תומכי הזכות להפלות בארצות הברית רשמו לפנות בוקר (יום ד') ניצחון מהדהד, כשהתברר כי תושבי קנזס – מדינה רפובליקנית ושמרנית באופן מסורתי – דחו במשאל עם ברוב גדול את ההצעה להסיר מהחוקה של מדינתם את ההגנה על הזכות להפלות – הסרה שהייתה מאפשרת למחוקקים המקומיים להקשיח את ההגבלות על ההליך. משאל זה היה המבחן האלקטורלי הראשון של הזכות להפלות מאז החלטת בית המשפט העליון לפני חודש וחצי לבטל את פסק הדין "רו נגד ווייד", שהגן על הזכות הזו בכל רחבי ארה"ב.
ערב המשאל העריכו פרשנים פוליטיים כי ההצעה להסיר מחוקת קנזס את ההגנה על הזכות להפלות דווקא תצלח את משאל העם: המשאל נערך אתמול במקביל להצבעה בפריימריז של שתי המפלגות לקראת בחירות אמצע הכהונה שייערכו בנובמבר, ולהצבעה הזו בקנזס נוטה להתייצב בדרך כלל אחוז גבוה יותר של רפובליקנים מאשר דמוקרטים או עצמאים. אלא שבפועל נרשם שיעור הצבעה גבוה מהצפוי, והבוקר התברר כי 59% מהמצביעים העדיפו להשאיר את חוקי ההפלה בקנזס כפי שהם ורק 41% תמכו בהקשחתם.
העובדה שההצעה להקשיח את חוקי ההפלות לא צלחה משאל עם במדינה שמרנית כמו קנזס מעוררת בקרב הדמוקרטים תקווה שסוגיית ההפלות תגרום למצביעים רבים יותר לתת להם את קולם בבחירות האמצע בנובמבר למרות הדאגה מהאינפלציה הגואה. בבחירות אלה יבחרו האמריקנים מחדש את נציגיהם בבית הנבחרים ובסנאט, וכן מושלי מדינות ואלפי בעלי תפקידים נוספים שיקבעו לאיזה כיוון יצעדו מדינות ארה"ב בשנים הבאות – הדמוקרטי או הרפובליקני.
"זו צריכה להיות קריאת השכמה למתנגדי ההפלות", אמר הבוקר ניל אלן, מרצה למדעי המדינה מאוניברסיטת וויצ'יטה. "כשאיסור מוחלט על הפלות נראה לאנשים כמו אפשרות ריאלית, הרבה מצביעים יגיעו לקלפיות ואתה תפסיד הרבה מהתומכים המתונים יותר של ההגבלות על הפלה. התוצאה לפנות בוקר היא תוצאה אדירה במונחי הפוליטיקה של קנזס". רבים בארה"ב מסכימים כי ההכרעה הברורה הלילה היא נורת אזהרה לרפובליקנים, שחגגו את פסיקת העליון ומיהרו לקדם במדינות שונות חוקים המגבילים את ההפלות או אוסרים אותן כמעט לחלוטין.
מיליוני דולרים לא עזרו: "אכזבה עצומה" אצל מתנגדי ההפלות
משאל העם בקנזס היה הראשון בשורה של משאלים שייערכו השנה ברחבי ארה"ב ושבהם יבקשו המחוקקים המקומיים מהתושבים להכריע אם כעת – אחרי שבית המשפט העליון התיר להם להחזיר הגבלות נוקשות על הזכות להפלות – התושבים אכן רוצים שיעשו זאת. משאלים כאלה ייערכו בסתיו הקרוב בקנטקי, ורמונט וקליפורניה, ואולי גם במישיגן. המסקנות מניצחונם בקנזס יכולות לעזור למתנגדי ההגבלות החדשות על הפלה לגייס את הכוח האלקטורלי של אמריקנים גם לקראת ההצבעות הבאות בסוגיה.
הנשיא ג'ו ביידן הצטרף הלילה לדמוקרטים מכל רחבי ארה"ב ששיבחו את תוצאות המשאל. "התוצאה הזו מבהירה את מה שאנחנו יודעים: רוב האמריקנים מסכימים שלנשים צריכה להיות גישה להפלות וצריכה להיות הזכות לקבל בעצמן החלטה על בריאותן", מסר ביידן.
פירוש התוצאה הלילה הוא שקנזס תמשיך לקיים מדיניות מקילה יותר בנוגע להפלות מאשר מדינות שמרניות אחרות השוכנות בסמוך לה. קנזס מתירה כיום לבצע הפלות עד לשבוע ה-22 של ההיריון, אך בצירוף כמה הגבלות, בהן חיובן של קטינות להביא אישור מהוריהן. במרוצת השנים הפכה קנזס למדינה שאליה מגיעות נשים מטקסס, אוקלהומה, מיזורי ומדינות אחרות כדי לעבור את ההליך, ובמרפאת ההפלות Trust Women בוויצ'יטה שבקנזס סיפרו למשל ש-60% מהמטופלות שמגיעות למקום באות מחוץ לקנזס.
משאל העם אתמול זכה לתשומת לב ארצית גדולה – וגרר גם השקעה של סכומי כסף אדירים משני המחנות. התאחדות The Value Them Both, שתמכה בהקשחת חוקי ההפלה, גייסה למשל 4.7 מיליון דולר השנה. ארגון Kansans for Constitutional Freedom, שהתנגד להקשחה, גייס כ-6.5 מיליון דולר. Susan B. Anthony Pro-Life America, ארגון ארצי המתנגד להפלות, דיווח כי השקיע 1.4 מיליון דולר בקידומה של הקשחת ההגבלות לקראת המשאל, וכי נציגיו התדפקו לקראתה על דלתותיהם של 250 אלף בתים בקנזס.
"ההפסד הלילה הוא אכזבה עצומה עבור תושבי קנזס ואמריקנים ברחבי ארה"ב התומכים בזכות לחיים", אמרה מלורי קרול, דוברת הארגון. "מה שמוטל על כף המאזניים בבחירות האמצע הקרובות עבור התנועה התומכת בזכות לחיים לא יכול להיות חשוב יותר".