המורדים בסוריה ממשיכים להתקדם אחרי מתקפת הפתע שבה פתחו לפני שבוע, ושבמסגרתה כבר כבשו את חלב, והיום (ה') רשמו הישג דרמטי נוסף עם השתלטותם על העיר חמה. על רקע החשש שהרודן בשאר אסד ייאלץ כעת להישען עוד יותר על איראן ושלוחיה כדי לשרוד, במערכת הביטחון הישראלית מבהירים כי לא יאפשרו לטהרן לחמש את צבאו בנשק או בכוחות.
בישראל מדגישים כי יפעלו כדי למנוע זאת, כדי לא לאפשר לאיראן דריסת רגל מחודשת בסוריה ובכך לפתוח עבור חיזבאללה המתאושש ציר להכנסת אמצעי לחימה חדשים. במערכת הביטחון מזהים בימים אלה מאמץ איראני נרחב לחמש את חיזבאללה מחדש כדי לאושש אותו מהמלחמה עם ישראל.
בצל מסע הכיבושים של המורדים, בעולם חוששים שייפול לידיהם נשק לא-קונבנציונלי. בלילה האחרון דווח בערוץ הסעודי "אל-חדת'" כי ישראל תקפה מחסני נשק צפונית לדמשק בסוריה, ומקורות שצוטטו בדיווח אמרו: "ישראל לא רוצה שנשק כימי יגיע לידיים לא נכונות בסוריה".
ראש הממשלה בנימין נתניהו הזהיר לאחרונה את אסד שהוא "משחק באש" בשל שיתוף הפעולה עם איראן וחיזבאללה - עוד לפני מתקפת הפתע של המורדים שהחלה בשבוע שעבר - ולאחר מכן הצהיר כי ישראל עוקבת מקרוב אחר ההתפתחויות בסוריה ותפעל כדי לשמור על האינטרסים שלה. הערב יתקיים דיון מיוחד על ההתפתחויות בסוריה, ובעקבותיו נדחתה לשעה 21:00 ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני - שגם היא תעסוק, בין היתר, בנושא הסורי.
בנוסף, בישראל מזהים שרוסיה, שטרודה במלחמה באוקראינה, נסוגה לאחור בחלק ממערכי הסיוע שלה לצבא אסד. "הרוסים לא נשכבים הפעם על הגדר למען אסד. צבא אסד מוכיח כישלון מערכתי בביצועיו", אמרו.
רוסיה, נזכיר, הייתה זו שיחד עם הלוחמים של איראן, המיליציות הפרו-איראניות וחיזבאללה הצילה את אסד מתבוסה במלחמת האזרחים באמצע העשור שעבר. הסיוע הזה אפשר אז לאסד להחזיר לעצמו את השליטה על רוב אזורי סוריה ולדחוק את המורדים למחוז אידליב שבצפון-מערב המדינה, ובשנים האחרונות פחתו משמעותית הקרבות.
היעד הבא - חומס: "החל תהליך נפילת המשטר"
ביום רביעי בשבוע שעבר, ממש במקביל לכניסתה לתוקף של הפסקת האש בלבנון, פתחו המורדים במתקפת הפתע הדרמטית - כשהם מנצלים את חולשתם של חיזבאללה והמיליציות שהוכו על ידי ישראל, כמו גם את העובדה שרוסיה טרודה כאמור במלחמה באוקראינה. מתנגדי אסד, ובראשם הארגון הסוני הג'יהאדיסטי "הייאת תחריר א-שאם", הסתערו ממעוזם באידליב על מחוז חלב הסמוך וכבשו בו שטחים נרחבים. צבא אסד נאלץ לסגת מעמדותיו, ולראשונה מאז פרוץ מלחמת האזרחים המורדים השתלטו לחלוטין על העיר חלב - העיר השנייה בגודלה במדינה.
הם המשיכו במסע הכיבושים שלהם בימים האחרונים, ולמרות הסיוע מרוסיה שמפציצה אותם מהאוויר הצליחו היום לכבוש גם את העיר חמה, הרביעית בגודלה במדינה. צבא אסד לא אישר אמנם רשמית כי העיר נפלה לידיהם, אבל הודה כי נאלץ להסיג ממנה את כוחותיו וטען שפרס אותם מחדש מחוצה לה - לכאורה "כדי להימנע מקרבות אורבניים ולשמור על חיי האזרחים".
