מועצת הביטחון של האו״ם קיימה הערב (שני) דיון מיוחד בנושא המורדים החות'ים, בצל חילופי המהלומות הגוברים בשבועיים האחרונים בין שלוחי איראן לישראל - שבאים לידי ביטוי בשיגורים ליליים של טילים בליסטיים למרכז הארץ מתימן, לצד הגברת קצב התקיפות הישראליות והאמריקניות במדינה הענייה.
נציגי המדינות השונות גינו את החות'ים, אך כמה מהם גינו גם את ישראל בעקבות הפגיעה בתשתיות האזרחיות בתימן במהלך תקיפות חיל האוויר שם, כמו גם בשל הפגיעה בצוותו של מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי טדרוס אדהנום גברייסוס. הגינויים החריפים ביותר הגיעו, כמעט כרגיל, מרוסיה וסין.
שגריר ישראל באו"ם דני דנון אמר בנאומו כי ישראל לא תשתוק מול טרור החות'ים ואיראן. "החות'ים ירו טילים על בית הספר שבו למדתי בילדותי - בית הספר שלי, בעיר שלי. זהו טרור נגד ילדים", אמר. "מה הייתם עושים אם זה היה הילד שלכם, בית הספר או העיר שלכם? אם לא תגיבו עכשיו כשבתי הספר שלנו נפגעים, אל תופתעו כשתגיע התגובה שלנו ואל תבקשו מאיתנו איפוק. נגמר עידן האיפוק".
הוא הוסיף: "ישראל אינה חולקת גבול עם תימן ובכל זאת החות'ים, שמשמשים כלי של איראן, שולחים טילים וכטב"מים ותוקפים אזרחים חפים מפשע. 2,000 ק"מ לא יגנו על הטרור מפני עוצמתה של ישראל. זו לא אזהרה, זו הבטחה - החות'ים יושפלו בדיוק כמו חמאס וחיזבאללה. החות'ים הם לא יותר מכלי נשק בידיים של איראן - ואנחנו נחתוך את היד הזו. החות'ים הם צבא טרור שנבנה על ידי איראן. אנחנו נגיב, ואיראן תשלם את המחיר".
סגנית שגרירת ארה"ב באו"ם, דורותי שי, קראה למועצת הביטחון להטיל אחריות על איראן בעקבות פעולות החות'ים. "החות'ים ביצעו מתקפות נגד ישראל ללא התחשבות בחיי אזרחים. ארה"ב קוראת למועצה לנקוט צעדים נוספים לנוכח האיום הגובר של החות'ים ולהטיל אחריות על איראן", אמרה. "החות'ים קיבלו יכולות מצד איראן לשגר טילים ארוכי טווח וקטלניים לישראל - כולל נגד תשתיות - כהוכחה לתעמולה של החות'ים ולפיה הם משתמשים בטילים היפר-סוניים. העברת טילים כאלה לחות'ים מצד איראן מהווה הפרה של אמברגו הנשק שהוטל עליהם הזה מצד המועצה. זה באחריות מועצת הבטחון להגיב להפרה הבוטה של איראן את החלטותיה בחימוש קבוצות טרור. כל חברה במועצה, ובמיוחד אלה שיש להם ערוצים ישירים לאיראן, צריכים ללחוץ על המנהיגים בטהרן כדי לעצור את מתקפות החות'ים שמסכנות אזרחים".
באשר לתקיפות של ישראל בתימן, במיוחד באזורים צפופי אוכלוסין, ציינה סגנית השגרירה האמריקנית כי יש חשיבות שתקיפות כאלה יהיו מתואמות עם ארה"ב - כך שלא יאיימו על חי אזרחים או תשתיות אזרחיות. "הגיע הזמן שהחות'ים יפסיקו את ההתנהגות חסרת האחריות, והמועצה הזאת צריכה להבטיח שיהיו השלכות למעשים שלהם", אמרה. "זה רגע מסוכן באזור, וחשוב שכולנו נעבוד להורדת המתח. רק לפני שנה הצטרפנו ביחד להחלטה 2722 שדרשה מהחות'ים להפסיק את כל ההתקפות נגד ספינות ימיות".
רוסיה, כאמור, גינתה גם את ישראל. "לא רק שהאלימות במזרח התיכון לא מסתיימת - היא מתגברת", אמר השגריר הרוסי וסילי נבנזיה - והאשים בכך את ישראל: "עוד ועוד מדינות נכנסות למעגל האלימות האכזרי, ותימן לא חריגה. מסביב לתימן ראינו הסלמה, וחשוב להבין מה גרם לזה. אסור להתעלם מההקשר הרחב - נקודות מתח רבות נובעות מפעולות ישראל נגד הפלסטינים, פעולות שגורמות לדחייה וגינוי ברחוב הערבי".
