעצרת הכללית של האו"ם - ועליו נכתב: "ההסכם קרב ובא, הלקח מיושם". בעיתון נכתב כי "אם אנחנו לא עומדים בפני תמרון חדש של ראש ממשלת ישראל, הרי שהלבנונים קרובים מאוד לסוף התוקפנות הישראלית".
בעיתון טענו כי "ההתנגדות נותרה בעינה ויכולותיה, כפי שהוכיחו החודשים האחרונים, לא קשורות למיקום שלה, מדרום או מצפון לליטני". בהערכת מצב שקיימו בצה"ל אתמול עלה החשש כי בימים הקרובים, שעשויים להיות האחרונים למערכה הנוכחית בין ישראל לחיזבאללה, תתגבר האש מלבנון - והיא תכלול גם "מטחי סיום" משמעותיים. בתוך כך, מוסיף להיות קשה מצבה של האישה בת ה-75 שנפגעה אתמול מרסיסים במטח לנהריה.
באל-אחבאר פרסמו הבוקר כי השליח המיוחד של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, עמוס הוכשטיין, הודיע אתמול לראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי על האישור הישראלי להפסקת האש והחלו הכנות לקיים ישיבת ממשלה מיוחדת בלבנון מחר, אם ישראל תאשר היום רשמית את ההסכם בקבינט. בישיבה, כך נכתב, יוצג לשרים הלבנונים מנגנון יישום החלטה 1701, שעליה מבוסס גם ההסכם הנוכחי, ואחר כך תתקבל החלטה לאשרו גם בביירות.
ארבעה בכירים לבנונים אמרו אמש כי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ונשיא צרפת עמנואל מקרון צפויים להציג את הסכם הפסקת האש תוך כ-36 שעות. בבית הלבן, מנגד, ציננו את הדיווחים - ואמרו כי "אנחנו קרובים להפסקת אש, אבל זה עדיין לא סגור".
ובכל מקרה, גם אם ביידן ומקרון יכריזו היום על הפסקת האש, היא לא תיכנס לתוקף לפני אישור הקבינט המדיני-ביטחוני, שצפוי להתכנס בשעה 16:00. ראש הממשלה נתניהו לא מתכוון להביא את ההסכם לאישור הממשלה או הכנסת, מכיוון שמדובר בהסכם הפסקת אש, ולא הסכם מדיני. "הקבינט מוסמך להחליט על מלחמה וגם מוסמך להחליט על הפסקת אש", הסבירו גורמים בישראל.
מרגע האישור, הפסקת האש תיכנס לתוקף תוך שעות עד יממה. על רקע הדיווחים על ההכרזה הצפויה של ביידן ומקרון, אמר גורם מדיני בכיר כי הם ככל הנראה יכריזו על ההסכם רק ביום רביעי בבוקר - אחרי אישור הקבינט. "זו תהיה הכרזה אמריקנית-צרפתית, ושני הצדדים יודיעו שהם מקבלים אותה", הוסיף.
3 הסיבות להחלטה הישראלית - והטענה: "היו תיקונים לטובתנו"
הבכיר הסביר מה עומד מאחורי ההחלטה לקדם את הסכם הפסקת האש, וציין כי היא נבעה משלוש סיבות עיקריות. "הראשונה, אנחנו רוצים למנוע ככל הניתן אפשרות להעביר החלטה במועצת הביטחון, גם בנוגע לצפון וגם לדרום. אנו בחודשיים של ממשל מעבר בארה"ב ואנחנו מבינים את המורכבות והרגישות ורוצים להימנע מזה. במועצת הביטחון אפשר להעביר החלטה - ואז לא ניתן יהיה להחזיר אותה, לכן אנו עושים הכול להימנע מכך".
הסיבה השנייה אותה ציין הבכיר היא רענון כוחות. לדבריו, "יש צורך לרענן כוחות. אנשי מילואים נמצאים מעל שנה בלחימה מלבנון לעזה ומעזה ללבנון. אנחנו רוצים לתת להם להתרענן ולצבור כוחות". הסיבה השלישית שציין היא ניתוק הקשר בין עזה ללבנון, "שחמאס לא רוצה". הוא הסביר: "האינטרס של חמאס הוא להמשיך לקבל סיוע מחיזבאללה ואיראן. אנחנו קוטעים את זה, מנתקים בין הזירות, ומשאירים את חמאס לבד במערכה, בתוספת הלחץ הצבאי – שייגרם כתוצאה מהסטת כוחות. אנו מקווים שהעניין המדיני והאסטרטגי, והמשך הלחץ הצבאי - יצמיחו עסקה לשחרור חטופים".
לצד זאת, הוא הדגיש כי "אנו מתחייבים שנמשיך לפעול נגד חיזבאללה נגד כל איום. מה שחשוב זה יכולת האכיפה ויש לנו אותה. הפסקת האש תיבחן בשטח. אם תהיה הפסקת אש כשמה כן היא - המצב יימשך. אם לא תהיה הפסקת אש - אנחנו נתקוף את חיזבאללה". לדבריו, "צריך להגיד שהאינטרס שלנו זה לפחות להעביר את החודשיים האלה. חיזבאללה הוא ארגון שונה לחלוטין מזה של 6 באוקטובר - חיסלנו את כל הצמרת שלו, כולל נסראללה, שראש הממשלה מכנה 'הציר שבציר'. הוא לפעמים זה שהפעיל את איראן".
הבכיר התייחס לפרטי ההסכם, והדגיש: "היו כל מיני תיקוני גבול בהסכם ההסדרה - שהם לטובת ישראל. אנחנו לא מחזירים שבויים של חיזבאללה, אין דבר כזה בהסכם". באופן כללי, אמר על ההסדרה כי חשוב להבין שהיא "רק נייר". לכן, אמר, "הכי חשוב להשיג מסמך צד אמריקני שנותן לנו לפעול ברגע שנצטרך - אם פועלים נגדנו, בונים תשתיות טרור, משנעים טילים וכו'. אם אנו מזהים את הדבר הזה - יש לנו זכות להמטיר אש ולהגיב לחיזבאללה ולבנון, כולל מצב שהם יורדים מעבר לליטני – אנו נפעיל אש. אם יהיו ניסיונות להעביר אמל"ח מסוריה ללבנון – נפעיל אש, ואם צריך גם נגד יעדים של משטר אסד כפי שעשינו לא מעט פעמים".
הוא הוסיף: "מכתב הצד הוא לא מסמך פומבי ולא יחתמו עליו". בנוסף, אמר, "מנגנון הפיקוח יהיה יותר טוב, כי ארה"ב תוביל אותו. לא כוחות אמריקניים בשטח, אבל זה יהיה בהובלה פוליטית אמריקנית. במהלך 60 הימים, צה"ל ידרים עד שיחזור לישראל".
כמו כן, ציין הבכיר כי "ישראל מנהלת משא ומתן עם ממשל ביידן, ולפי ההערכות ההסכם יאפשר לאמריקנים להפסיק את העיכוב בחימושים. עם זאת, לא מדובר בתמריץ או בתנאי". גם בצה"ל הבהירו אמש כי למרות הלחימה כעת, הצבא "ידע לאכוף ולפעול לפי כל הסכם של הדרג המדיני".