לפחות 29 בני אדם מתו החודש בהתפרצות כולרה בסוריה. המחלה הזיהומית מתפשטת ברחבי המדינה, ומעוררת בהלה במחנות שבהם חיים פליטים בצפיפות, ללא מערכת ביוב או מים זורמים.
חולי הכולרה הראשונים אובחנו ב-5 בספטמבר במחוז דיר א-זור במזרח סוריה. האזור תלוי במים המזוהמים של נהר הפרת, שמשמשים את התושבים לשתייה ולהשקיה. "סבלנו משלשולים, הקאות וכאבים בגלל ששתינו ישירות מנהר הפרת", מספר אחמד אל-מוחמד בן ה-45, שחלה בכולרה ביחד עם אשתו. השניים מאושפזים בבית החולים. "המים של הפרת מזוהמים, אבל אין לנו ברירה אחרת".
מאז התפרצות הכולרה בדיר א-זור הגיעה הכולרה לא-רקה, חסקה וערים נוספות. ממשלת סוריה דיווחה כי חולי כולרה התגלו בשישה מ-14 המחוזות במדינה. עד כה התגלו לפחות 2,000 חולים.
כולרה היא מחלה זיהומית שמועברת דרך אוכל נגוע או מים מזוהמים. היא יכולה לגרום לשלשול חריף. לפי ארגון הבריאות העולמי, רוב החולים צפויים לסבול מתסמינים קלים – או לא לפתח תסמינים כלל – אך אם חולפות כמה שעות ללא טיפול הם עלולים למות מהמחלה.
עמאשה, בת 45, הגיעה עם בתה לבית החולים בעיר חסקה. הבת שלה, וגם נכדתה, סבלו משלשולים ומסחרחורות. "זה נגרם בעקבות שתייה ממיכל של מים מזוהמים", היא סיפרה.
במחנות הפליטים התנאים הסניטריים קשים והדאגה רבה. "איך אני אמורה לא לחלות בכולרה כשהביוב זורם ממש ליד האוהל שלנו?", אומרת סובחא בת ה-60 במחנה במחוז אידליב, בשטח בידי המורדים. "אנחנו כבר לא יכולים לשבת או לישון בגלל הריח. לפני כמה ימים הביוב גלש לאוהל שלי".
יותר מ-350,000 בני אדם נהרגו בסוריה מאז שמלחמת האזרחים החלה ב-2011. המלחמה החריבה את המדינה והרסה חלק ניכר מהתשתיות שלה – כולל משאבות מים ומתקני התפלה. בנוסף סובלת סוריה ממחסור במים - מחסור שהחריף בגלל משבר האקלים.
שהאם מקי, שמנהל מרכז למעקב אחרי מחלות באזור, אמר כי "המלחמה גרמה להרס אדיר של תשתיות הבריאות, ושל תשתיות באופן כללי. אם המחלה מתפשטת באזורים האלה, ובמיוחד במחנות, היא עלולה לגרום לנזק בריאותי חמור ולהרוג הרבה אנשים".
ארגון הבריאות העולמי מציין ש-55% מהמתקנים של מערכת הבריאות בסוריה לא מתפקדים בגלל המלחמה. לפי האו"ם מדובר בהתפרצות הכולרה הקשה ביותר בסוריה משנת 2009.