מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג הזהיר בצהריים (יום ה') – שעות אחרי שרוסיה פתחה בתרגיל צבאי בשטח בלארוס, מקביל לתמרונים שלה בים השחור – כי אירופה נמצאת ב"רגע מסוכן לביטחונה" וכי זמן ההתרעה שלה על פעולה צבאית רוסית הולך ומתקצר. "מספר החיילים הרוסים בשטח הולך וגדל, ופרק הזמן שבו נוכל להתריע על מתקפה קרבה הולך וקטן".
החשש ממלחמה באירופה – עדכונים אחרונים:
• מה פוטין רוצה? מדריך למשבר באוקראינה
• הבית הלבן על התרגיל בבלארוס: "זו הסלמה"
• מקרון: פוטין הבטיח שלא תהיה הסלמה; נשיא אוקראינה: לא מאמין למילים
• לא רק טנקים וטילים: נשק הגז של פוטין מול אירופה
"נאט"ו איננה איום על רוסיה, אבל אנחנו חייבים להיות מוכנים לגרוע מכול בעודנו מחויבים עמוקות למציאת פתרון מדיני", אמר סטולטנברג אחרי פגישתו עם ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון במטה הברית הצפון-אטלנטית בבריסל. סטולטנברג אמר כי רוסיה חייבת לבחור בין פתרון דיפלומטי למשבר האוקראיני לבין מצב שבו תיענש בסנקציות כלכליות חריפות מצד המערב ובהגברת הנוכחות של כוחות נאט"ו במדינות במזרח אירופה החברות בה. "אם הם יבחרו בעימות – הם ישלמו מחיר גבוה יותר", טען.
רוסיה, נזכיר, ריכזה בחודשים האחרונים יותר מ-140 אלף חיילים בסמוך לגבולות אוקראינה, ובקייב ובמערב טוענים כי היא נערכת לפלוש למדינה, בתירוץ של רצונה להגן על המורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה מפני הצבא האוקראיני. מוסקבה מכחישה זאת בתוקף. המערב סבור שרוסיה משתמשת באוקראינה כקלף מיקוח נגדו: מוסקבה העבירה לאחרונה לארה"ב רשימת דרישות ביטחוניות על רקע דאגתה מהתפשטות נאט"ו מזרחה, עד לסמוך לגבולות רוסיה. בין השאר היא דורשת בהן שלברית הצבאית המערבית הזו לא יצורפו עוד מדינות ממזרח היבשת, בכלל זה אוקראינה, ושכוחות נאט"ו יוסגו מכמה מדינות במזרח שבהן הם כבר נמצאים כעת. נאט"ו דוחה את הדרישות הללו על הסף, וחושדת שעל רקע זה עומדת רוסיה לתקוף באוקראינה.
במקביל לאיומים ממזרח וממערב, באירופה מתנהל היום עוד יום קדחתני של מאמצים לפתור את המשבר האוקראיני ללא מלחמה: ממש בשעה ראש ממשלת בריטניה ג'ונסון שהה עם סטולטנברג במטה נאט"ו בבריסל, שרת החוץ שלו ליז טראס נפגשה עם עמיתה הרוסי במוסקבה. נוסף על כך גורמים רשמיים מרוסיה, אוקראינה, גרמניה וצרפת אמורים להיפגש היום בברלין בניסיון לדון בסכסוך בין הממשלה בקייב למורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה שמתנהל מאז 2014.
במסיבת העיתונאים עם סטולטנברג בבריסל אמר ראש ממשלת בריטניה ג'ונסון: "בכנות, אני לא חושב שמוסקבה קיבלה עדיין החלטה (בנוגע להתקפה), אבל זה לא אומר שבלתי אפשרי שמשהו לחלוטין הרסני יקרה בפועל בקרוב מאוד. סביר להניח שזה הרגע המסוכן ביותר שהיינו בו בימים האחרונים במסגרת המשבר הביטחוני הגדול ביותר שאירופה התמודדה איתו זה עשורים, ואנחנו צריכים לטפל בו כמו שצריך. אני חושב שהשילוב של סנקציות ושל נחישות צבאיות, בתוספת דיפלומטיה, הוא הדרך הנכונה".
קייב: רוסיה חוסמת את הים, זו מלחמה היברידית
אף שהמשבר האוקראיני החל מריכוזי הכוחות של רוסיה בגבולה היבשתי עם אוקראינה, ככל שחולפים הימים עוד ועוד זירות סביב אוקראינה מטרידות את הממשלה בקייב ואת המערב: לא רק שהבוקר פתחה רוסיה בתמרונים צבאיים גדולים יחד עם צבא בלארוס בשטח בלארוס (שכנתה מצפון של אוקראינה), אלא היא מקיימת כעת תמרונים גם בים השחור. היום האשימה אוקראינה כי התמרונים האלה, הכוללים ספינות קרב, הם חלק מ"מלחמה היברידית" שמנהלת נגדה רוסיה, וכי הם הפכו את השיט בים השחור ובים אזוב לבלתי אפשרי.
במוסקבה, השיחות בין שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב לבין עמיתתו הבריטית ליז טראס לא עלו היום יפה, בלשון המעטה. במהלך הפגישה שבה טראס והזהירה את לברוב מסנקציות חריפות שיטיל המערב על ארצו אם תתקוף את אוקראינה, ולברוב השיב לה שהוא אינו מבין מדוע בריטניה והמערב מודאגים מהתרגיל הרוסי בבלארוס. את הפגישה עם טראס תיאר היום כשיח חירשים: "זה מצער אותי. זה כאילו אנחנו מקשיבים אבל לא שומעים". לברוב טען כי המערב מנצל את אוקראינה נגד מוסקבה, והאשים את הממשלה בקייב בניסיון לשכתב את ההסכמים שהיו אמורים להביא להפסקת הלחימה בין צבא אוקראינה למורדים הפרו-רוסים.
אחרי הפגישה עם השרה הבריטית האשים לברוב את טראס כי ביקורה היה רק הצגה וכי היא סירבה להקשיב לו: "ההסברים המפורטים ביותר שלנו נפלו על אוזניים ערלות. הם אומרים שרוסיה מחכה שהאדמה תקפא כמו אבן כדי שהטנקים שלה יוכלו לנוע בקלות לתוך אוקראינה. אני חושב שהאדמה הייתה כזו היום עם עמיתינו הבריטים". טראס קראה תיגר על טענתו של לברוב שרוסיה אינה מאיימת על אף איש בתגבור הכוחות שלה ליד הגבול האוקראיני: "אני לא רואה שום סיבה להחזיק 100 אלף חיילים בגבול חוץ מלאיים על אוקראינה, ואם רוסיה רצינית בנוגע לדיפלומטיה – עליה לסלק את החיילים האלה ולהימנע מאיומים. אף אחד לא מאיים על ביטחונה של רוסיה".
גם אוקראינה מצדה פתחה היום בתרגיל, וכמו התרגיל של רוסיה עם בלארוס – הוא אמור להימשך עד 20 בפברואר. התרגיל האוקראיני יכלול שימוש ברחפנים ובטילים נגד טנקים שסיפקו לקייב מדינות זרות. היום צפוי להגיע לקייב סיוע צבאי נוסף מארה"ב.