במשך העשורים שבהם שלטה משפחת אסד בסוריה, התקשורת גויסה לקידום התעמולה של המשטר - והגופים שתמכו באופוזיציה, בעיקר אחרי מלחמת האזרחים, פעלו לרוב מחוץ לגבולות המדינה. ההפיכה בסוריה טלטלה גם את התקשורת במדינה, במיוחד את הערוצים שהיו מזוהים עם הנשיא שהופל ונמלט, בשאר אסד - אלו מצאו את עצמם ביום אחד בלי שלטון ובלי מסרים שנכפים מלמעלה.
רגע כניסת המורדים לאולפן הטלוויזיה הסורית, אחרי נפילת המשטר

3 צפייה בגלריה
סוריה מורדים נפילת נפילה שלטון אסד
סוריה מורדים נפילת נפילה שלטון אסד
הנפת דגל סוריה החדש אחרי נפילת אסד
(צילום: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh)
חלק מהערוצים החליפו תוך זמן קצר בעמודים שלהם ברשתות החברתיות את דגל סוריה הישן לדגל האופוזיציה והמשיכו לדווח. לאחרים לקח קצת יותר זמן לעכל את ההתפתחויות הדרמטיות ולחזור לפעילות. את התהליך הזה מלווה חשש כבד של העיתונאים שסיקרו את המלחמה, מנקודת מבטו של המשטר, מהממשלה החדשה בהנהגתו של אל-ג'ולאני.
בחרו להחליף ברשתות החברתיות את דגל סוריה הישן לדגל סוריה החדש (דגל האופוזיציה) והמשיכו לדווח תוך זמן קצר. לערוצים אחרים, לקח קצת יותר זמן לעכל את ההתפתחויות ולחזור לפעילות. כל זאת לצד חשש של העיתונאים שסיקרו את המלחמה והמשטר מהממשלה החדשה בהנהגתו של אחמד חוסיין א-שרע, המכונה אבו מוחמד אל-ג'ולאני - שמנסה לשנות את תדמיתו הציבורית, בעיקר מול העולם.
בסוריה של אסד ושל אביו, חאפז אל-אסד, הוגבלו החירויות במדינה, כמו גם חופש הביטוי והתקשורת. המשטר השתמש בתקשורת להעברת מסריו, הגביל כניסת עיתונאים זרים, הגביל פעילות של עיתונים עצמאיים ומשנת 2020 הופסק לגמרי פרסום עיתונים מודפסים. כיום מדורגת סוריה במקום לפני האחרון בדירוג של חופש העיתונות לשנת 2024 של ארגון "עיתונאים ללא גבולות" - כשאחריה נמצאת רק אריתריאה.
3 צפייה בגלריה
החלפת תמות קבוצת הטלגרם של סוכנות הידיעות הסורית הרשמית "סאנא"
החלפת תמות קבוצת הטלגרם של סוכנות הידיעות הסורית הרשמית "סאנא"
החלפת הלוגו והתמונה של "סאנא" אחרי נפילת המשטר
במשך שנות מלחמת האזרחים, כאמור, פעלו ערוצים שזוהו בצורה מובהקת עם משטר אסד ומהצד השני ערוצי אופוזיציה סוריים, שפרסמו את הזווית שלהם למתרחש במדינה, כמו למשל המרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם, ארגון אופוזיציה הפועל מלונדון.
עם תחילת מבצע "הרתעת התוקפנות" של המורדים הסורים, שהביא בסופו של דבר לנפילת משטר אסד, התחדד עוד יותר הניגוד בין ערוצי המשטר לערוצי האופוזיציה. אלו המזוהים עם האופוזיציה דיווחו על התקדמות המורדים, כיבוש אתרים משמעותיים, הציגו מפות של צירי התנועה ותיעודים של ההישגים בשטח. מנגד, התקשורת המזוהה עם המשטר דאגה לפרסם דיווחים המציגים את "איתנות הצבא הסורי", הודעות מטעם משרד ההגנה הסורי. אותם הערוצים חזרו שוב ושוב על המסר שברשת מסתובבות שמועות רבות ויש להישען רק על דיווחים רשמיים מהמדינה. בשלב מסוים פסקו הדיווחים ה"רשמיים", שההודעות של משרד ההגנה הסורי נעצרו כבר ב-7 בדצמבר, לקראת הגעת המורדים לדמשק.
