מי שיביט בימים אלה למתרחש בבולגריה יוכל לא רק להיזכר בימי הקורונה האפלים שפקדו את ישראל בתחילת החורף האחרון, אלא גם להבין מה עלול לקרות כאשר המונים – אבל באמת המונים – מסרבים להתחסן. מספר הנדבקים החדשים במדינה – שהיא לא רק הענייה ביותר באיחוד האירופי אלא גם זו עם שיעור ההתחסנות הנמוך ביותר בו – הגיע ב-24 השעות האחרונות לשיא חדש, 6,813. עוד 124 בני אדם מתו בפרק הזמן הזה, ובכך הגיע מספר המתים במדינה ל-23,440.
רק אדם אחד מכל ארבעה זכאים בבולגריה קיבל לפחות מנת חיסון אחת נגד קורונה, וסירובם של רוב הבולגרים להתחסן מקשה מאוד לעצור את גל ההדבקות. נכון להבוקר עמד מספר המאושפזים חולי הקורונה בבתי החולים של בולגריה על יותר מ-7,300 בני אדם, והמדינה הבלקנית מתמודדת עם מחסור קשה בכוח אדם רפואי.
מאז שממשלת המעבר המנהלת בימים אלה את בולגריה הכניסה לתוקף תו ירוק שבו מותנית הכניסה למקומות ציבוריים, בניסיון להגדיל את שיעור המתחסנים, מספר הבולגרים הניגשים לקבל חיסון גדל פי ארבעה: יותר מ-26 אלף בני אדם התחסנו ב-24 השעות האחרונות, ובכך הגיע מספר הבולגרים המחוסנים ל-1.46 מיליון איש (מתוך מעט פחות מ-7 מיליון תושבים), אבל נראה כי רוב תושבי המדינה עדיין מסרבים לקבל את הזריקה.
כמו במדינות אחרות במזרח אירופה שבהן רוב הציבור מסרב להתחסן, נראה כי לאי-ההתחסנות יש קשור הדוק לחוסר האמון העמוק של התושבים כלפי השלטונות, חוסר אמון שמקורו עוד בימי המשטרים הקומוניסטיים ששלטו באזור. תופעה דומה נרשמת ברוסיה, אוקראינה ורומניה, שמתמודדת בימים אלה עם שיאים חדשים במספר הנדבקים והמתים.
אמש הזהיר שר הפנים הזמני של בולגריה, סטויצ'ו קצרוב, כי המצב בבתי החולים קשה, ואמר: "אם הצעדים שאנחנו נוקטים לא יעבדו – האופציה היחידה שתישאר לנו תהיה סגר מלא ושיתוק של החיים הכלכליים". מתוך 700 המיטות ביחידות לטיפול נמרץ בבולגריה, 608 תפוסות כעת.
רוסיה, שכבר נאלצה להודיע כי תסגור את רוב מקומות העבודה לאורך השבוע הראשון של נובמבר בגלל התפרצות קשה של הנגיף, הודיעה היום על עוד שיא יומי חדש במניין המתים – 1,123 בני אדם. בבירה מוסקבה יוטל החל ממחר סגר חלקי, ורק לבתי עסק חיוניים כמו בתי מרקחת ומרכולים יותר להיפתח.
עוד במזרח אירופה, עלייה חדה במספר הנדבקים היומי נרשמה היום בהונגריה, שם 3,125 נדבקים חדשים זוהו ביממה האחרונה. זהו המספר הגבוה ביותר מאז אפריל. מבין 10 מיליון התושבים בהונגריה, כ-5.7 מיליון קיבלו עד כה את כל מנות החיסון הנדרשות, ויותר מ-1.1 מיליון קיבלו מנת דחף. בהונגריה לא חלות כיום הגבלות קורונה מיוחדות, ואין בה חובה לעטות מסכות במקומות סגורים, למעט במוסדות רפואיים.
בלגיה "מגביהה את חומות ההגנה"
אף שאזור מזרח אירופה מסתמן כאזור המוכה ביותר ביבשת, גם במערבה מתמודדים עם מספרי נדבקים הולכים וגדלים. בריטניה דיווחה אמש על עוד 263 מתים מקורונה בתוך יממה, ונתוני ההדבקה בה הם כעת החמורים ביותר מאז תחילת מרץ. בפרק הזמן הזה התגלו 40,945 נדבקים חדשים – עלייה קלה מהמספר שלשום, שעמד על 36,567, אם כי במבט על שיעור הנדבקים לאורך שבעת הימים האחרונים ניכר כי עקומת ההדבקה משתטחת.
