מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן הגיע בצהריים (יום ד') לקייב לביקור דחוף בצל החשש מפלישה של רוסיה לאוקראינה. עם הגיעו חזר בלינקן על אזהרת ארה"ב, שלפיה המידע שהצטבר מלמד כי רוסיה עלולה לפתוח במתקפה על אוקראינה "בהתראה קצרה מאוד". מזכיר המדינה נפגש בצהריים עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, ובהמשך ייסע לברלין לפגישות עם שרי החוץ של גרמניה, בריטניה וצרפת. מחרתיים ייפגש בז'נבה עם שר החוץ של רוסיה סרגיי לברוב, אחרי שהשיחות בין הצדדים בשבוע שעבר בעניין אוקראינה ונאט"ו הגיעו למבוי סתום.
רוחות מלחמה באירופה – העדכונים האחרונים:
• ארה"ב: "רוסיה עלולה לתקוף את אוקראינה בכל רגע"
• מתקפת סייבר ענקית באוקראינה, וחשש מתחבולה רוסית
• רוסיה: "ארה"ב בהתמוטטות עצבים, לא נשלול כוחות לקובה"
• מזכ"ל נאט"ו: "סכנה ממשית לעימות מזוין באירופה"
רוסיה, נזכיר, ריכזה בחודשים האחרונים כ-100 אלף חיילים בגבול אוקראינה, ובמערב חושדים שהיא נערכת לפלוש אל המדינה. מוסקבה טענה מצדה כי דווקא הממשלה בקייב היא שנערכת למבצע צבאי, נגד המורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה, וכי ריכוז הכוחות הרוסי נעשה לכל היותר כדי להגיב על מבצע שכזה. עם זאת, במערב טוענים כי הקרמלין משתמש באוקראינה כקלף מיקוח: רוסיה העבירה לאחרונה לארה"ב רשימת דרישות, שבהן היא תובעת מנאט"ו להפסיק להתקרב לגבולותיה, לחדול מלצרף אליה מדינות במזרח אירופה, ולהסיג לפחות חלק מהכוחות שהציבה שם בשנים האחרונות. בוושינגטון ובריסל יש המעריכים כי באמצעות האיום הממשי על אוקראינה רוצה מוסקבה לאלץ את המערב להיענות לדרישותיה אלה.
בסוף השבוע הודיע הבית הלבן כי המודיעין האמריקני הגיע למסקנה שרוסיה כבר שלחה סוכנים מטעמה לאזורים שבשליטת המורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה כדי לבצע שם פעולות חבלה, להאשים בהן את ממשלת אוקראינה – וכך לספק למוסקבה תירוץ לפלישה אפשרית. אתמול הזהיר הבית הלבן כי פלישה רוסית לאוקראינה תיתכן "בכל רגע".
אם לא די בכך שהמתיחות הגיעה ממילא לשיא, השבוע שלחה רוסיה כוחות נוספים לבלארוס לקראת תרגיל שלדברי מינסק מתכוונות השתיים לקיים בחודש הבא. בקייב ובמערב יש החוששים כי זו הכנה של רוסיה לקראת פלישה אפשרית שלה לאוקראינה דרך בלארוס. ארבידאס אנוסאוסקאס, שר ההגנה של ליטא, החברה בנאט"ו, הצהיר היום כי שליחת הכוחות הרוסיים לבלארוס היא איום ישיר גם על ארצו שלו, והזהיר שהמהלך רק מחריף את סכנת המלחמה.
עם הגיעו לשגרירות האמריקנית בקייב בצהריים אמר בלינקן כי הוא מקווה מאוד שרוסיה תדבק בדרך הדיפלומטית ובחיפוש של פתרון בדרך שלום, והזהיר שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין עלול לתת לחייליו הוראה לפלוש לאוקראינה בהתראה קצרה. הוא טען כי בניית הכוח הרוסי בגבול עם אוקראינה נעשית בלי שום פרובוקציה אוקראינית ובלי שום סיבה המצדיקה זאת: "אנחנו יודעים שלרוסיה יש תוכניות להגדיל אף יותר את הכוח הזה, וזה נותן לנשיא פוטין את היכולת, גם בהתראה קצרה, לתקוף את אוקראינה".
דובר מחלקת המדינה האמריקנית נגד פרייס אמר כי ביקורו של בלינקן נועד להדגיש את תמיכתה של ארה"ב בריבונות אוקראינה ובשלמותה הטריטוריאלית. וושינגטון הזהירה בשבועות האחרונים שוב ושוב את מוסקבה כי אם תתקוף את אוקראינה, יהיו לכך השלכות קשות: היא איימה להטיל סנקציות חריפות עליה, בכלל זה על המעגל הקרוב לפוטין, והבטיחה שבמקרה כזה גם תגביר את נוכחותה הצבאית באירופה.
הלילה אישר ממשל ביידן כי ארה"ב תספק לאוקראינה סיוע צבאי הגנתי נוסף, בשווי של 200 מיליון דולר – סיוע שאושר כבר בשלהי דצמבר ושעד כה נמנע הממשל מלהצהיר עליו רשמית. גורם במחלקת המדינה אמר לקראת הגעת ביידן כי אם רוסיה תפלוש לאוקראינה, ארה"ב תספק לקייב אמצעי הגנה נוספים, מעבר לנשק שכבר העבירה לידיה.
בפגישתם בצהריים הודה נשיא אוקראינה זלנסקי לבלינקן על הסיוע הצבאי האמריקני ועל הגברתו, והוסיף: "אני בטוח שהוא יימשך". ממש במקביל פרסמה רוסיה הודעה שבה קראה למערב לחדול לספק נשק לאוקראינה, בטענה שהוא מאיים על ביטחונה.
אחרי שיעזוב את קייב בלינקן ייפגש כאמור בברלין עם שרי החוץ של גרמניה, בריטניה וצרפת, וידון עמם בתגובה אפשרית לפעולה צבאית רוסית, אם תהיה כזו. אתמול אותתה גרמניה כי אם רוסיה תפלוש לאוקראינה, ברלין עשויה לבטל את הסכם צינור הגז הטבעי "נורד סטרים 2" שאמור להוביל גז מרוסיה לגרמניה. בניית הצינור הושלמה, אך הוא טרם החל לפעול.
שר החוץ של אוקראינה, דמיטרו קולבה, מסר בצהריים כי שוחח עם שר החוץ של האיחוד האירופי, ג'וזפ בורל, ובמה שנראה כניסיון לעודד את אירופה לפעול ביתר שאת נגד מוסקבה אמר: "העלות של הרתעת רוסיה כעת תמיד תהיה נמוכה יותר מהעלות שתהיה מאוחר יותר לעצירת מלחמה".