את הולנד ובלגיה פקדה אמש והלילה מחאה אלימה מצד המתנגדים להגבלות הקורונה החדשות שהטילו שתי המדינות. עבור הולנד היה זה לילה שלישי של פרעות, וגם הוא כלל יידוי אבנים, הצתת שריפות, פצועים ועצורים. בבירה הבלגית בריסל צעדו כ-35 אלף איש נגד ההגבלות החדשות, ופורעים תקפו ניידות משטרה והשליכו חפצים. חלק מהמפגינים בבלגיה נשאו סמלים לאומניים, והיו שם גם מי שענדו טלאי צהוב כרמז לימי השואה. בשתי המדינות הגיבו שוטרים בשימוש בגז מדמיע ובזרנוקי מים.
בהולנד אירעו הלילה המהומות בעיקר בליברדן ובכרונינגן שבצפון המדינה, ובאסחדה ובטילבורג שבדרומה. בליברדן נרגמו ניידות משטרה באבנים, וקבוצות מפגינים לבושי שחורים השמיעו קריאות התנגדות והציתו אש. באסחדה נראו שוטרים משתמשים באלות כדי לפזר קהל של מתפרעים.
המחאה בהולנד פרצה בצל ההתנגדות להחלטת הממשלה להטיל על 17.5 מיליון התושבים סגר חלקי של שלושה שבועות ולהקשיח את הגבלות התו הירוק. הקשחת ההגבלות באה בעקבות התפשטותו האדירה של הנגיף בהולנד – זה ימים ארוכים שמדי יום מתגלים במדינה יותר מ-20 אלף נדבקים חדשים, השיעור הגבוה ביותר שידעה הולנד מאז תחילת המגפה. גל המהומות הנוכחי הוא החמור ביותר שפקד את הולנד מאז ינואר האחרון, אז עצרה המשטרה יותר מ-500 בני אדם בעקבות התפרעויות שהתפתחו במחאה על ההגבלות.
מאז תחילת גל המהומות הנוכחי בשבת נפצעו כבר חמישה שוטרים ונעצרו לפחות 130 אזרחים בשלושה מחוזות, בהם עשרות שהשליכו זיקוקים והשחיתו גדרות במהלך משחק כדורגל באצטדיונה של פיינורד רוטרדם. רוטרדם היא העיר שבה החלה התסיסה בסוף השבוע, ואז פתחו שם שוטרים בירי לעבר קהל של מאות מפגינים אלימים. נכון לאמש ארבעה בני אדם שנפגעו מירי השוטרים בשבת היו עדיין מאושפזים בבתי החולים. היום בצהריים כינה ראש ממשלת הולנד מארק רוטה את המתפרעים "אידיוטים".
"בלה צ'או" וטלאי צהוב בבריסל
אמש הפכה כאמור גם בלגיה לזירת מהומות: כ-35 אלף בני אדם השתתפו בבריסל במפגן נגד החלטת הממשלה בשבוע שעבר להחריף את הגבלות הקורונה, וקראו "יחד למען החירות". לקראת סיום המחאה, כשרוב הקהל כבר התפזר, התפתחו עימותים: מפגינים השליכו אבנים, חפצים ורימוני עשן, הציתו פחי אשפה ונראו תוקפים ניידות משטרה באמצעות תמרורים שנעקרו מצדי הדרכים. שוטרים, מנגד, השתמשו בזרנוקי מים ופיזרו גז מדמיע.
זירת העימותים העיקרית בבלגיה הייתה האזור בבריסל שבו שוכנים המוסדות המרכזיים של ממשלת בלגיה ושל האיחוד האירופי, קרוב מאוד לשגרירויות ארה"ב ורוסיה. במהלך העימותים נפצעו כמה שוטרים, ולפחות מפגין אחד נראה מפונה באמבולנס. 42 מתפרעים נעצרו.
