ישיבת מועצת הביטחון של האו"ם שנערכה בסוף השבוע בניו יורק לציון שנה לפלישה הרוסית לאוקראינה הפכה לדו-קרב הצהרתי בכיכובו של השגריר הרוסי, אחרי שזה נמנע תחילה מלכבד כשאר הנוכחים דקת דומייה לזכר קורבנות ההתקפות הרוסיות, קטע אותה, ואז יזם דקת דומייה מחודשת – והסביר שהיא תתקיים לזכר כל קורבנות הסכסוך מאז 2014, כלומר גם בשנים שקדמו למתקפה הרוסית הכוללת.
רוסיה אמנם פתחה בפלישה הגדולה לאוקראינה ב-24 בפברואר של השנה שעברה, אבל בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה, שם יש אוכלוסייה פרו-רוסית גדולה, מתנהלים קרבות עוד מ-2014, השנה שבה פלשה רוסיה לחצי האי קרים והחלה לסייע למורדים הפרו-רוסים בדונבאס כתגובה על סילוקו של נשיא אוקראינה הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ' בהתקוממות עממית. בשנות הלחימה בדונבאס נהרגו אלפי חיילים אוקראינים, מורדים פרו-רוסים ואזרחים, וכשמוסקבה פתחה אשתקד בפלישה לעומק אוקראינה היא נימקה זאת בין השאר בטענה שקייב הפרה את הסכמי מינסק, שקבעו את תנאי שביתת הנשק בדונבאס.
בישיבה אמש במועצת הביטחון הופיע בין השאר שר החוץ של אוקראינה, דמיטרו קולבה, והוא קיבל את הזכות לשאת דברים בפני חברות המועצה. השגריר הרוסי וסילי נבנזיה מחה על ההיתר הזה, טען שהמערב משתמש במועצת הביטחון ככלי שלו, וכשקולבה ביקש מהנוכחים לעמוד דקת דומייה לזכר קורבנות הפלישה הרוסית – נשאר לשבת במקומו.
בחלוף שניות אחדות סימן נבנזיה לשגריר מלטה, שניהל את הישיבה, ואחרי שזה נתן לו את רשות הדיבור הכריז נבנזיה כי דקת הדומייה תיערך לזכר כל מי שמתו בעימות בין הצדדים מאז 2014. שאר השגרירים הספיקו להתיישב בינתיים, וכשנבנזיה נעמד על רגליו – עברו עוד שניות ארוכות עד שהבינו כי הם מצופים לקום בשנית, ועשו זאת. הוא נראה מסמן לכמה מהם שוב ושוב לעמוד. במהלך הישיבה, במה שנראה כמעשה מחאתי נוסף, העדיף נבנזיה לגלול בטלפון שלו בזמן שמזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש נאם.
בישיבת המועצה אמש הזהיר מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן את מדינות העולם שלא לאפשר לגורמים המציעים הפסקת אש זמנית באוקראינה להתל בהם, וטען כי שלום צודק ובר-קיימא יתאפשר רק כשרוסיה תניח את נשקה ותיסוג. בדבריו רמז כנראה בלינקן לתוכנית 12 הנקודות שהציגה סין בסוף השבוע, ושנתפסה בקייב ובמערב ככזו שנועדה לשרת את צרכיה של רוסיה.
רוסים נעצרו: "הפרתם את הגבלות הקורונה"
ברחבי העולם נערכו בסוף השבוע שלל אירועים לציון שנה למלחמה, ומחאה מצומצמת התקיימה גם ברוסיה עצמה, שם הביקורת הציבורית על הפלישה הושתקה בשנה האחרונה כמעט לגמרי, ומי שבוחר למחות על המלחמה מסתכן בעונש של כמה שנות מאסר. פעילי מחאה במוסקבה ובכמה ערים אחרות הביעו אתמול את מחאתם באמצעות הנחת פרחים ליד פסליהם של משוררים אוקראינים ועל-ידי קיום משמרות מחאה של איש אחד בכמה כיכרות ואתרים מרכזיים.
כלי תקשורת ברוסיה וארגוני זכויות אדם דיווחו כי כמה עשרות בני אדם נעצרו, בהם שמונה ביקטרינבורג, העיר הרביעית בגודלה ברוסיה. כל השמונה נעצרו אחרי שהניחו פרחים באנדרטה בעיר שנועדה לחלוק כבוד לקורבנות הדיכוי הפוליטי. לפחות שבעה בני אדם נעצרו בסנט פטרסבורג אחרי שהניחו פרחים על אנדרטה לזכר המשורר האוקראיני הנודע טראס שבצ'נקו, ובסרטון משם נראה שוטר מסביר לשני מוחים שהם הפרו את הגבלות הקורונה.
אדם אחד נעצר במוסקבה, שם התאספו פעילים והניחו פרחים ליד פסל לסיה אוקראינקה, גם היא משוררת אוקראינית נודעת. חמישה נעצרו בעיר ברנאול שבסיביר, שם נראה בין השאר אזרח רוסי מפגין לבדו בכיכר המרכזית עם שלט שעליו נכתב "תפסיקו לשתוק". בעיר סיבירית אחרת, קומסומולסק-און-אמור, נעצרה אישה אחרי שמחתה עם השלט "אנחנו אבלים. סלחו לנו, דפקנו את המדינה שלנו".
העולם מציין שנה למלחמה באוקראינה כשסופו של העימות אינו נראה באופק. כשהצבא הרוסי פלש לאוקראינה אשתקד היו הערכות שלפיהן הוא ישתלט על המדינה בתוך ימים, אך האוקראינים עמדו מולו בגבורה, מנעו את כניסתו לקייב, ובהמשך גם סילקו אותו מאזור חרקוב, מהעיר חרסון ומשטחים נוספים שאותם תפס. הם גרמו לו אבדות כבדות בנפש, ובמערב מעריכים שעשרות אלפי חיילים רוסים נהרגו עד כה ויותר מ-100 אלף נפצעו. לשם השוואה, זהו מספר נפגעים גדול פי כמה מזה שספג הצבא הסובייטי במהלך כל מלחמת אפגניסטן, שנמשכה עשור.
אף שסולקה משטחים רבים, רוסיה עדיין מצליחה להחזיק ברוב שטחי המחוזות לוהנסק ודונייצק שבחבל דונבאס, וכן בחלקים גדולים ממחוזות חרסון וזפוריז'יה. בחודשיים האחרונים נרשם קיפאון בשדה הקרב ושום צד לא רשם כיבושים משמעותיים, אך כעת נערכת מוסקבה להסתערות מחודשת, ואוקראינה מכינה מתקפת-נגד משלה שתצא לפועל באביב. קרבות עזים ניטשים בדונבאס, ובמיוחד בעיירה בחמוט, ולפי דיווחים, המוני חיילים נהרגים בה משני הצדדים.