ממשלת סקוטלנד הודיעה היום (שלישי) כי היא משעה את כל הפגישות עם דיפלומטים ישראלים, עד שתושג "התקדמות אמיתית" בשיחות על הפסקת האש ברצועת עזה.
ההחלטה התקבלה בעקבות סערה פוליטית במדינה, שהתעוררה לאחר ששר החוץ אנגוס רוברטסון נפגש ב-8 באוגוסט עם דניאלה גרודסקי, סגנית שגרירת ישראל בבריטניה ארבעה ימים לאחר מכן העלתה גרודסקי לחשבון ה-X שלה (לשעבר טוויטר) תמונה משותפת עם השר.
2 צפייה בגלריה
שר החוץ של סקוטלנד אנגוס רוברטסון בפגישה עם סגנית שגריר ישראל בבריטניה דניאלה גרודסקי
שר החוץ של סקוטלנד אנגוס רוברטסון בפגישה עם סגנית שגריר ישראל בבריטניה דניאלה גרודסקי
שר החוץ הסקוטי וסגנית שגרירת ישראל בבריטניה בפגישתם בתחילת החודש
"תודה לך אנגוס רוברטסון שקיבלת את פנינו בסקוטלנד הנפלאה", כתבה לצד התמונה. "דנו במשותף הייחודי בין סקוטלנד לישראל וכן הדגשנו את הצורך הדחוף להחזיר את 115 בני הערובה שלנו. מצפה לשיתוף פעולה בתחומי הטכנולוגיה, התרבות והאנרגיה המתחדשת".
פרסום הפגישה גרר תגובות נזעמות בסקוטלנד וביקורת חריפה על הממשלה, שנפגשת עם דיפלומטים ישראלים בזמן המלחמה. ראש ממשלת סקוטלנד ג'ון סוויני הגן על שר החוץ שלו, אך הודה כי יש מי שסבורים שמדובר בפגישה לא ראויה. בפרלמנט הסקוטי אף נשמעו קריאות לפיטוריו של רוברטסון.
שר החוץ מצידו הגן על קיום הפגישה, ואמר כי לא היה בכך ניסיון לתת לגיטימציה לפעולות של ממשלת ישראל ברצועת עזה. "הממשלה הסקוטית הייתה עקבית בגינוי החד-משמעי שלה לזוועות שאנו עדים להן בעזה", טען.
2 צפייה בגלריה
הפגנה פרו-פלסטינית ב לונדון ליד שגרירות ישראל ב לונדון בריטניה בצל מלחמה ב עזה
הפגנה פרו-פלסטינית ב לונדון ליד שגרירות ישראל ב לונדון בריטניה בצל מלחמה ב עזה
הפגנה פרו-פלסטינית ליד שגרירות ישראל בבריטניה במהלך המלחמה
(צילום: רויטרס)
הוא הוסיף כי כיוון שרבים ראו בפגישה "נורמליזציה של היחסים" בין ממשלת ישראל לסקוטלנד, "ברור שעדיף היה להבטיח שהפגישה מוגבלת בהחלט לצורך הפסקת אש מיידית וסיום אובדן החיים המחריד באזור. אני מתנצל על העובדה שזה לא קרה". לדבריו, "לא יהיה ראוי לקבל שום הזמנה לפגישות עתידיות, עד שתושג התקדמות אמיתית לקראת שלום".
עוד אמר רוברטסון: "הדעה שלי הייתה שבהתחשב בבקשה של סגנית שגרירת ישראל בבריטניה לפגישה, זו הזדמנות להביע את עמדתה הברורה והבלתי מעורערת של ממשלת סקוטלנד לגבי הצורך בהפסקת אש מיידית בעזה, ועשיתי בדיוק את זה".
שגרירות ישראל בלונדון, מצידה, מסרה כי "העבודה הדיפלומטית משמעה יצירת קשרים וטיפוח שותפויות, הדבר נכון שבעתיים בעת הזו. נמשיך לפעול ברוח זו ליצירת חזית בינלאומית להשבת החטופים ולמלחמה בטרור, בסקוטלנד ובכל רחבי הממלכה המאוחדת".