כמה מהמפגינים שהשתתפו בעימותים בבריסל אמש כיסו את ראשיהם בקפוצ'ונים, אחרים הניפו את הדגל הלאומי הפלמי, לפי הערכה כסמל לבדלנות, והיו גם מי שענדו טלאי צהוב כפי שנדרשו לעשות יהודים בשואה. את הצעד המתריס הזה נקטו בחודשים האחרונים מפגינים נגד הגבלות הקורונה בכמה מדינות באירופה: באמצעות ענידת הטלאים הצהובים הם מבקשים להציג את הטלת ההגבלות כצעד דיקטטורי דומה לצעדים שנקט המשטר הנאצי. אחד המפגינים בבריסל אמש נשא שלט שעליו נכתב: "כשהרודנות הופכת לחוק, יציאה למרד היא חובה". כמה מהמפגינים שרו יחד את השיר האנטי-פשיסטי "בלה צ'או".
גל הקורונה המכה בימים אלה בבלגיה הוא אחד הקשים ביותר שפוקדים כעת את אירופה: בשבוע האחרון מתגלים בבלגיה מדי יום כ-10,300 נדבקים חדשים, ושיעור ההדבקה בה כעת גבוה כפי שלא היה זה שנה. בבלגיה, מדינה בת 11.7 מיליון תושבים, נרשמו עד כה 1,581,500 נדבקים בקורונה, ו-26,568 נשאים של הנגיף מתו. בשבוע שעבר הרחיבה הממשלה את דרישתה לעבור לעבודה מהבית והקשיחה את ההגבלות על לא-מחוסנים. בין השאר היא הרחיבה את חובת המסכות. המפגינים שצעדו אמש מיקדו את זעמם באיסור על לא-מחוסנים להיכנס למקומות ציבוריים ואתרי בילוי כמו מסעדות וברים.
לפני חובת החיסונים: אוסטריה נסגרת ל-10 ימים
בינתיים באוסטריה נכנס הבוקר לתוקפו הסגר הארצי בעקבות השתוללות הנגיף ברחבי המדינה. אוסטריה היא המדינה הראשונה בערב אירופה שמטילה סגר ארצי זה חודשים ארוכים: בשבועות האחרונים היא מתמודדת עם התפרצות קורונה אדירה, ושיעור ההדבקה בה הגיע כבר ליותר מ-900 נדבקים לכל 100 אלף איש, פי יותר משלושה מאשר בגרמניה השכנה, המתמודדת בעצמה עם התפרצות משמעותית. המחלקות לטיפול נמרץ בבתי החולים באוסטריה מתמלאות בחולי קורונה, והממשלה החליטה שהסגר על לא-מחוסנים שהוטל באמצע החודש אינו מספיק כדי לעצור את ההתפשטות.
הסגר הארצי יימשך לפחות עשרה ימים, ובהחלט ייתכן שהוא יוארך ל-20 יום. במהלך הסגר יוּתר לתושבים לצאת מבתיהם רק לצרכים חיוניים כגון קניית מצרכים במכולת, ביקור אצל הרופא או התעמלות. שוקי חג המולד, המסעדות ורוב החנויות חויבו לסגור את שעריהם למהלך ימי הסגר. גני הילדים ובתי הסגר יישארו פתוחים עבור מי שזקוק להם, אבל ההורים נקראו להשאיר את ילדיהם בבית אם יש להם אפשרות לעשות זאת.
קנצלר אוסטריה אלכסנדר שלנברג הודיע בסוף השבוע גם כי החל מ-1 בפברואר תחול על תושבי אוסטריה חובת חיסונים. לפי שעה פִּשרה המדויק של חובת החיסונים אינו ברור, אבל הממשלה טוענת כי מי שלא יעמוד בחובה עשוי לספוג קנסות. מבין 8.9 מיליון תושבי אוסטריה, רק כ-66% קיבלו עד כה את כל מנות החיסון הנדרשות – אחד השיעורים הנמוכים במערב אירופה. הסגר שהחל היום הוא הרביעי שהוטל באוסטריה מאז תחילת המגפה.
אירופה כולה, נזכיר, הפכה בשבועות האחרונים למוקד ההתפרצות מספר אחת של קורונה בעולם. תחילה חלה עלייה חדה בנדבקים בחלקה המזרחי של היבשת, בראש ובראשונה במדינות קומוניסטיות לשעבר שבהן שיעור המתחסנים נמוך, כמו רוסיה, אוקראינה, רומניה ובולגריה, אבל כעת ניכרת התפשטות גדולה של הנגיף גם במדינות מרכז היבשת, בהן צ'כיה, הונגריה וסלובקיה, ובמערבה – מאוסטריה, דרך גרמניה ועד בלגיה והולנד.