המלחמה באוקראינה נגררה כבר ליום ה-108 שלה, מבלי שסוף כלשהו נראה באופק, ובקייב טוענים שהתקדמות לקראת הפסקת אש בלחימה תתאפשר רק כאשר רוסיה תספוג מכה ניצחת בקרבות. כעת מגבירים האוקראינים את הקריאות למערב לשלוח אליהם נשק מתקדם ואיכותי יותר, כזה שיוכל לשנות את התמונה בשדה הקרב – ולצורך כך מדגישים גם את האובדן הרב שסופג הצבא האוקראיני. מיכאילו פודוליאק, יועצו של הנשיא וולודימיר זלנסקי, אמר אתמול (שישי) בריאיון לרשת BBC הבריטית כי ארצו מאבדת מדי יום בין 100 ל-200 חיילים.
הנתון שבו נקב פודוליאק גבוה משמעותית מזה שבו נקב רק בשבוע שעבר זלנסקי עצמו, שאמר אז כי בין 50 ל-100 חיילים אוקראינים נהרגים מדי יום בקרבות, שניטשים כעת בעיקר בחבל דונבאס שבמזרח המדינה. פודוליאק הסביר כי מספר החללים גדל, ולדבריו הסיבה לכך היא "היעדר השוויון המוחלט" בין יכולות צבא אוקראינה וצבא רוסיה. הוא הוסיף כי מוסקבה "משליכה הכול, מלבד נשק גרעיני" אל עבר המאמץ המלחמתי שלה בקו החזית בדונבאס. בתוך כך, באוקראינה התפרסם תיעוד מתוך תא הטייס של מטוס קרב אוקראיני מדגם Su-25, שבו הוא נראה טס בגובה נמוך ומתחמק מטיל נ"מ ששוגר לעברו במזרח המדינה. צפו בסרטון שבפתח הידיעה.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• עונש מוות לבריטים שנפלו בשבי המורדים: "שכירי חרב". לונדון: "משפט ראווה"
• קרב על החיטה, זלנסקי: "מיליונים ימותו ברעב, פוטין סוחט את העולם"
• מרקל: "פוטין מבין רק כוח. פעלתי נכון מולו, אין לי על מה להתנצל"
• קרבות עזים בדונבאס, זלנסקי: "איבדנו יותר מדי אנשים כדי שנוותר על שטח"
האוקראינים מקווים כאמור שהמערב יממש את הבטחותיו לספק להם נשק מתקדם יותר, בעיקר מערכות לשיגור רקטות לטווח גדול יותר מאלו שיש ברשותם כעת – באופן שיאפשר להם לפגוע בעומק הקווים של הכוחות הרוסיים. "יש משהו מאוד חשוב שבעלות בריתנו צריכות להבין, והוא שעד שרוסיה לא תספוג תבוסה צבאית קשה, שום צורה של דיאלוג לא יהיה אפשרי והם ימשיכו לנסות לקחת עוד חלקים מהמדינה שלנו", אמר פודוליאק. במערב חוששים כי אוקראינה תשתמש בנשק המתקדם הזה כדי לתקוף יעדים בתוך רוסיה – באופן שיביא להסלמה משמעותית במלחמה – אולם פודוליאק הבטיח: "זה לא יקרה".
באוקראינה מדגישים כי הנשק החשוב ביותר כעת בקרבות הוא ארטילריה, וכי הצבא האוקראיני זקוק נואשות לתותחים מתקדמים מהמערב. "זוהי מלחמת ארטילריה עכשיו. הכול תלוי בכמה המערב יביא לנו. לאוקראינה יש יחידת ארטילריה אחת על כל 10 או 15 יחידות ארטילריה רוסיות", אמר בריאיון ל"גרדיאן" הבריטי ואדים שקיביטסקי, סגן ראש המודיעין הצבאי של אוקראינה.