אף שהחיסונים ושיפור הטיפול הרפואי הביאו לירידה חדה במספר המתים מהנגיף בבריטניה בגל הנוכחי לעומת הגלים הקודמים, בתי החולים בממלכה נמצאים תחת עומס כבד, ושיעור המתים לנפש מהנגיף גבוה בה יותר מאשר ברבות משכנותיה. ביום שישי שעבר המליצו יועצי הבריאות של ממשלת בריטניה להיערך לאפשרות של החזרת הגבלות מסוימות כדי להאט את ההתפשטות, למשל דרישה לעבוד מהבית. ראש הממשלה בוריס ג'ונסון הדגיש עם זאת כי הוא אינו צופה הטלה מחודשת של סגרים.
בלגיה הודיעה אמש כי היא נאלצת להחזיר חלק מהגבלות הקורונה שאותן ביטלה רק לפני שבועות אחדים ולהרחיב את הדרישה להציג תו ירוק, בעקבות עלייה בשיעור הנדבקים והמתים. מספר הנדבקים היומי בבלגיה, מדינה בת 11 מיליון תושבים, גדל ב-75% בתוך שבוע, ואתמול הגיע ל-5,299. מספר המאושפזים גדל בפרק הזמן הזה ב-69%, ועומד כעת על 102 ביום. עלייה קלה נרשמה גם במספר המתים היומי, אם כי הוא עדיין נמוך יחסית במונחי המגפה, ועומד על ממוצע של 13 ביום.
ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה קרו, הודיע כי במסגרת החזרת ההגבלות, החל מיום שישי תהיה שוב חובה לעטות מסכות במקומות ציבוריים, ואנשי צוות בברים, מסעדות ומועדוני כושר יחויבו לעטות אותן במהלך העבודה. "אנחנו צריכים להגביה את חומות ההגנה שלנו", אמר ראש הממשלה. הוא הוסיף כי המעוניינים להיכנס לברים ולמסעדות ייאלצו להציג תו ירוק, בדיקת קורונה שלילית או אישור שנדבקו כבר בנגיף והחלימו.
דה קרו הדגיש כי בזכות העובדה שיותר מ-85% מהתושבים הבגירים בבלגיה התחסנו, אין צורך להטיל סגר ואין צורך בצעדי הגנה דרמטיים יותר, מהסוג שננקט בעבר. "בשנה שעברה במצב כזה היינו נאלצים כבר לשתק פעילויות מסוימות", הזכיר. "היום אנחנו משאירים את הכול פתוח, תוך שימוש בתו ירוק ובמסכות". נראה כי את קצב ההדבקה בבלגיה מגבירה השתוללות של הנגיף בבתי הספר היסודיים: לפי מחקר מקומי, נוגדנים לנגיף נמצאו בגופם של יותר מ-25% מהתלמידים בבתי הספר האלה, עובדה המעידה כי הם נדבקו בקורונה.
הולנד: 4 מכל 5 מאושפזים – לא מחוסן
דיון בהחזרת הגבלות מסוימות מתקיים בימים אלה גם בהולנד, שהגידול במספר הנדבקים בה בימים האחרונים הוא אחד החדים באירופה. העלייה במספר הנדבקים בהולנד נמשכת זה כחודש, ושיעור הנדבקים בה כעת הוא הגבוה ביותר מאז יולי – כל זאת אחרי שרוב הנחיות הריחוק החברתי הוסרו בסוף ספטמבר.
העלייה במספר הנדבקים גדולה מהצפוי, והיא מאלצת כבר עכשיו את הצוותים הרפואיים ההולנדיים לצמצם את הטיפול בבעיות רפואיות אחרות כדי לטפל בנדבקי הקורונה החדשים. מומחי הבריאות המייעצים לממשלת הולנד אמורים להגיש לה ב-2 בנובמבר המלצות כיצד לטפל בגידול בנדבקים.
כמו במדינות אחרות בעולם, גם בהולנד רוב הנדבקים הזקוקים לטיפול הם אנשים שלא התחסנו: ארבעה מכל חמישי חולי קורונה המאושפזים במחלקות לטיפול נמרץ בהולנד הם אנשים לא מחוסנים. בהולנד יש כ-17 מיליון תושבים, ולפי נתוני הממשלה 84.5% מהאוכלוסייה הבוגרת בה קיבלה את כל מנות החיסון הדרושות נגד הנגיף.