ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון נראה הערב (רביעי) כמי שדוהר לעבר תום הכהונה שלו: בשעות האחרונות הודיעו עוד שורה של שרים ובעלי תפקידים בממשלתו על התפטרותם, בטענה כי הוא אינו יכול להמשיך עוד להנהיג את הממלכה. רשת "סקיי ניוז" דיווחה אחר הצהריים כי לפי בכירים במפלגה השמרנית של ג'ונסון הצבעת אי-אמון נגדו עשויה להיערך עוד הלילה, אך הערב נקבע כי היא תתעכב לפחות עד לתחילת השבוע הבא. קבוצה של שרים בכירים בממשלתו של ג'ונסון הגיעה הערב למעונו בדאונינג 10, שעה קלה אחרי ש-BBC דיווחה כי הם בדרכם אליו לבקש ממנו שיתפטר.
ההתמוטטות של ממשלת ג'ונסון החלה אמש, כששניים משריו הבכירים, שר הבריאות סג'יד ג'וויד ושר האוצר רישי סונאק, הודיעו על פרישה, ונמשכה עם גל של התפטרויות היום, שהביא את מספר המתפטרים מהממשל שלו ליותר מ-40. הרקע לגל העזיבות הוא השערורייה האחרונה שבה הסתבך ג'ונסון: פרשת כריס פינצ'ר.
פינצ'ר הוא איש המפלגה השמרנית שקוּדם בפברואר האחרון על-ידי ג'ונסון לתפקיד סגן המצליף של סיעת השמרנים, תפקיד בכיר שהאדם הממלא אותו אחראי למשמעת הסיעתית. בשבוע שעבר נאלץ פינצ'ר להתפטר בעקבות טענות שהטריד מינית גברים במועדון, בשעה שהיה שיכור. בעקבות הגילוי הזה צפו טענות דומות שהועלו נגדו בעבר, ובבריטניה עלתה התהייה אם ג'ונסון ידע עליהן כשהחליט לקדם אותו לתפקיד בכיר כל כך.
לשכת ג'ונסון טענה תחילה כי הוא לא היה מודע לטענות הקודמות נגד פינצ'ר כשקידם אותו, אבל שלשום הודה לפתע דוברו של ג'ונסון כי ראש הממשלה כן ידע על הטענות. להגנתו טען כי הן הופרכו או לא הגיעו לכדי תלונה רשמית. כשבכיר לשעבר במשרד החוץ סתר את הטענה הזו ואמר שג'ונסון דווקא תודרך על טענה שהועלתה נגד פינצ'ר בשנת 2019 ושהובילה אז לתלונה רשמית, מסרה לשכת ג'ונסון כי ראש הממשלה לא זכר את התדרוך הזה. עבור השרים המתפטרים היה זה כשל מוסרי אחד יותר מדי.
פרשת פינצ'ר מצטרפת לשלל שערוריות שבהן הסתבך ראש ממשלת בריטניה בשנתיים האחרונות, ובראשן מסיבות הקורונה שערכו אנשיו, אחת מהן אף בהשתתפותו, בזמן שבריטניה כולה הייתה בסגר. מעמדו של ג'ונסון רעוע כבר חודשים ארוכים, ובחודש שעבר הוא צלח בקושי הצבעת אי-אמון שהובילו נגדו מורדים במפלגתו: הוא אמנם השיג אז רוב ונשאר בתפקיד ראש הממשלה, אבל יותר מ-40% מהסיעה השמרנית הצביעה נגדו, נתון שהעיד כבר אז על אובדן האמון בו. לפי סקר שפורסם היום, כ-70% מאזרחי בריטניה רוצים כעת שיפרוש.
אחר הצהריים, בישיבה בוועדה בפרלמנט הבריטי, נשאל ג'ונסון שוב אם בכוונתו להתפטר, והשיב: "לא, לא, לא". עם זאת, לא מן הנמנע כי המפלגה השמרנית לא תותיר לו ברירה, ותסלק אותו בעצמה. היא תוכל לעשות זאת באמצעות הצבעת אי-אמון נגדו שעליה תכריז ועדת 1922 של המפלגה, הוועדה האחראית על הליכי ההדחה של מנהיגי השמרנים כשיש בכך צורך.
