נשיא ארצות הברית הנבחר דונלד טראמפ ביקש הלילה (בין שישי לשבת) מבית המשפט העליון להשהות את הכניסה לתוקף של האיסור הפוטנציאלי על השימוש באפליקציית טיקטוק במדינה, עד להשבעתו - כך שהממשל שלו יוכל להגיע ל"פתרון פוליטי" לנושא. ב-CNN דווח כי אחרי הפנייה, טראמפ שוחח עם מנכ"ל טיקטוק שו זי צ'ו.
החוק, שקידם הממשל של הנשיא היוצא ג'ו ביידן, קובע כי על החברה לנתק את קשריה עם חברת האם הסינית "בייטדאנס" - או שתיחסם בארה"ב בתוך 40 ימים. המועד המדובר מגיע ב-19 בינואר - יום לפני כניסתו של טראמפ לתפקיד.
בבקשת טראמפ לבית המשפט, שנכתבה על-ידי ג'ון סאואר שיכהן בממשל החדש כיועץ המשפטי לממשלה, צוין כי "הנשיא טראמפ אינו נוקט עמדה לגבי חוק זה. במקום זאת, הוא מבקש שבית המשפט ישקול לעכב את המועד האחרון להחלת החוק ב-19 בינואר 2025, תוך שהוא שוקל את היתרונות של התיק הזה".
החוק, שנחתם על-ידי ביידן בחודש אפריל, היה שיאו של סאגה רב-שנתית בוושינגטון סביב אפליקציית סרטוני הווידאו הקצרים, שאותה הממשלה רואה כאיום ביטחוני בשל קשריה עם סין.
ארה"ב טוענת כי היא מודאגת מכך שטיקטוק אוספת כמויות עצומות של נתוני משתמשים, כולל מידע רגיש על הרגלי צפייה, שעלולים להגיע לידי הממשלה הסינית. בנוסף, הוזהר כי האלגוריתם הייחודי המניע את מה שהמשתמשים רואים באפליקציה חשוף למניפולציה על-ידי הרשויות הסיניות, שיכולות לעצב תוכן באופן קשה לזיהוי.
טיקטוק עצמה עתרה לבית המשפט הפדרלי לערעורים בבקשה לבטל את החוק, בטענה כי הוא מפר את התיקון הראשון לחוקה, האוסר על הקונגרס "לחוקק חוקים שיגבילו את חופש הביטוי". העתירה נדחתה פה אחד, בטענה כי הממשלה "פעלה אך ורק כדי להגן על החופש הזה מפני מדינת אויב זרה, ולהגביל את יכולתה לאסוף מידע על אנשים בארה"ב".
ב-2020: "טיקטוק תועיל לקומוניסטים בסין"
הבקשה של טראמפ, שמרמזת כי אולי ינסה לבטל את החוק שקודם תחת ביידן, מהווה קו ישיר להמשך השינוי במדיניות שלו כלפי האפליקציה, ביחס לכהונתו הראשונה. אז, ביקש טראמפ לקדם את הפסקת פעילות טיקטוק בארה"ב, ואף חתם על צו נשיאותי בנדון.
לפי הצו, שעליו חתם ב-2020, נאסר לבצע עסקאות עם חברת בייטדאנס הסינית, שכאמור מפעילה את האפליקציה. טראמפ כתב בצו כי טיקטוק עשויה להיות מנוצלת להפצת דיסאינפורמציה ש"תועיל למפלגה הקומוניסטית הסינית", וכי על ארה"ב "לנקוט צעדים חריפים נגד בעלי טיקטוק כדי להגן על הביטחון הלאומי". כמו כן, חתם אז גם על צו זהה גם לגבי חברת "טרנסנט", שמפעילה את אפליקציית המסרים המיידיים WeChat, שגם היא מגיעה מסין.
ההצעה גררה תביעה של טיקטוק נגד הנשיא, שבה טענה החברה שצו הסגירה הוא לא יותר מניסיון של טראמפ לקושש קולות לקראת בחירות 2020 על-ידי פרוטקציוניזם כלכלי. הצו נמשך על-ידי הנשיא ביידן ב-2021, עם כניסתו לתפקיד.
