שרת החינוך של בריטניה, ג'יליאן קיגן, עוררה היום (ב') סערה בממלכה אחרי שנחשף תיעוד שלה פולטת קללה מול עדשת המצלמה, במהלך ריאיון לערוץ טלוויזיה מקומי. "האם מישהו אי-פעם אומר, 'עשית פאקינג עבודה טובה בגלל שכל השאר יושבים על התחת שלהם ולא עושים כלום?'", היא תועדה אומרת לכתב של ערוץ הטלוויזיה ITV. "אין שום סימן לזה, נכון?", הוסיפה בציניות.
את האמירה פלטה אחרי שסיימה להשיב לשאלות המראיין, ולא ברור אם ידעה שהיא עדיין מוקלטת. ערוץ ITV, שפרסם את הקטע ברשת החברתית X (לשעבר טוויטר), הבהיר כי הריאיון שנערך בשעות הבוקר טרם הסתיים וכי הצוות התכוון לצלם קטעים נוספים עם השרה. הדברים עוררו במהרה סערה, וגם בלשכתו של ראש הממשלה רישי סונאק אמרו כי דבריה היו "שגויים לחלוטין". קיגן התנצלה אחר הצהריים על השפה הבוטה שבה השתמשה, ואמרה כי היא הייתה "מיותרת".
קיגן השיבה בדבריה לביקורת שמוטחת בממשלה השמרנית אחרי שהתברר, ימים אחדים לפני החזרה של התלמידים באנגליה לבתי הספר, כי במוסדות רבים – אולי מאות – ישנו חשש לעמידות המבנים, בגלל סוג הבטון ששימש לבנייתם. ברשת BBC דיווחו הבוקר כי לפחות 100 בתי ספר בבריטניה קיבלו הוראה שלא לפתוח את שעריהם בגלל החשש לעמידות המבנים, והתלמידים יידרשו ללמוד דרך הזום.
סוג הבטון ששימש לבניית אותם מבנים, שכינויו RAAC, הוא חומר זול וקל יותר מסוגי בטון אחרים והיה בעבר פופולרי בעיקר עבור בניית גגות שטוחים, אבל הוא עמיד פחות ואורך החיים המוערך שלו הוא 30 שנה בלבד. הוא היה בשימוש בבריטניה משנות ה-50 עד שנות ה-90 של המאה הקודמת.
כמות המבנים שבהם נעשה שימוש בבטון המתפורר הזה עדיין לא ברורה, והסוגיה הופכת כעת למשבר פוליטי על רקע חזרתם של חברי הפרלמנט מהפגרה. גם ראש הממשלה סונאק התייחס היום לסוגיה ודחה טענות לכך שכשר אוצר הוא קיצץ 50% מהתקציב שהוקדש לשיפוץ בתי הספר. הוא אמר כי ההערכה היא שלגבי 95% מ-22,000 בתי הספר באנגליה אין חשש ליציבות המבנים, אבל עדיין מדובר ביותר מאלף בתי ספר שמצבם טרם ברור.
קיגן עצמה ציינה כי הממשלה ממתינה לתוצאות בדיקות שנערכו ב-1,500 בתי ספר. היא הסבירה כי את התסכול שלה הפנתה למראיין של ITV בגלל שחשה שהוא מאשים אותה במשבר, ולטענתה הממשלה פועלת רבות כדי לפתור אותו.