לפי שעה חוקי המפלגה אינם מאפשרים לערוך הצבעה כזו, משום שרק לפני כחודש צלח כאמור ג'ונסון מהלך דומה, והחוקה השמרנית קובעת שבשנה שלאחר ניצחון בהצבעת אי-אמון הוא אמור להיות חסין מהצבעה נוספת. אלא שבכירים במפלגה הבהירו כי שינוי של החוק הזה אינו תהליך מורכב, ולנוכח סירובו העיקש של ג'ונסון להתפטר, הצעד צפוי להינקט. תחילה העריכו שהחוק ישונה עוד הערב ושמיד לאחר מכן תתקיים הצבעת האי-אמון, אבל מעט לפני 20:00 (שעון ישראל) נמסר כי הוועדה החליטה לערוך ביום שני הקרוב בחירות לשורותיה, ורק לאחר מכן להצביע על שינוי החוק. פירוש הדבר הוא שהצבעת אי-אמון, אם אכן תקודם נגד ג'ונסון, תיערך לכל המוקדם בשבוע הבא.
במפלגה השמרנית מעריכים כי ועדת 1922 אכן תשנה את החוק כך שאפשר יהיה לקיים הצבעת אי-אמון. דובר מטעם ג'ונסון טען אחר הצהריים כי גם אם תיערך הצבעה כזו שוב, ראש הממשלה יצלח אותה. כלל לא בטוח שדבריו נכונים: עם הקוראים היום לג'ונסון להתפטר נמנו גם חברי פרלמנט שבהצבעה לפני כחודש ביקשו לתת לו הזדמנות נוספת.
בלייבור קראו לג'ונסון: "לך! לך! לך!"
הערב, בדברים שנשא בוועדה של הפרלמנט, התעקש ג'ונסון: "אני לא חושב שיש במדינה הזאת מישהו שרוצה שהפוליטיקאים יתעסקו עכשיו בבחירות". בריטניה סובלת בימים אלה מעלייה באינפלציה וביוקר המחיה, והיא מתמודדת עם שביתות עתיות המטלטלות את המשק. ג'ונסון מדגיש כי היציבות חשובה גם לנוכח המלחמה באוקראינה והמאבק נגד רוסיה וולדימיר פוטין, שהוא אחד ממוביליו. כשנשאל הערב אם יהיה ראש הממשלה גם מחר, השיב: "כמובן".
בצהריים, עוד לפני הדיווחים על האפשרות להצבעת אי-אמון בשעות הקרובות, התייצב ג'ונסון בפני הפרלמנט הבריטי לאירוע שאלות-תשובות. "תפקידו של ראש הממשלה בנסיבות קשות הוא להמשיך בעבודה, וזה מה שאני הולך לעשות", אמר ג'ונסון למחוקקים. "אם הנסיבות היו כאלה שבהן אני מרגיש שהממשלה לא יכולה להמשיך ולמלא את המנדט שניתן לי, הייתי מתפטר". במהלך ההופעה שלו בפרלמנט קראו לעברו מחוקקים מהלייבור, מפלגת האופוזיציה הראשית: "לך! לך! לך!".
שר הבריאות המתפטר סג'יד ג'וויד, שהוזכר בשנים האחרונות כמה פעמים כמועמד להנהיג את המפלגה בעתיד, נאם גם הוא ואמר למחוקקים: "בשלב מסוים אנחנו צריכים להגיע למסקנה שהגיעו מים עד נפש. אני מאמין שזה השלב שאנחנו נמצאים בו עכשיו". ג'ונסון האזין לדבריו בפנים חתומות. אחר הצהריים דיווח ה"דיילי מייל" כי גם מייקל גוב, אחד מהשרים הבכירים ביותר בממשלת בריטניה, דרש היום מג'ונסון להתפטר.
ג'ונסון, עיתונאי לשעבר שכיהן כראש העיר לונדון, הוביל את המפלגה השמרנית לניצחון מוחץ בבחירות הכלליות בשנת 2019, תוך שהוא מבטיח להשלים את תהליך הפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי (הברקזיט), שנגרר במשך שנים והתיש את הציבור הבריטי. אחרי הניצחון ההוא השלים ג'ונסון את המשימה בעיקרה, אבל אז פרצה מגפת הקורונה – ובמהלכה הוא הסתבך בעוד ועוד פרשות.
פורסם לראשונה: 18:28, 06.07.22