אלי אלבג, אביה של לירי שנחטפה ממוצב נחל עוז לפני 394 ימים, לא הופתע לשמוע על פרשת הדלפת המסמכים הסודיים, שמסעירה את לשכת רה"מ. הוא שיתף היום (ראשון) בתחושותיו נוכח הסערה הציבורית, שמתרחשת בצל משבר חוק הפטור מגיוס וחוק המעונות: "אם היו רוצים עסקה, מזמן זה היה קורה. הם לא סופרים אותנו, ואנחנו מסרבים להאמין". נדב מירן, אחיו של החטוף עמרי, הציע להתמקד במו"מ ישיר מול חמאס, במקום בהדלפות: "המחיר יהיה נמוך".
אלבג ביקר בחריפות בשיחה עם ynet את ראש הממשלה בנימין נתניהו על כך שגם היום, אחרי יותר משנה, לא הגיע לעסקה לשחרור חטופים. "יש אנשים שמעורבים במשא ומתן, גם אלה שיצאו מהממשלה, גם בקבינט, וגם אלה שאחראים על הביטחון, שאמרו לנו שהתנאים בשלים לעסקה", אמר, "אבל יש אחד שלא רוצה עסקה, זה לא חדש לנו. יש לנו ממשלה שיש לה 10 מיליון אזרחים שקופים, אזרחים שלא סופרים ולא רואים אותם. אני מופתע מעומק הפרשה של ההדלפות, אבל לא מופתע מההתנהלות".
בית המשפט התיר שלשום לפרסם כי נעצרו מספר חשודים במסגרת פרשת הדלפת המסמכים, שעל פי החשד נועדו להשפיע בין היתר על דעת הקהל הישראלית באשר לעסקת החטופים. דובר שעבד עם לשכת רה"מ נעצר במסגרת הפרשה, והחקירה שמתנהלת בימים אלו נדרשת לבחון אם בהדלפת החומרים על-ידי החשודים יש נזק ביטחוני ממשי, או אף חשש לחשיפת מקורות ושיטות של מערכת הביטחון. דבר נוסף שנבחן בחקירה הוא מי אישר את הדלפת המסמכים המסווגים, ואם החשודים פעלו על דעת עצמם או שמא קיבלו הנחיות מגורמים בכירים יותר.
"יש לנו במדינה 100 אלף עקורים, 1,700 חללים ונרצחים, 101 חטופים. יש 10 מיליון אזרחים שקופים שחברי כנסת לא סופרים אותם", תקף הבוקר אלבג את התנהלות הממשלה. "זה לא מעניין אותם. לא מעניין אותם כמה חיילים נהרגים, לא מעניין אותם כלום. מעניין אותם הכיסא שלהם, ותו לא. אנחנו עוד מעט סופרים 400 ימים. יש חברי כנסת שמתחבאים מאחורי ראש הממשלה ולא אומרים כלום. הם כל הזמן אומרים לנו שכשתהיה עסקה, הם יצביעו בעדה. הם מתחבאים מאחורי ראש הממשלה, הם דוחפים אותו לפינה והוא עושה את שלו".
אלבג לא הפנה אצבע מאשימה לגורם מסוים לגבי ההדלפות, אך הדגיש כי לשיטתו הדבר הוא תוצאה של התנהלות פסולה שנמשכת כבר לאורך זמן. "כבר שנה שאני אומר שזה קורה", אמר. "וזה קרה גם לפני זה, ואנחנו רואים את זה מדי יום. אנחנו פשוט מסרבים להאמין למה שקורה ולאיך שמתנהלות המדינה והממשלה. הרי איך דיברו לטייסים? ואיך התנהגו אליהם ולאזרחים? לא סופרים אותנו. אז מה אנחנו מצפים? הרי מה אכפת להם, לממשלה? מעניין אותם רק האג'נדה שלהם.
"בשעת מלחמה מתעסקים בנושא גיוס החרדים ובנושא המעונות, זה מה שחשוב להם", המשיך. "איך אמר גולדקנופף? מה לנו ולמלחמה? כאילו, מה זה קשור אלינו בכלל? הוא צודק. רק אנחנו חמורים, אנחנו טיפשים ועיוורים, שלא רוצים לשמוע מה הם אומרים ולא מאמינים להם. אז צריך להאמין. כי אם היו רוצים לעשות עסקה, יכלו לעשות זאת מזמן. פשוט לא מתאים להם. מה הוא רוצה ראש הממשלה? שיגיד. שלא יערבב אותנו בציר פילדלפי, הרי אנחנו יודעים שזה היה בולשיט אחד גדול. גם כשזה פורסם, לא האמנתי".
מנגד, כאמור, נדב מירן אמר כי הוא מאמין שפרשת ההדלפות אינה חשובה כפי שהיא מצטיירת בתקשורת. "אני חושב שזו התעסקות בזוטות שהתקשורת נהנית לעשות, בטח כדי להיכנס חזק בראש הממשלה", אמר. "הודלפו מסמכים לא רק מהצד שלו. גם ארה"ב, קטאר ומצרים אומרות שחמאס הוא זה שטרפד את העסקה, למרות שהתקשורת כתבה כותרות של 'הזדמנות אחרונה'. זה לא נכון, ועובדה, אנחנו ממשיכים ויש לנו עדיין הזדמנויות להחזיר אותם. זה שהודלפו מסמכים כאלה או אחרים, נכון, זה לא בסדר, אבל ההתעסקות בזה היא מיותרת בעיניי".
מירן תקף את הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, על רקע פרשת ההתעללות במחבל במחנה שדה תימן, ואמר כי "קודם כל הוא צריך לחקור מי הדליף את הסרטון של החיילים". לדבריו, "הוא צריך להתעסק בדברים שמחזקים את הצבא ולא בדברים שמחלישים אותנו ומשחקים לידי חמאס, ושפוגעים בכל אפשרות להחזיר את החטופים. עד עכשיו כל הפרסומים האלה וכל המחאות האלה שנעשו ברחובות רק הרחיקו כל עסקה אפשרית ושיחקו לידי חמאס. אני לא מבין את זה".
אחיו של החטוף הוסיף: "חמאס לא רצה עסקה. זו המציאות, ואומרים את זה האמריקנים. לשים כותרות הזדמנות אחרונה להשבת החטופים, זה נרטיב, זה ניסיון להנדסת הודעה. המסמכים האלה, חבל שהודלפו. אפילו אני האמנתי להם ונפלתי בפח, אבל שוב, אני לא מסתכל על זה". לדבריו, "לא נעשה מספיק מומנטום כדי להשיב את החטופים. הדרג הביטחוני שם את המקלות לממשלה, וזה לא רק היא. אי-אפשר להצביע רק על העומד בראשה והשרים שלו. צריך להפעיל יותר לחץ צבאי, שאנחנו רואים שהוא עוזר.
"צריך גם להפעיל את האפשרות של שליטה בסיוע האזרחי", הוסיף, "כל החלוקה שתעשה על-ידי גורם אמריקני כזה או אחר. מה שהכי חשוב זה שזה לא יגיע לחמאס. בנוסף לזה, גם אפשר ללכת לאפשרות שנשמעת אולי קיצונית, אבל אני חושב שהיא נכונה והיא תהווה לחץ משמעותי על תושבי עזה ועל חמאס - להתחיל לספח שטחים ולהגדיל את מדינת ישראל. גם אין מה לבזבז את הזמן בנסיעות לקטאר. צריך לעשות את המשא ומתן מול המחבלים. המחיר יהיה הרבה יותר זול".