מוקד הקרבות המרכזי כעת הוא בסברודונצק, העיר הגדולה ביותר שטרם נפלה לידי הרוסים בחבל דונבאס, שנשלט ברובו על-ידי המורדים הפרו-רוסים. נפילתה של העיר לידי רוסיה תקרב אותה משמעותית לכיבושו המוחלט של מחוז לוהנסק בדונבאס, כאשר רק העיר הסמוכה ליסיצ'נסק, מעברו השני של הנהר האסטרטגי סברסקי דונצק, תיוותר במקרה שכזה תחת שליטה אוקראינית במחוז (שהינו רק אחד מהשניים שמהם מורכב דונבאס, לצד מחוז דונייצק הסמוך).
כבר כמה שבועות שמתחוללים בסברודונצק קרבות קשים ביותר, כשלפי הרשויות באוקראינה החיילים הרוסים והאוקראינים לוקחים חלק בקרבות רחוב ממש, ונאבקים על כל בית ובית. הרוסים הצליחו עד עתה להשתלט על רוב שטחיה של סברודונצק, והיום אמר המושל האוקראיני של מחוז לוהנסק, סרחיי היידאי, כי הכוחות האוקראיניים שולטים רק על אזור התעשייה בקצה העיר, ועל כמה מתחמים אחרים בה. הרוסים טענו היום כי כוחותיהם הצליחו "ללכוד" כמה מהחיילים האוקראינים במפעל כימי בשולי העיר. "כל נתיבי הבריחה נחסמו", אמר רודיון מירושניק, שגרירה של מוסקבה ב"רפובליקה העממית של לוהנסק", אחת משתי המדינות הלא-מוכרות שהקימו הבדלנים בדונבאס. "נאמר להם ששום תנאי לא יהיה מקובל. רק הנחת נשקם וכניעה", הוסיף.
במחוז דונייצק הסמוך שוכנת העיר האסטרטגית מריופול, שהרוסים השלימו את כיבושה בחודש שעבר בתום חודשים של קרבות עזים שחוללו בה הרס עצום – ושלפי האוקראינים הביאו למותם של יותר מ-20,000 אזרחים. כעת מזהירים בקייב ובמערב מסכנה של התפרצות מגפת כולרה בעיר הכבושה, בטענה שגופות הקורבנות מפונות באיטיות רבה מהרחובות ומרקיבות כעת בעקבות מזג האוויר החם. ראש העיר ואדים בויצ'נקו, שברח ממנה לפני כיבושה, טען היום כי התפרצות של מחלות כמו כולרה ודיזנטריה כבר החלה בעיר, והמחלות האלו עלולות לדבריו להביא למותם של עוד אלפים מתושביה. במריופול התגוררו ערב המלחמה כ-430,000 בני אדם, ורובם נמלטו: כעת לפי האוקראינים שוהים בה כ-100,000 איש.
בויצ'נקו הוסיף כי הסיבה להתפרצות היא שהגופות המרקיבות מזהמות בארות מים בעיר, מקור השתייה היחיד כעת של התושבים – כיוון שלדבריו בעיר ההרוסה אין מים זורמים וגם לא תשתית מתפקדת של ביוב. בויצ'נקו טען בנוסף כי הרוסים הטילו סגר על העיר. יועצו, פטרו אנדרושנקו, הזהיר כבר ביום שלישי כי כך פועלים הרוסים, ולדבריו הם "סוגרים" את העיר באופן "שקט" – כלומר חשאי. גם הוא לא נמצא בעיר הכבושה, אך טוען כי יש לו שם מקורות מהימנים שמספקים מידע על המתרחש בה. גם במשרד ההגנה הבריטי, בעדכון המודיעין היומי שלו על המלחמה, הזהיר אתמול מאפשרות של התפרצות כולרה חמורה במריופול, בעקבות קריסתם לדבריו של שירותי הרפואה בה. אזהרה דומה השמיע גם ארגון הבריאות העולמי בחודש שעבר.
