המונדיאל בקטאר הוא הפוליטי ביותר בתולדות הטורניר, ולכן אין זו הפתעה שגם הלבוש של האוהדים שמגיעים למדינה הערבית מעורר מחלוקת. אוהדים מערביים בקטאר משתעשעים בחבישת כיסויי ראש מוסלמיים ובגדים ערביים מסורתיים. במהלך הטורניר ניתן לראות ברחובות דוחא וביציעים אוהדים בכאפיות ובגלביות (או בגרסה המקומית, ת'אוב), ואוהדות בחיג'אב.
מסביב לכדור – המונדיאל, קצר אחרת:
• "נטש אותנו בשביל המונדיאל". הכדורגלן שהפך לנשיא נסע לעודד את הבן בקטאר
• מתפרץ סדרתי למגרשים, מסיע פליטים: "הפלקון" שהפגין במונדיאל עם דגל גאווה
• לפני הקרב במונדיאל: ארה"ב הסירה את הסמל האיסלאמי מדגל איראן
• הסכסוך בין סרביה וקוסובו הגיע למונדיאל
• עיר הרפאים שתארח את הגמר והוקמה בשביל המונדיאל
הבחירות האופנתיות של האוהדים והאוהדות מרחבי העולם מעוררות שלל תגובות - מהתפעלות ושעשוע ועד לזעם של המקומיים באמירות המוסלמית הקטנה, שמעולם לא ראו כמות גדולה כל כך של זרים מגיעה למדינה בפרק זמן קצר כל כך. חלק מאוהדי נבחרת אנגליה הכעיסו את המקומיים כשהגיעו לאצטדיונים מחופשים לצלבנים. הרשויות לא ראו בעין יפה את גם האוהדים שהחליטו למחות על היחס של קטאר לקהילה הגאה, ובחרו בפריטי לבוש בצבעי דגל הגאווה.
פריט הלבוש המקומי שהפך לפופולארי במיוחד במונדיאל הנוכחי הוא הכאפייה. גאווין קוטזי, דרום אפריקני בן 60, מסר ארבעה דגלים אפריקניים וביקש מהחייט להכין מהם גלבייה וכאפייה. "לא הייתי לובש את זה במדינה מערבית", הוא אומר, ומציין את הרגישות התרבותית. להפתעתו, המקומיים התלהבו מהלבוש שלו. גם שניים מחבריו החליטו ללבוש את אותו הדבר. "זה מדהים. כולם רוצים להצטלם איתנו. שואלים אותנו מאיפה אנחנו, ומתעניינים למה לבשנו את התלבושת הזאת ביחד".
"רציתי לספוג את התרבות. המקומיים בהלם"
בסמטאות של השוק בדוחא מוכרים הרוכלים כאפיות בצבעי נבחרות שמשתתפות בטורניר, מהכחול-צהוב-ירוק של ברזיל עד לאדום-ירוק-לבן של מקסיקו. ריקרדו פלסיוס, בן 42 מוונצואלה ואוהד נבחרת ספרד, עוטה כאפייה עם משבצות אדומות ולבנות. "רציתי לספוג את התרבות, זה כיף להתנסות בדברים חדשים. המקומיים בהלם שמישהו שלובש חולצה של ספרד לובש את זה".
פלסיוס מספר כי לקטארים יש רק תלונות על האופן שבו הוא עוטה את הכאפייה. "אני לא יודע איך לעשות את זה", הוא מספר, ואומר שהמקומיים עוצרים אותו ברחוב ומסדרים את הטבעת שעל הכאפייה שלו.
נאג'י אל-נעימי, גבר קטארי ובעל עסק בשוק של דוחא, אומר שהעובדה שאוהדי כדורגל זרים צועדים ברחובות בלבוש ערבי מסורתי לא מפריעה לו - ההפך. הוא מאמין שמדובר במנהג מבורך. אל-נעימי השווה זאת לאזרחים מחצי האי ערב שלובשים ג'ינס או חליפות כשהם נוסעים לאירופה. "אנחנו תמיד מנסים להתאים את עצמנו ולקבל את הלקוחות", הוא אומר.