שגריר רוסיה באו״ם גינה את החות'ים על שיגורי הטילים והכטב״מים לעבר ישראל, אך מיד לאחר מכן חזר שוב לתקוף את ישראל וארה״ב: "התגובה הצבאית שלהן בתימן היא לא פרופורציונלית ומצדיקה גינוי שלנו. ארה"ב ובריטניה מפגינות צביעות בכך שהן תומכות בישראל למרות הפגיעה בצוות של ראש ארגון הבריאות העולמי, ובזמן שמיליונים בתימן צריכים לקבל סיוע ההומניטרי. הפעולות של ישראל והקואליציה נגד תימן היא הסלמה מכוונת, ולוגיקה כזו ניתן לראות גם בפעולות של צה"ל בעזה. מפקדי צה"ל הצהירו על כוונתם להמשיך לפגוע בתימן ולשתק את הנמלים - היכן שהצוותים ההומניטריים פעילים. אנו קוראים לכל הצדדים לנקוט איפוק ולהימנע מהסלמה. יש לנקוט צעדים להגן על אזרחים תימנים ועובדי סיוע".
גם הנציג הסיני, שנג ג'ואן, תקף בחריפות את ישראל - ואף הזכיר את שאר זירות הלחימה שבהן מעורבת ישראל. "ההפצצות הפראיות של ישראל בעזה לא הפסיקו ולו לרגע אחד, והאלימות בגדה לא הפסיקה. המצב בלבנון מתוח, והמצב בתימן התחמם במהירות", אמר. "החות'ים פגעו בספינות, ארה"ב וישראל הפציצו בתימן וגרמו נזקים כבדים. החות'ים וישראל החליפו רטוריקה ופעולות שהסלימו את המתיחות, זה מעורר דאגה. אנו קוראים לצדדים להימנע מפעולות נוספות. הסכסוך בעזה נמשך יותר מדי זמן, והפסקת האש בין לבנון לישראל מאוד שבירה. יש ליישם את ההסכם באפקטיביות".
שגרירת בריטניה באו"ם, ברברה וודוורד, אמרה: "בריטניה מודאגת מההתקפות של החות'ים נגד ישראל והפגיעה בספינות בים האדום. אנו מגנים בחריפות את המתקפות חסרות האחריות האלה וקוראים לחות'ים לעצור מיד, כי אין להן הצדקה. התוקפנות החות'ית עלולה לא רק להוביל להסלמה אזורית - אלא היא מחמירה את המצב ההומניטרי הקשה בתוך תימן. איראן מתדלקת את ההסלמה הזאת. היא מסייעת במימון ובסיוע צבאי לחות'ים - וזה אפשר את התוקפנות החות'ית. איראן נושאת באחריות למעשים של הפרוקסי שלה, והיא צריכה להפסיק את הפעילות הלא חוקית שלה שגורמת לפגיעה ביציבות ובשלום העולמי".
היא התייחסה גם לתקיפות הישראליות בתימן, ואמרה: "בריטניה מאשררת את תמיכתה בזכותה של ישראל להגנה עצמית מול מעשי החות'ים, אך פעולות ישראל צריכות לעמוד במחויבות של שלה לדין ההומניטרי הבינלאומי - כולל הגנה על אזרחים. אנו מודאגים מהמתקפות הישראליות על תשתיות אזרחיות בתימן, כולל הפגיעה בשדה התעופה שפגעה באיש צוות של ארגון הבריאות העולמי - וסיכנה את המנהל שלו וצוותו".
עוזר מזכ"ל האו"ם למזרח התיכון, חאלד חיארי, קרא לשני הצדדים להגן על אזרחים ותשתיות אזרחיות. "יש להגן על עובדים הומניטריים", אמר. "אנו מגנים את ההתקפות מצד החות'ים. יש להפסיק את כל ההתקפות בים האדום, אין הצדקה להתקפות האלה והן מעוררות דאגה. הסלמה צבאית יכולה לערער את היציבות האזורית והמצב ההומניטרי. מליונים בתימן, ישראל וברחבי האזור ימשיכו לשאת בסבל של ההסלמה ללא קץ. אנו צריכים לעשת הכול כדי לעצור את המצב ולנקוט צעדים שיביאו לסיום הסכסוך במזרח התיכון".