לצד הלחימה יש עדיין דיאלוג מסוים בין הרוסים לאוקראינים: אמש הודיע מושל מחוז מיקולאייב ויטאלי קים כי הצדדים הוציאו לפועל עסקת חילופי שבויים. במסגרתה, ארבעה חיילים רוסים שוחררו בתמורה לחמישה אוקראינים. לדברי המושל, מדובר בעסקת חילופי השבויים ה-11 במספר מאז החלה הפלישה הרוסית ב-24 בפברואר.
במקביל, במערב ממשיכים להביע זעם על עונש המוות שגזר בית משפט של המורדים הפרו-רוסים בדונייצק על שני אזרחים בריטים וגבר ממרוקו. השלושה – הבריטים שון פינר ואיידן אסלין והמרוקני סעדון ברהים – לחמו לצד הצבא האוקראיני במזרח אוקראינה ונפלו בשבי במרץ ובאפריל. ביום חמישי האחרון קבע בית משפט של הממשל הפרו-רוסי בדונייצק כי כיוון שהם לכאורה "שכירי חרב זרים", הם לא רשאים ליהנות מההגנות הניתנות לשבויי מלחמה באמנת ז'נבה. בני משפחותיהם של השבויים הדגישו כי הטענה שהם שכירי חרב אינה נכונה: אסלין ופינר חיים באוקראינה מאז 2018, נישאו בה לנשים מקומיות והתגייסו לצבא המקומי, בעוד אביו של ברהים המרוקני סיפר כי הוא מחזיק באזרחות אוקראינית.
בבריטניה גינו בחריפות את גזר הדין לשבויים הבריטים ומסרו כי מדובר בהפרה "בוטה" של אמנת ז'נבה. היום קראה הממשלה בלונדון למוסקבה ליטול אחריות על "משפט הראווה" שערכו המורדים הפרו-רוסים. מוסקבה מצדה קראה ללונדון לפנות למורדים עצמם כד להביא לשחרורם של השבויים, אולם בריטניה לא מכירה כמו שאר מדינות העולם (מלבד רוסיה) בעצמאותם של המורדים, ומסרבת לקיים עמם קשרים דיפלומטיים כלשהם. דוברו של ראש הממשלה בוריס ג'ונסון מסר אתמול כי הוא ישוחח דווקא עם האוקראינים על מצבם של פינר ואסלין, ולא עם הרוסים. גם באו"ם נשמעים גינויים לגזר הדין: גורם בארגון אמר לרויטרס שמשפטים שנערכים בנסיבות שכאלו עומדים בהגדרה של פשע מלחמה.
בתוך כך, ועל רקע הזעם שהשמיעו האוקראינים על אמירתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון כי אין מקום "להשפיל" את רוסיה, גורם בארמון האליזה אמר הערב כי צרפת מתנגדת לוויתורים מצד קייב למוסקבה. "כפי שהנשיא אמר, אנחנו רוצים ניצחון אוקראיני, אנחנו רוצים שהשלמות הטריטוריאלית של אוקראינה תחודש", אמר הגורם כאשר נשאל על אותה אמירה של מקרון – ולפיה אין להשפיל את הרוסים, על מנת לשמור על ערוצי תקשורת פתוחים מולם.
"אין שום רמז לוויתורים כלפי פוטין או רוסיה בדברים שאמר הנשיא, וכאשר הוא מדבר עם פוטין – זו אינה פשרה, אלא דבר שנועד לומר כיצד אנחנו רואים את הדברים", הוסיף הגורם, כשברקע גם זעם על כך שמקרון ממשיך לשוחח עם פוטין לאורך המלחמה. רק השבוע אמר נשיא פולין אנדז'יי דודה כי לדבר כעת עם פוטין זה כמו לדבר עם הצורר הנאצי אדולף היטלר במהלך מלחמת העולם השנייה. הוא התייחס בין היתר למקרון, וגם לקנצלר גרמניה אולף שולץ שנוהג אף הוא לשוחח עם פוטין מעת לעת.
פורסם לראשונה: 23:24, 10.06.22