בקרב אוהדות שאינן מוסלמיות הפך החיג'אב - כיסוי הראש לנשים, שאיראניות מוחות בימים אלה על החובה לעטות אותו - לפריט אופנתי במונדיאל. סרטונים שפורסמו ברשת מראים אוהדות נלהבות ברחובות דוחא עם כיסוי ראש. רשת אל-ג'זירה הקטארית פרסמה בשבוע שעבר סרטון שמראה אישה מציעה לאוהדות ברחובות להתנסות בעטיית חיג'אב. "מדהים!", קראה אוהדת ברזילאית.
האוכלוסייה הקטארית לא רואה בעין יפה את הלבוש שאינו מזוהה עם המקום - במיוחד הלבוש של האוהדים האנגלים שהתחפשו לצלבנים, זכר לכיבושים הנוצריים במזרח התיכון בין המאה ה-11 למאה ה-13, ולניצחונות של הכובשים האירופאים על המוסלמים. תיעוד שפורסם בטוויטר מראה מאבטחים בקטאר מרחיקים אוהדים שמחופשים לצלבנים לפני המשחק הראשון של אנגליה בטורניר, נגד נבחרת איראן.
אוהדים אחרים דיווחו שהם התבקשו להוריד את התחפושות לפני המשחק השני של אנגליה בטורניר, נגד ארה"ב. "מה שכל כך כואב זה לראות מבקרים במדינה שלנו מהללים את אירופה הצלבנית, שהשפילה את כבודם של כל המוסלמים", אמר אשרף אל-חדיר, קטארי בן 33 שגר בדוחא.
עד כה הנושא שמעורר הכי הרבה מחלוקת בטורניר הוא ההתייחסות למעמדה של הקהילה הלהט"בית. בקטאר הומוסקסואליות אסורה על פי חוק ולפני המונדיאל, כאות הזדהות עם הקהילה הגאה, הודיעו נבחרות אירופאיות ששחקניהן יעטו על הזרוע סרטים בצבעי דגל הגאווה עם הכיתוב "אהבה אחת". פיפ"א, התאחדות הכדורגל הבינלאומית, איימה להעניש את הנבחרות שיביעו כך את מחאתן - מה שגרם לאוהדים זועמים לעשות זאת בעצמם, ולענוד את הסרטים.
בתחילת הטורניר דיווחו אוהדים שהקטארים אסרו עליהם להיכנס לאצטדיונים בגלל פריטי לבוש בצבעי דגל הגאווה, ובפיפ"א הבטיחו שהמאבטחים הקטארים יאפשרו להכניס את אותם פריטים למשחקים. החוק נאכף בצורה לא אחידה. במשחק בין פורטוגל לאורוגוואי, נזכיר, התפרץ לדשא מפגין שהניף את דגל הגאווה.
נושא הלבוש במונדיאל בקטאר השמרנית עורר חרדה בקרב אוהדות כדורגל זמן רב לפני שריקת הפתיחה של הטורניר. בקבוצות האוהדים חילקו עצות לנשים שמגיעות לקטאר, וקראו להן שלא ללבוש מכנסיים קצרים או חולצות עם שרוול קצר. לשכת התיירות הממשלתית ביקשה מהן "להראות כבוד לתרבות המקומית" ולהימנע מ"לבוש חושפני יתר על המידע". היא המליצה לגברים ולנשים "לכסות את הכתפיים והברכיים".
למרות הבקשות וההמלצות הדוגמנית איוונה קנול, מלכת היופי של קרואטיה לשעבר, עוררה סערה כשנכנסה בלבוש מינימלי לאחד המשחקים. אחרי החשש מ"תקרית דיפלומטית" אמרה קנול שהיא הרגישה בנוח, וכי המקומיים הבטיחו לה שהיא יכולה ללבוש מה שהיא רוצה.
בסוף השבוע פרסמה קנול תמונה של גברים קטארים מצלמים אותה בזמן שהיא יורדת במדרגות ביציע. "תודה רבה לכם על התמיכה שלכם!", כתבה קנול באינסטגרם, שם צברה כבר מיליון עוקבים. היא קיבלה תגובות מגוונות מהגולשים הקטארים, שנעו בין הערצה לזעם ומבוכה.
פורסם לראשונה: 23:43, 04.12.22