בצל הניסיונות למנוע מחמאס להשתלט על הסיוע ההומניטרי שמוכנס לרצועה ועל רקע דברי ראש הממשלה בנימין נתניהו לפיהם "ביקש מצה"ל להכין תוכנית מסודרת למיגור היכולת השלטונית של חמאס", בארגון הטרור טענו היום (שני) כי ערכו "מבצע חיסול מוצלח" של 20 גנבים שהשתלטו על רוב הסחורה. בחמאס אמרו כי הגנבים הם אלו ששלטו במחירי הסחורות שמכרו לסוחרים בשווקים שנותרו ברצועה.
3 צפייה בגלריה
חמאס יורה RPG על גנבי הסיוע ההומניטרי בעזה
חמאס יורה RPG על גנבי הסיוע ההומניטרי בעזה
חמאס יורה RPG על "גנבי" הסיוע ההומניטרי בעזה
חמושים משתלטים על משאיות סיוע ברצועה
(צילום: דובר צה"ל)

"שק קמח של 25 קילו, שמאכיל משפחה אחת ביום, עולה 400 שקל, המצב הגיע כבר לרעב בלתי נסבל", סיפר אחד העקורים שנמצא במחנות בחאן יונס. "הגנבים התחילו לגנוב המון סחורות וסיוע והשתלטו על המחירים. מדובר בקבוצה של עבריינים שנידונו לעונש מוות וברחו אחרי המלחמה מהכלא של חמאס, אבל חמאס הצליח להשתלט עליהם ולחסל אותם במכה אחת. זה מאוד משמח אותנו שסוף סוף נקבל אוכל ומים".
מקורות במשרד הפנים בעזה, המנוהל על ידי חמאס, טענו כי יותר מ-20 חברי כנופיות שהיו מעורבים בגניבת משאיות סיוע חוסלו במהלך מבצע "ביטחוני-איכותי", שהתקיים הערב על ידי שירותי הביטחון של ארגון הטרור בשיתוף ועדות החמולות ממזרח לרפיח.
כחלק מהניסיון של חמאס לבסס את שלטונו ברצועה אחרי יותר מ-13 חודשי לחימה, שבהם ספג אבדות כבדות, המקורות אמרו לערוץ "אל-אקצא" של ארגון הטרור כי "המבצע הוא תחילתו של מערכה ביטחונית מורחבת שתוכננה בקפידה, ותמשיך להילחם בכל המעורבים בעבירות גניבת משאיות שהשפיעו רבות על חיי האזרחים וגרמו לרעב בדרום רצועת עזה".
3 צפייה בגלריה
משאיות במעבר רפיח
משאיות במעבר רפיח
משאיות סיוע במעבר רפיח
(צילום: REUTERS/Stringer)
במשרד הפנים של חמאס טענו כי כי המבצע לא מכוון לחמולות ספציפיות, אלא נועד לחסל את תופעת גניבת המשאיות. אתמול "הוועדות העממיות", גוף שחמאס הקים "לשמירה" על הסיוע, הודיעו על הוצאתם להורג של ארבעה גנבים, שלושה מהם בדיר אל-בלח, ואחד ברחוב סלאח א-דין שמצפון לנוסייראת.
"ההוצאות להורג בשטח הן חלק מתוכנית משולבת לטיפול בפשעים של שוד משאיות סיוע", מסר המשרד. "נמשיך לרדוף אחרי פורעי חוק וגנבים שגונבים את המזון של עמנו הפלסטיני".
בתוך כך, ממשלת גרמניה הודיעה היום על מתן סיוע כספי בשווי 6 מיליון יורו, שמטרתו לשפר את עבודת מנגנון האו"ם להאצת אספקת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה. כך לפי הסכם שחתמה עם משרד האו"ם לשירותי פרויקטים (UNOPS), שאמון על האספקה בצורה מפוקחת.
הסיוע הכספי יועבר במסגרת המחויבות ההומניטרית של גרמניה לתמוך במאמצים הבינלאומיים לטפל במשבר המחריף בעזה, בהתאם להחלטת מועצת הביטחון 2720 (2023), שמטרתה לשפר את פעולות חלוקת הסיוע באמצעות מסדרונות בטוחים בפיקוח האו"ם.
למרות הדיווחים על כך שחמאס גונב את הסיוע ומוכר אותו במחירים מופקעים, העקורים ברצועת עזה מצפים כעת להורדת המחירים, שתאפשר לקנות מוצרים בסיסיים. לפי הערכות כ-500 גנבים פועלים בתוך כנופיות לגניבת הסיוע כבר מתחילת המלחמה.

15 משאיות נבזזו ביום אחד, צה"ל יגביר את הפעילות נגד החמושים

גורמים מדיניים הנחו את מערכת הביטחון להגביר את הפעולות ההתקפיות נגד בוזזי הסיוע ההומניטרי ברצועת עזה. מטרת הפעילות היא לדאוג לכך שהסיוע לא יעבור לגורמים עוינים כמו משפחות פשע ומחבלי חמאס. ל-ynet נודע כי אתמול נבזזו כ-15 משאיות ברצועה על ידי חמושים וכי צה"ל ביצע ירי לעבר נוספים שניסו לבזוז משאיות נוספות וסיכל את ניסיונם.
על אף שלא התקבלה החלטה מדינית בעניין חלוקת הסיוע, צה"ל ומערכת הביטחון מבצעים בימים האחרונים פעולות התקפיות להידוק הפיקוד על הסיוע. צה"ל עולה שלב בפעולות האגרסיביות שהוא מבצע מול הבוזזים כאשר בין היתר מדובר על סיכול וירי לעבר כנופיות והגברת מרחב האבטחה על הצירים בהן נוסעות משאיות הסיוע בתוך הרצועה.
3 צפייה בגלריה
חיילי צה"ל מאבטחים את משאיות הסיוע ההומנטרי ברצועת עזה
חיילי צה"ל מאבטחים את משאיות הסיוע ההומנטרי ברצועת עזה
חיילי צה"ל מאבטחים משאיות סיוע ברצועה
(צילום: REUTERS/Janis Laizans)
על פי מערכת הביטחון ישנן נקודות וצמתים שבהן פושטים הבוזזים על המשאיות ושודדים אותן, זאת לצד מחבלי חמאס שמצליחים לשים יד על חלק מהן. בעקבות כך צה"ל מתגבר את כוחותיו בנקודות הקריטיות במטרה להביא לכך שהסיוע יגיע ליעדו בשלמותו.
הכנסת הסיוע ההומניטרי ואבטחתו היא חלק מבקשות חוזרות של הממשל האמריקני וכמובן מול ארגוני הסיוע הבינלאומי שמבקשים להכניס סחורות לרצועה. לצד זאת, ובעקבות חקיקת חוק אונר"א שפוגע במעמדו כארגון סיוע, בצה"ל ובמערכת הביטחון מייצרים פתרונות חלופיים, בין היתר חיזוק התיאום והעבודה מול ארגוני סיוע אחרים הפועלים ברצועה, מתן דרכי גישה יותר יעילים זאת על מנת להוריד בצורה הדרגתית את התלות באונר"א ובמקביל להגביר את יכולת ההשפעה והמוטיבציה ארגונים אחרים ברצועה.