אולם, במרץ האחרון הצהיר טראמפ כי אינו תומך בחסימת האפליקציה, בין היתר עקב הפופולאריות הגדולה שצברה בקרב משתמשים צעירים, שלדבריו ייפגעו מהמהלך. בריאיון ל-CNBC אמר: "יש הרבה ילדים קטנים שנמצאים בטיקטוק ומשתגעים בלעדיה. יש בטיקטוק הרבה דברים טובים והרבה דברים רעים". הוא ציין בריאיון גם את התחרות עם חברת Meta, המפעילה את פייסבוק ואינסטגרם: "אם יאסרו על טיקטוק אז כמה חברות, ובעיקר פייסבוק, יהיו המרוויחות הגדולות מכך, ואני חושב שפייסבוק מאוד לא הוגנת".
טראמפ בעצמו הצטרף לרשת החברתית השנויה במחלוקת ביוני 2024, בעיצומו של מסע הבחירות לנשיאות, ובתוך זמן קצר צבר מילוני עוקבים. כיום יש לו כבר 14.7 מיליון. במהלך הקמפיין השתמש הצוות שלו באפליקציה כדי ליצור קשר עם מצביעים צעירים יותר, במיוחד מצביעים גברים, על-ידי דחיפה של תוכן שלעתים קרובות היה "מאצ'ואיסטי" ומכוון להפוך לוויראלי.
בספטמבר, שלושה חודשים בלבד לאחר שפתח את החשבון, אף כתב הנשיא הנבחר ברשת החברתית שלו Truth Social כי "מי שרוצה להציל את טיקטוק - צריך להצביע עבורי". כמו כן, החודש נפגש טראמפ מנכ"ל טיקטוק שו זי צ'ו באחוזתו מאר א-לאגו שבפלורידה. במסיבת עיתונאים אמר כי יש לו "מקום חם" לטיקטוק, וכי "ייבחן" מה ניתן לעשות לגבי האיסור על השימוש באפליקציה. כאמור, השניים שוחחו גם הלילה, אחרי הפנייה של טראמפ לבית המשפט.
בחודשים שלפני ההשבעה: טראמפ התחיל לעבוד
הקריאה של טראמפ לבית המשפט מספקת עדות נוספת להתערבות של טראמפ בסוגיות הלאומיות - והבינלאומיות, עוד בטרם כניסתו בשנית לבית הלבן, וכשאינו אוחז בכל תפקיד רשמי. אחת הדוגמאות הבולטות לכך היא השפעתו הרבה על המשא ומתן לעסקת חטופים בין ישראל וחמאס, והטענה כי הוא פועל במרץ להגעה להסכם - וכך להיכנס ל"שולחן נקי" כשיתיישב שוב על הכיסא בחדר הסגלגל.
זכור במיוחד האיום הדרמטי ששיגר טראמפ לחמאס בתחילת החודש: "אם החטופים לא ישוחררו לפני 20 בינואר 2025, התאריך שבו אני אושבע בגאווה, יהיו השלכות מהגיהינום במזרח התיכון ולאלה שאחראים לביצוע הזוועות האלה נגד האנושות", כתב ב-Truth Social.
כמה ימים לאחר מכן, דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס מפי גורם המעורה בפרטים כי סטיב וויטקוף, שליחו המיועד של ממשל טראמפ למזרח התיכון, נפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת קטאר מוחמד א-תאני בניסיון לקדם את המגעים.
התערבות נוספת של טראמפ באה לידי ביטוי במהלך של איל ההון ומקורבו של הנשיא הנבחר, אילון מאסק, שהוביל בשבוע שעבר נסיגה של המפלגה הרפובליקנית מההסכם הדו-מפלגתי לתקצוב הממשל עד חודש מרץ. מאסק, שצפוי לעמוד בראש "המחלקה להתייעלות הממשל" תחת טראמפ, החל לצייץ בחשבונו ברשת X שבבעלותו נגד ההסכם בין הדמוקרטים והרפובליקנים בנושא, בקריאה כי יש להשבית את הממשל עד להשבעת טראמפ.
בסופו של דבר, בתום יומיים מתוחים, חתם הנשיא ביידן על חבילת תקצוב זמנית שאפשרה לכספים הפדרליים לזרום עד מרץ, וכך "הציל" את ממשלו מהשבתה - שהובלה על-ידי טראמפ ומאסק.