שר החוץ של סעודיה פייסל בן פרחאן נאם אמש (שבת) בכינוס עצרת האו"ם בניו יורק, והתייחס לסוגיית הפלסטינים - אך לא הזכיר כלל את ישראל או המגעים בין המדינות, על אף נוכחות היועצת האמריקנית, שנשלחה במיוחד ביום שבת מטעם שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן. "סעודיה מדגישה שביטחון המזרח התיכון מחייב להאיץ את החיפוש אחר פתרון כולל וצודק לסוגייה הפלסטינית", אמר השר. "יש להתבסס על ההחלטות הבינלאומיות ויוזמת השלום הערבית, באופן שיערוב להקמת מדינה עצמאית לפלסטינים על בסיס גבולות 67 - שבירתה מזרח ירושלים".
שר החוץ הסעודי גינה את "ההפרות הבוטות של החוקים הבינלאומיים", וטען כי "הממלכה דוחה את כל הצעדים החד-צדדיים שתורמים למוטט את מאמצי השלום האזוריים והבינלאומיים, ומכשילים את נתיבי הפתרונות המדיניים". הוא הוסיף: "אנו תומכים בחוק הבינלאומי ורוצים לחזק את הביטחון והיציבות במזרח התיכון באמצעות דיאלוג".
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, הבהירו כבר בעבר כי יתנגדו לוויתורים לפלסטינים במסגרת הסכם עם ריאד, ולפני כשבועיים פורסמה רשימת הדרישות שהועברה מהרשות הפלסטינית לארצות הברית ולסעודיה. לפי רשת BBC, הפלסטינים דרשו, בין היתר, העברת חלקים בגדה המערבית שנמצאים בשליטה ישראלית מלאה (שטחי C) לידי הרשות הפלסטינית וכן "הפסקה מוחלטת" של הרחבת ההתנחלויות.
בנוסף, וכפי שכבר דווח בכלי תקשורת אמריקניים - על הפרק עמד גם חידוש התמיכה הכלכלית הסעודית ברשות, שהואטה ב-2016 - ונעצרה לחלוטין לפני כשלוש שנים, להיקף של 200 מיליון דולר בשנה.
דרישה נוספת של הפלסטינים הייתה פתיחת מחודשת של הקונסוליה האמריקנית במזרח ירושלים, שהושבתה על-ידי נשיא ארצות הברית לשעבר דונלד טראמפ. לפי הדיווח ב-BBC, ברשות הפלסטינית אף דרשו חזרה למשא ומתן בתיווך האמריקני בין ישראל לפלסטינים, שהתקיים לאחרונה בשנת 2014 תחת מזכיר המדינה דאז ג'ון קרי.
בניגוד לשר הסעודי, ראש הממשלה בנימין נתניהו שנאם ביום שישי בכינוס עצרת האו"ם, העמיק בדבריו בסוגיית השלום במזרח התיכון, והתייחס לסעודיה שש פעמים במהלך נאומו. לפלסטינים נתניהו התייחס 13 פעמים בנאומו, והוא טען כי "אם הם יראו שהעולם הערבי מתפייס איתנו - הם יחדלו מהפנטזיה להשמידנו". לדבריו, "רבים בעבר התבססו על הנחה שגויה לפיה אם לא יהיה שלום עם הפלסטינים, אף מדינת ערב לא תנרמל יחסים עם ישראל. לאורך זמן רב רציתי להשיג איתם שלום, אבל אסור שיהיה להם וטו על תהליך שלום עם מדינות ערב נוספות".
למרות שבן פרחאן לא הזכיר את המגעים עם ישראל בנאומו, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן עשה זאת בשבוע שעבר בריאיון חריג שקיים עם רשת "פוקס ניוז". "בכל יום אנחנו מתקרבים יותר להסכם עם ישראל" אמר בן סלמאן, שציין כי הנושא הפלסטיני חשוב להגעה לנורמליזציה. לדבריו, "מתנהל משא ומתן טוב עם ישראל. אנחנו צריכים לראות לאן אנחנו הולכים. אנחנו מקווים שההסכם יביא להקלה על חיי הפלסטינים, וימצב את ישראל כשחקנית במזרח התיכון". הוא הוסיף כי הסכם עם ישראל יהיה "ההסכם ההיסטורי הגדול ביותר מאז סיום המלחמה הקרה".
פורסם לראשונה: 23:12, 23.09.23