ברוסיה נשמעה גם אתמול (ג') ביקורת קשה נגד מפקדי הצבא, בעקבות הפצצת הבסיס הזמני בעיר במחוז דונייצק באוקראינה. שלשום, בצעד נדיר, אישרה רוסיה כי חייליה נהרגו בהפצצה במקיבקה.
בהודעה של משרד ההגנה שלשום נמסר כי 63 חיילים רוסים נהרגו במתקפה, אך הלילה עדכן המשרד כי 89 חיילים נהרגו. לפי הערכות, מספר ההרוגים גבוה בהרבה וייתכן שמאות חיילים נהרגו בהפצצה, שהייתה בלילה שבין שבת לראשון. אוקראינה ירתה על הבסיס שישה טילי HIMARS - טילים שאותם היא מקבלת מארה"ב. שניים מהטילים יורטו, וארבעה פגעו בבסיס.
המתקפה בבסיס הזמני במקיבקה, בבניין שבו הייתה בעבר מכללה, מסתמנת כאחת הקטלניות מתחילת המלחמה וכמכה נוספת לצבא הרוסי ולאמון במפקדיו. מוסקבה נוהגת רק לעיתים רחוקות לפרסם נתונים על מספר ההרוגים בשורותיה. לרוב הנתונים נמוכים משמעותית מההערכות במערב. במקרה הזה מדובר במספר ההרוגים הגבוה ביותר שעליו מדווחת רוסיה במתקפה בודדת.
משרד ההגנה הרוסי עדכן הלילה כי האוקראינים איתרו את הבסיס הזמני מכיוון שהחיילים בו השתמשו בטלפונים ניידים בניגוד להנחיות - מה שאפשר לזהות את מיקומם. "הסיבה העיקרית למה שקרה הייתה הדלקה ושימוש מסיבי בטלפונים ניידים על ידי הצוות, בניגוד לאיסור הקיים, דבר שאפשר לאויב לעקוב אחריהם ולזהות את מיקום החיילים לפני ירי הטילים", נמסר. המשרד גם הודיע שחקירת התקיפה נמשכת וכי הוא פתח בתקיפת נגד אווירית והשמיד ארבעה משגרים ויותר מ-800 רקטות.
אחרי ההודעה על הפצצת הבסיס טענו בלוגרים צבאיים ולאומנים שתומכים בפלישתה של רוסיה לאוקראינה כי היקף הטרגדיה הוא תוצאה של מחדל בדרג הפיקודי. אותם בלוגרים, שנחשבים במהלך המלחמה למקורות אמינים למדי, דיווחו כי המפקדים ריכזו מספר רב של חיילים בבניין אחד, כשתחמושת נמצאת לצדם. כשהבניין הופצץ במתקפה אוקראינית הוא נחרב כליל.
סמיון פגוב, בלוגר שלפני שבועות ספורים קיבל אות הוקרה מהנשיא ולדימיר פוטין, הטיל ספק במספר ההרוגים שפרסם משרד ההגנה הרוסי. "למרות ההצהרה הרשמית של משרד ההגנה, המספר המדויק של ההרוגים עדיין לא ידוע", אמר פגוב, וכינה את ההפצצה "טרגדיית מקיבקה".
גם מחוקקים שתומכים במלחמה מחו נגד המפקדים שמנהלים את המערכה, על רקע שורת תבוסות בחודשים האחרונים ואיבוד המומנטום בלחימה. הם דרשו תשובות מהצבא. "איזה מסקנות יסיקו? מי ייענש?", שאל מיכאיל מטייבב, חבר הפרלמנט הרוסי שמייצג את מחוז סמרה שבדרום-מערב המדינה. לפי הפרסומים אתמול, חלק מהחיילים שנהרגו במקיבקה הם תושבי סמרה.
פאבל גובארב, לשעבר בכיר בשלטון הפרו-רוסי שהקימו הבדלנים במחוז דונייצק באוקראינה, אמר כי ההחלטה לרכז כמות גדולה של חיילים בבניין אחד היא "רשלנות פושעת". הוא אמר כי טעויות שכאלה נעשות רק בתחילת המלחמה. "אם אף אחד לא ייענש על כך, זה רק ילך ויחמיר", הוא הזהיר.
גיורגי קרסין, חבר הסנאט הרוסי (הבית העליון של הפרלמנט) ולשעבר סגן שר החוץ, דרש לנקום באוקראינה ובחברות נאט"ו שתומכות בה - אך גם לבצע ניתוח פנימי ומדוקדק של ההפצצה ותוצאותיה. סרגיי מירונוב, מחוקק ובעבר יו"ר הסנאט, קרא להטיל את האחריות הפלילית על הגורמים "שאפשרו לרכז את אנשי הצבא בבניין שאינו מוגן", וכן על כל הבכירים "שלא סיפקו את רמת הביטחון הראויה". הוא אמר כי "אין ספק שהמודיעין וההגנה האווירית לא עבדו כמו שצריך".
דניל בזסונוב, בכיר בממשל הפרו-רוסי באזור הכיבוש בדונייצק, קרא להעניש את קציני הצבא שהורו לאכלס בבניין שהופצץ מספר רב של חיילים. בזסונוב קרא להעניש את "האשמים בהחלטה להשתמש במתקן הזה. לחבל דונבאס (שבו נמצא דונייצק) יש מספיק אתרים עם תשתיות טובות שבהם אפשר לאכלס חיילים". ולאדן טטרסקי, בלוגר צבאי שנפגש עם ולדימיר פוטין בקרמלין בספטמבר, קרא להקים בית משפט מיוחד לבכירי הצבא. הוא הגדיר אותם כ"אידיוטים לא-מאומנים".
