ננסי פלוסי, יו"ר בית הנבחרים של ארה"ב, נחתה אחר הצהריים (יום ג') בטייוואן. הביקור של הבכירה האמריקנית באי בעל הממשל האוטונומי-דמוקרטי, שסין תובעת עליו בעלות, מעורר מתיחות רבה: לקראת הביקור הצבא הסיני פתח בתרגילים ימיים באזור, ורגעים לפני הנחיתה הודיעה הטלוויזיה הממלכתית שמטוסי קרב סיניים "חצו את מצרי טייוואן" – שמפרידים בין סין לאי. טייוואן הכחישה את הטענה הסינית על מטוסי הקרב. הבוקר דיווחה רויטרס שמטוסי קרב סיניים טסו באזור.
זמן קצר אחרי נחיתת פלוסי הודיע משרד ההגנה הסיני שהצבא יערוך "פעולות צבאיות ממוקדות" בתגובה לביקור של הבכירה האמריקנית בטייוואן. בהודעה נפרדת אמרה בייג'ינג שחילות האוויר והים שלה יערכו ממחר תרגיל צבאי משולב מול חופי טייוואן, שיכלול ניסויי טילים ושימוש באש חיה.
בייג'ינג הזהירה היום כי הצבא שלה "לא יישב בחיבוק ידיים" לנוכח הפגיעה בריבונותה. באיום נוסף הצהיר משרד החוץ כי לנוכח מה שתיאר כהתעלמות אמריקנית מאזהרותיו, "כל צעד-נגדי שינקוט הצד הסיני יהיה מוצדק והכרחי". הוא הוסיף כי ארה"ב "תישא באחריות ותשלם את המחיר על החתירה תחת האינטרסים הביטחוניים-ריבוניים של סין". שר החוץ, וואנג יי, אמר שסופם של פוליטיקאים אמריקנים ש"משחקים באש" בנושא טייוואן "לא יהיה טוב".
בארה"ב הביעו חשש שסין תחליט על תגובה צבאית לביקורה של פלוסי, כמו שיגור טילים סמוך לטייוואן או החדרת מטוסי קרב למרחב האווירי של האי. בתקשורת האמריקנית דווח הבוקר כי ארה"ב החליטה לקרב לאזור ספינות מלחמה, בהן נושאת מטוסים אחת. לפי כל ההערכות גם אם סין תגיב בחומרה היא לא מעוניינת בעימות צבאי של ממש. עם זאת, פרשנים במערב מזהירים מאפשרות של פרשנות שגויה או תקרית לא-מכוונת שתביא להסלמה משמעותית בשטח.
פלוסי פתחה השבוע במסע דילוגים בדרום-מזרח אסיה, ותבקר בהמשך גם בדרום קוריאה וביפן. הבוקר היא השלימה ביקור שערכה במלזיה. היא הדמות הבכירה ביותר בממשל האמריקני שמבקרת בטייוואן זה 25 שנה, מאז שקודמה בתפקיד ניוט גינגריץ' ביקר שם ב-1997. סין חוששת מהאפשרות שביקורים של גורמים בכירים בטייוואן יעודדו את מחנה התומכים בעצמאות מוחלטת מהשלטון הקומוניסטי בבייג'ינג, ובימים האחרונים אותתה שוב ושוב כי תגיב בצורה קשה לביקור של פלוסי.
בהודעה שפרסמה אחרי נחיתתה אמרה פלוסי שהסולידריות האמריקנית עם 23 מיליון תושבי טייוואן חשובה היום יותר מאי פעם, "בזמן שהעולם צריך לבחור בין דמוקרטיה לשלטון יחיד".
"הביקור של המשלחת שלו בטייוואן נועד להוקיר את המחויבות הבלתי מעורערת של אמריקה לתמוך בדמוקרטיה התוססת של טייוואן", אמרה יו"ר בית הנבחרים של ארה"ב. פלוסי ציינה שהביקור של המשלחת "לא סותר בשום אופן" את המדיניות האמריקנית כלפי טייוואן ובייג'ינג.
לארה"ב ולטייוואן אין יחסים דיפלומטיים רשמיים, אך ארה"ב שואפת לעזור לאי להגן על עצמו. הבית הלבן התנגד לביקורה של פלוסי הדמוקרטית בטייוואן, אך לא קרא לה מפורשות לבטל את הביקור. לפי הפרסומים בארה"ב יועציו של הנשיא ג'ו ביידן המליצו לפלוסי לבטל את הגעתה לטייוואן, לאור המתיחות הגוברת ביחסי ארה"ב וסין. בשיחת טלפון בשבוע שעבר הזהיר הנשיא הסיני שי ג'ינפינג את ביידן שבנושא טייוואן, "מי שמשחקים באש בסופו של דבר נכווים".
פרשנים במערב מסבירים כי הביקור המתוכנן של פלוסי מעורר את חמתה של סין מכמה סיבות, אחת מהן היא העובדה שהביקור יהיה כאמור של גורם בכיר כל-כך בממשל האמריקני: פלוסי היא השנייה בסדר הירושה לנשיאות, אחרי סגנית הנשיא קמלה האריס. בבייג'ינג מתנגדים בתוקף לכל ביקור דיפלומטי בטייוואן, באופן שחותר תחת ניסיונה לבודד את טייוואן בזירה הבינלאומית.
פלוסי הדמוקרטית נמנית גם עם מבקריה החריפים ביותר של בייג'ינג בוושינגטון, ובין היתר הביעה תמיכה בהפגנות למען דמוקרטיה בהונג קונג ב-2019, שדוכאו אז ביד קשה, והיא סופגת ביקורת נוקבת מצד אנשי המשטר הקומוניסטי בסין. רק הבוקר פרסם העיתון הממשלתי "גלובל טיימס" קריקטורה של פלוסי ובה היא נראית צונחת ממטוס לטייוואן כשחגורת נפץ על גופה.