השגריר פריסטייקו אמר כי אוקראינה רוצה לגלות "גמישות" בעניין ההצטרפות שלה לברית הצפון-אטלנטית, אולם זמן קצר אחר כך ביטל דוברו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי את דברי השגריר: הדובר הדגיש כי הכוונה להצטרף לנאט"ו ולאיחוד האירופי מעוגנת בחוקה האוקראינית, ובחלוף זמן קצר גם השגריר פרסם הבהרה, ובה מסר שכדי למנוע מלחמה אוקראינה מוכנה לעשות ויתורים רבים, "אבל אין להם קשר לנאט"ו". הוא אמר כי יוזמת ההצטרפות לא תישקל מחדש.
החשש ממלחמה באירופה – עדכונים אחרונים:
• מה בעצם רוצה פוטין? מדריך למשבר באוקראינה
• מצפון, ממזרח, מדרום: הכתר הרוסי מתהדק
• מקלטים, שקי שינה, טונות של קמח: הקהילות היהודיות נערכות
• ארה"ב: "פלישה? המערב ייצא חזק יותר". רוסיה: "סנקציות? לא מזיז לנו"
נאט"ו, נזכיר, היא הברית הצבאית המערבית שניצבה מול מוסקבה בימי המלחמה הקרה, ובשנים האחרונות מביעים ברוסיה זעם על כך שהיא הולכת ומתפשטת מזרחה, תוך שהיא מצרפת אליה עוד ועוד מדינות במזרח היבשת שבעבר היו חלק מברית המועצות או תחת השפעה סובייטית עמוקה, בהן המדינות הבלטיות, רומניה ופולין. במערב מעריכים כי רוסיה משתמשת כעת באוקראינה כקלף מיקוח, וכי האיתותים שלה שהיא נערכת לפלוש אל המדינה נועדו לאלץ את ארה"ב להציג לה ערבויות שנאט"ו תחדל לצרף אליה מדינות ממזרח היבשת ותסיג כוחות ממדינות שם שבה הם הוצבו בשנים האחרונות.
אוקראינה עצמה נמצאת במסלול הצטרפות לנאט"ו מאז 2008, אולם המועמדות שלה לא קודמה באופן משמעותי בשנים שחלפו בתווך. רוסיה רואה באוקראינה אזור חיץ אסטרטגי בינה לבין המערב, והזהירה שצירוף של הממשלה בקייב לנאט"ו יהיה מבחינתה עילה למלחמה. אף שבצל האיומים האלה לא נראה כי במערב יש כוונה אמיתית לצרף את אוקראינה אל הברית בשנים הקרובות, בארה"ב ובאירופה מסרבים להצהיר מפורשות כפי שדורש פוטין שאוקראינה לא תצורף. בנאט"ו מדגישים כי אמנת הברית קובעת שכל מדינה המעוניינת להצטרף אליה ועונה על התנאים לכך – מוזמנת לעשות זאת.
ב-BBC צוטט הבוקר השגריר האוקראיני משיב כך על השאלה אם קייב עשויה לשנות את דעתה בנוגע להצטרפות שלה לנאט"ו: "אנחנו עשויים – במיוחד בהתחשב בכך שמאיימים עלינו כך ושסוחטים אותנו כך". כאמור, שעה קלה אחרי שצוטט פרסם השגריר הבהרה ובה אמר כי כוונת ההצטרפות לנאט"ו לא תישקל מחדש: כמו דוברו של זלנסקי הבהיר השגריר שהמחויבות לחברות בנאט"ו מעוגנת בחוקה האוקראינית, וכי קייב אינה מתכוונת לעכב את שאיפותיה להצטרף אל הברית. "אנו בוחנים כמה הסכמים דו-צדדיים נוספים עם ארה"ב ובריטניה להגן על ארצנו לפני שאנחנו מצטרפים לנאט"ו", הוסיף לצד זאת.
אילו הצהרה כמו זו שניפק תחילה השגריר הבוקר הייתה מושמעת גם על-ידי גורמים בכירים יותר באוקראינה, היא יכלה לתת לפוטין דרך "לרדת מהעץ" ולהפחית את המתיחות בגבול אוקראינה, שם ריכזה ארצו כבר יותר מ-140 אלף חיילים. מוסקבה, נדגיש, ממשיכה לטעון כל העת כי אין לה שום כוונה לפלוש לאוקראינה, וכי ארה"ב ואירופה מאשימים אותה האשמות שווא וזורעים היסטריה שלא לצורך.
בתוך כך, היום יגיע לביקור הזדהות בקייב קנצלר גרמניה אולף שולץ וייפגש שם עם נשיא אוקראינה זלנסקי. ביקור זה הוא עוד חלק מהמאמצים הדיפלומטיים הקדחתניים למנוע מלחמה במזרח אירופה, שעשויה לגרום לעימות חזיתי אדיר – גם אם לא צבאי – בין רוסיה למערב, ובראשו ארה"ב. ביקורו של הקנצלר החדש שולץ בקייב בא כשברקע טענות קשות באוקראינה נגד גרמניה על כך שהממשלה בברלין מסרבת – שלא כמו מדינות אחרות במערב – לספק לקייב נשק התקפי. שולץ גם טרם הצהיר מפורשות כי פלישה רוסית לאוקראינה תוביל לביטול פרויקט צינור הגז "נורד סטרים 2" מרוסיה לגרמניה, פרויקט חשוב מאוד עבור הרוסים. ביטולו נחשב לאחת הסנקציות הכלכליות החריפות ביותר שיכול המערב להטיל על רוסיה, אולם ברלין, התלויה מאוד בגז הרוסי, נזהרת מלהצהיר מפורשות שיבוטל.
לקראת הביקור של שולץ בקייב טען מקור בממשלת גרמניה כי השעיית בקשת ההצטרפות של אוקראינה לנאט"ו אינה עומדת על הפרק.
בינתיים בפולין, כמו בהונגריה, נערכים לאפשרות שהמוני פליטים יברחו אל שטחה מאוקראינה במקרה של פלישה רוסית. ראש העיר הפולנית צ'חאנוב סיפר אתמול כי התבקש על-ידי הרשויות באזור להכין מתקני קליטה לפליטים כאלה. בפולין חיים בין מיליון לשני מיליון אוקראינים כבר עכשיו. רבים מהם באו למדינה, שבניגוד לאוקראינה היא חברה באיחוד האירופי, לצורכי עבודה.