בשידור חי באולפן הטלוויזיה הסורית באותם רגעים דרמטיים, נראה אחד הדוברים בעת השתלטות המורדים על המקום עוצר את דבריו ואומר: "יש רעש והדלת פתוחה". זמן קצר לאחר מכן המורדים העבירו מסר מצולם לסוריה ולעולם - "אנחנו ניצחנו".
הצהרת המורדים וההשתלטות על אולפן הטלוויזיה הסורית

ב-8 בדצמבר, עם כניסת המורדים לבירה דמשק, עצרה סוכנות הידיעות הסורית הרשמית "סאנא" את דיווחיה; בערוץ הטלוויזיה הסורית הופיע על המסך הכיתוב: "המורדים ניצחו, המשטר של אסד נפל"; וגם תחנת הרדיו הסורית "שאם אף-אם", שהייתה מזוהה עם המשטר, הודיעה ב-9 בחודש על הפסקת השידורים בעקבות המצב.
"'שאם אף אם' מפסיקה זמנית את תוכניותיה והסיקור עד שהמצב הכללי יהיה יציב ויאפשר העברת חדשות יומיומיות אמינות עבור אנשינו בארץ ומחוצה לה", מסרה התחנה על נפילת המשטר. "התחנה רואה עצמה כמוסד סורי, השותף לכל דבר שיביא את סוריה למקום מבטחים ויחזיר את חייהם של האנשים לשגרה. נסתפק כעת בשידור שירים של פיירוז ומחזות מאת האחים רחבאני".
3 צפייה בגלריה
מסך הטלוויזיה הסורית אחרי נפילת משטר אסד
מסך הטלוויזיה הסורית אחרי נפילת משטר אסד
"המורדים ניצחו": מסך הטלוויזיה הסורית אחרי נפילת המשטר
למרות העצירה הזמנית, הערוצים הסוריים השונים חזרו בהדרגה לדווח, אך הפעם – על ההנהגה החדשה ותחתיה. ערוץ הטלגרם של "סאנא" שינה את הלוגו שלו וחזר לפעול תחת דגל המורדים, גם "שאם אף אם" חזרה לפעילות, יישרה קו ומדווחת על פגישותיו של אל-ג'ולאני.
אך למרות החזרה ההדרגתית לעבודה תחת הדגל החדש, העיתונאים שעבדו בשירות המשטר חוששים לחייהם. העיתונאים הסורים שסיקרו במשך השנים את מלחמת האזרחים במדינה ואת פעילות משטר אסד חוששים ומודאגים מהממשלה החדשה. בעיתון "אל-אחבאר", המשמש כשופר חיזבאללה, דווח בשבוע שעבר כי החשש נובע מההחלטה של הממשל הסורי החדש, הקובעת כי כל מי שסיקר את המלחמה, "נחשב חלק ממכונת המלחמה והתעמולה של המשטר הקודם ותרם בצורה ישירה או עקיפה לקידום פשעי אסד והטבח נגד העם הסורי, יהיה נתון למשפט הוגן במסגרת הצדק המעברי".
עיתונאית סורית סיפרה לעיתון הלבנוני כי לראשונה זה 14 שנה היא חוששת, לא לעצמה, אלא למשפחתה שעלולה להיפגע. "האשמה שלי היא שאני עיתונאית ואשמת משפחתי שהם משפחה של עיתונאית", אמרה. עיתונאי אחר הוסיף: "שרדנו את סיקור הקרבות אבל נראה שהפעם גורלנו בלתי נמנע – מוות או מאסר, בגלל המקצוע שלנו, שאנחנו אוהבים ומקור הפרנסה שלנו".
משרד ההסברה הסורי של ממשלת המעבר קרא בימים האחרונים מצידו לכל אנשי התקשורת הסורים שערקו מהתקשורת המזוהה עם משטר אסד עם תחילת המהפכה, לחזור לשורות "התקשורת הסורית החופשית". בהצהרת המשרד מיום שישי האחרון נכתב כי אותם אנשים מוזמנים לתרום "לבניית תקשורת שמשקפת את שאיפות העם הסורי לחופש וכבוד".