שר ההגנה הסורי, עלי מחמוד עבאס, נשא הערב הצהרה מיוחדת ששודרה בטלוויזיה וטען כי מדובר רק במכשול זמני: "אנחנו במצב טוב בשטח. פעולה צבאית מצריכה לעתים היערכות מחדש. סוריה מסוגלת להתגבר על אתגרי השטח", אמר. "מה שקרה היום בחמה זה אמצעי טקטי זמני. כוחותינו עדיין נמצאים בקרבת העיר ומוכנים לבצע את חובותיהם הלאומיות", הוסיף - וקרא לאזרחים להישמע רק למידע המתפרסם בערוצים הרשמיים של המשטר, בטענה כי המורדים מפיצים מידע שגוי.
אם המורדים יצליחו להשתלט על כל מחוז חמה הדבר יגביר דרמטית את הלחץ על אסד, בין השאר משום שהוא יותיר את ערי החוף טרטוס ולטקיה מבודדות משאר סוריה. לטקיה היא מעוז פוליטי חשוב של העדה העלווית של אסד, שהיא מיעוט בסוריה, וחוששת לחייה במקרה שהנשיא ייפול. גם בסיס אסטרטגי של חיל הים הרוסי שוכן שם.
חמה שוכנת גם על הדרך שבין חלב לדמשק, וכיבושה פותח למורדים דרך להתקדם גם לעבר חומס, העיר הגדולה במרכז המדינה. חומס משמשת צומת מרכזי המחבר בין רוב האזורים המאוכלסים של סוריה, ואם תישקף לה סכנה צרתו של אסד תגדל שבעתיים. המורדים כבר הודיעו הערב שפניהם לעבר חומס, וקראו לתושביה להתקומם נגד משטר אסד. "זמנכם הגיע", נכתב בפוסט שפרסמו ברשתות החברתיות.
ברשת "אל-ערביה" דווח בהמשך כי מטוסי קרב, כנראה של משטר אסד, תקפו גשר באזור הכפרי שליד חומס, "כדי לבודד אותה מחמה". הגשר שהותקף נמצא באזור העיירה א-רסתן, שלפי הדיווחים המורדים מנסים להגיעה אליה בשל חשיבותה האסטרטגית - באמצע הדרך בין חמה לחומס.
מחמה עצמה הופצו בשעות האחרונות תיעודים של תושבים המקבלים בשמחה ובצהלות את המורדים, שחגגו מצדם את כיבוש העיר עם ירי באוויר. לפי מרכז המעקב הסורי אחר זכויות אדם, ארגון אופוזיציה שפועל מלונדון ודיווחים נחשבים אמינים ומצוטטים ברחבי העולם, המורדים שחררו מבית כלא שנמצא בחמה מאות אסירים - וכבשו גם בסיס אווירי, בנוסף לבסיסים הצבאיים שכבר כבשו באזור חלב. "החל התהליך של נפילת המשטר", העריך ראש מרכז המעקב רמי עבד אל-רחמן בשיחה עם סוכנות הידיעות AP.
מלחמת האזרחים בסוריה פרצה בשנת 2011, כשגל ההתקוממויות של "האביב הערבי" שטף את המזרח התיכון ומתנגדי משטרים מתוניסיה ומצרים עד תימן ובחריין יצאו להפיל את השליטים. בסוריה החלה ההתקוממות בעיר הדרומית דרעא, וכשהתפשטה משם יצא אסד למבצע דיכוי חסר תקדים. בשנת 2015 כבר איבד את השליטה ברוב שטחי ארצו ונראה כי משטרו מט ליפול, אך אז התגייסה רוסיה לעזור לו, והודות למבצע ההפצצות שלה ולסיוע של לוחמים מאיראן ומחיזבאללה השיב לעצמו אסד את השליטה ברוב חלקי סוריה.
בשנים האחרונות הצטמצמה מאוד הלחימה בסוריה: המורדים נדחקו כאמור לאזור אידליב, ולא נראָה שנשקפת עוד סכנה למשטר. לפי הערכות בסך הכול נהרגו במלחמה יותר מחצי מיליון בני אדם, ומיליונים נוספים נעקרו מבתיהם, ורבים מהם ברחו לחו"ל. בקרבות המחודשים בשבוע האחרון נהרגו לפי הדיווחים לפחות 700 בני אדם, בהם עשרות אזרחים, ורבבות הפכו לפליטים.