עובדת הסיוע נזאנין זגארי-רטקליף והאסיר אנושה אשורי שהואשם בריגול למען המוסד הישראלי שוחררו היום (רביעי) על-ידי הרשויות האיראניות, והגיעו לנמל התעופה על שם האימאם חומייני בבירה טהרן בדרכם לנסוע הביתה לבריטניה. כך מדווחים כלי תקשורת בלונדון ובאיראן.
זגארי-רטקליף היא מהאסירים הזרים המפורסמים ביותר שהוחזקו בכלא האיראני בשנים האחרונות, ושחרורה זוכה לסיקור נרחב בבריטניה. בצהריים דווח כי עלתה על מטוס ועזבה את איראן, ובהמשך פרסמו כלי התקשורת בבריטניה תמונה של זגארי-רטקליף בטיסה בחזרה הביתה.
זגארי-רטקליף, בת 43, עובדת בקרן רויטרס-תומפסון, זרוע הצדקה של סוכנות הידיעות רויטרס, והיא בעלת אזרחות כפולה – בריטית ואיראנית. היא נעצרה בנמל התעופה בטהרן באפריל 2016, כשניסתה לעזוב את איראן עם בתה הפעוטה גבריאל, בתום ביקור אצל הוריה לרגל השנה הפרסית החדשה. היא הואשמה והורשעה בריגול ובהשתתפות במזימה להפיל את משטר האייתוללות, ובינואר 2017 גזר עליה בית משפט איראני חמש שנות מאסר. מאז ניהל בעלה ריצ'רד מאבק מתוקשר למען שחרורה. האסיר השני ששוחרר היום לפי הדיווחים, אנושה אשורי, נידון בשנת 2019 לעשר שנות מאסר בגין ריגול עבור המוסד הישראלי, ולעוד שנתיים בכלא בגין "צבירת הון לא חוקי".
התקשורת הממלכתית בטהרן דיווחה בצהריים כי לפני שחרורם של שני האסירים העבירה בריטניה לאיראן 530 מיליון דולר. מדובר בסכום שמשטר האייתוללות טען במשך שנים כי בריטניה חייבת לו: את הסכום הזה שילם משטרו של השאה הפרסי לבריטניה תמורת טנקים וכלי רכב צבאיים אחרים, אך בעקבות המהפכה האיסלאמית ב-1979 שבה הופל המשטר הפרו-מערבי הזה ועלה במקומו משטר האייתוללות, הציוד ברובו לא סופק מעולם. בעבר דווח כי איראן מתנה את שחרורה של זגארי-רטקליף בתשלום החוב, אולם היא ולונדון הכחישו זאת.
זגארי-רטקליף, שעשויה להתאחד כבר בשעות הקרובות עם בעלה ובתה, הוחזקה לאורך רוב תקופת מאסרה בכלא "אווין" הידוע לשמצה בטהרן, אך ב-2019 דווח כי לזמן מה היא הועברה למחלקה פסיכיאטרית בבית החולים על שם האימאם חומייני בבירה. הדיווח על מעברה למחלקה הפסיכיאטרית הגיע אז כשברקע שביתת רעב שבה פתחה וטענות שהעבירה חלק גדול מזמנה בכלא בבידוד.
במרץ 2020, כמו אסירים רבים אחרים באיראן, שוחררה זגארי-רטקליף מהכלא למעצר בית אצל הוריה, בשל החשש שמגפת הקורונה שהתפשטה אז תכה בעוצמה בבתי הכלא האיראניים. במרץ 2021 היא שוחררה גם ממעצר הבית, אולם אז הוגש נגדה כתב אישום חדש, הפעם בטענה שהפיצה תעמולה נגד המשטר האיראני. משפטה טרם החלה, אך בינתיים נאסר עליה לעזוב את איראן. לפי הדיווחים, ההגבלה הזו הוסרה היום.
שחרורם של זגארי-רטקליף ושל אשורי בא כשברקע ההתקדמות הגדולה בשיחות הגרעין בין איראן למעצמות, שלפי דיווחים גם בהן נדון נושא השבויים הזרים המוחזקים בכלא האיראני. בשבועות האחרונים אישרו איראן והמעצמות כי הושגו הסכמות כמעט על כל העניינים שבמחלוקת, אך בה בעת שני הצדדים האשימו זה את זה בעיכוב החתימה על ההסכם, וטענו כל אחד כי הצד השני נדרש לגלות אומץ ומנהיגות להשלמת ההליך.
ארגוני זכויות אדם, נזכיר, מאשימים את איראן זה שנים במעצרם והחזקתם בכלא של איראנים בעלי אזרחות כפולה כדי להשתמש בהם כקלף מיקוח במשא ומתן עם המערב.