אנדריי מדבדב, סגן יו"ר הפרלמנט בעיר מוסקבה, אמר כי "ההיסטוריה בהחלט תזכור את שמותיהם של מי שניסו לשתוק לנוכח הצרה הזאת, ושל אלה שניסו להאשים חיילים מתים בכל דבר". מדבדב אמר כי "אחרי עשרה חודשי מלחמה זה מסוכן, ופלילי, לחשוב שהאויב הוא טיפש שלא רואה דבר". מדבדב הוסיף: "לאכלס אנשי צוות בבניין במקום במקלטים מסייע ישירות לאויב. צריך להסיק את המסקנות החמורות ביותר ממה שקרה במקיבקה".
הזעם על ההרוגים במקיבקה גדול גם בגלל הדיווחים שחלק ניכר מהחיילים גויס בגיוס המילואים שעליו הודיע ולדימיר פוטין בספטמבר. ועדיין, רוב הביקורת ברוסיה מופנית למפקדי הצבא ולא לנשיא, שהורה לכוחותיו לפלוש לאוקראינה ב-24 בפברואר. פוטין טרם התייחס להפצצה במקיבקה.
ברוסיה נערכו אתמול טקסים לחיילים שנהרגו בהפצצה. בעיר סמרה, בירת המחוז בעל אותו השם, התאספו כ-200 תושבים בכיכר המרכזית. התקשורת המקומית דיווחה על טקסים דומים באזורים אחרים במחוז. בעצרות לא נשמעה ביקורת על התנהלות הצבא, אלא קריאה לנקמה בשם החיילים.
יקטרינה קולוטובקינה, שעומדת בראש ארגון נשות חיילים בעיר סמרה, צוטטה בתקשורת המקומית: "לא ישנתי שלושה ימים, סמרה לא ישנה. אנחנו כל הזמן בקשר עם הנשים של הבחורים שלנו. זה קשה ומפחיד מאוד, אבל אסור שנישבר. הצער מאחד אותנו. אנחנו לא נסלח, וללא ספק, הניצחון יהיה שלנו". קולוטובקינה, שנשואה לגנרל, אמרה שהיא מבקשת מבעלה "לנקום" את מותם של החיילים. "אנחנו נמחץ ביחד את האויב. לא נשארה לנו ברירה", אמרה לאבלים. לטענתה, "אנחנו והבעלים שלנו לא רצינו מלחמה. כל המערב נגדנו ורוצה להשמיד אותנו ואת הילדים שלנו".
המתקפה במקיבקה היא מכה קשה לפוטין, ואוקראינה העריכה שלשום שהצבא הרוסי ישנה את האסטרטגיה שלו, ויפתח במבצע תקיפות ממושך של כטב"מים מתאבדים מתוצרת איראן כדי "להתיש" את האוקראינים. פוטין תוהה בימים אלה כיצד להחזיר לצבא הרוסי את המומנטום בלחימה, ולחזק את התמיכה של הלאומנים הרוסים במהלכי המלחמה.
לפי "המכון לחקר המלחמה" שפועל בארה"ב, מתקפות הטילים והכטב"מים של הצבא הרוסי באוקראינה לא מייצרות לפי שעה את ההשפעה הציבורית שלה ייחל הקרמלין. "המכון לחקר המלחמה" ציין כי כישלונות צבאיים באוקראינה ימשיכו להערים קשיים על הניסיונות של פוטין לשלוט בנרטיב ברוסיה, "ולרצות את הקהילה שתומכת במלחמה".
על רקע התבוסות בשטח, ארגון רוסי שתומך בנשים שכולות קרא לפוטין להכריז על גיוס נרחב של מיליוני גברים. ארגון "אלמנות חיילי רוסיה" קרא לו לסגור את גבולות המדינה, ולהבטיח את הניצחון.
פוטין הבטיח בתחילת המלחמה כי לא יגייס חיילי מילואים, אך בספטמבר הוא הפר את הבטחתו והורה על גיוס המילואים הראשון ברוסיה מאז מלחמת העולם השנייה. כ-300,000 חיילים גויסו. אחרי ההודעה על גיוס המילואים ברחו מרוסיה רבבות גברים שלא רצו להתגייס ולהישלח למלחמה.
"אנחנו מבקשות מהנשיא שלנו, ולדימיר ולדימירוביץ' פוטין, לאפשר לצבא הרוסי לבצע גיוס נרחב", נמסר אתמול בהודעת ארגון "אלמנות חיילי רוסיה". בהודעה נאמר: "אנחנו מבקשים מהנשיא שלנו, המפקד העליון של הצבא, לאסור על גברים בגיל הגיוס לעזוב את רוסיה. ולנו יש את הזכות המוסרית המלאה לעשות את זה: בעלינו מתו בזמן שהגנו על הגברים האלה, אבל מי יגן עלינו אם הם בורחים?".
נציג מארגון הנשים השכולות אמר לרויטרס שכל הגברים שכשירים לגיוס צריכים להגן על המולדת. הארגון החל לפעול לפני כחודשיים כדי לסייע לנשים שאיבדו את יקיריהן באוקראינה. "אנחנו בקשר ישיר עם הממשל, ובמידת הצורך מעבירים בקשות כדי לקבל תמיכה כזאת או אחרת", הוסיף הנציג.
פורסם לראשונה: 22:25, 03.01.23