כ-1,300 תושבים בגרמניה נעדרים בעקבות השיטפונות הקשים ביותר שהיו במדינה בשנים האחרונות. הרשויות דיווחו הבוקר (יום ו') שלפחות 93 בני אדם נהרגו בהצפות בגרמניה - עוד 15 נהרגו במדינות נוספות. גורם במשרד הפנים של מדינת המחוז נורדריין-וסטפאליה במערב גרמניה אמר שמספר הקורבנות עולה כמעט מדי שעה. בנוסף קיים חשש לגורלם של תושבים בכפרים במערב גרמניה שהגישה אליהם נחסמה בגלל הצפות ומפולות בוץ.
הרשויות במחוז הכפרי אהרווילר במדינת המחוז ריינלנד-פפלאץ חוששות שמספר ההרוגים יטפס, מאחר שכ-1,300 בני אדם עדיין מוגדרים נעדרים ומנותקי קשר. עם זאת, צוין כי הסיבה למספר הנעדרים הגבוה היא גם הפגיעה ברשתות הטלפון הנייד, שמקשה על איתורם. "מוקדם מדי לומר את היקף הנזק", הדגישו. אמש דיווחו באהרווילר על 19 הרוגים אחרי שנהר אהר – שנשפך לנהר הריין - עלה על גדותיו והציף בתים סמוכים.
נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן נפגש הלילה עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, ומסר את תנחומיו בעקבות האסון. "ליבנו עם המשפחות שאיבדו את יקיריהן", אמר. מרקל הוסיפה כי היא חוששת שהיקף הטרגדיה עדיין לא התברר, ויוודע רק בימים הקרובים.
משלשום פוקדים את מערב אירופה ומרכז היבשת גשמים עזים וחריגים שהציפו ערים ויישובים רבים, והפכו רחובות לנהרות. בתים הוצפו וקרסו ומאות לכודים נזקקו לחילוץ - חלקם עלו לגגות הבתים וחולצו במסוקים. הנזק הכבד ביותר הוא בגרמניה, אך שיטפונות קשים היו גם בצ'כיה, לוקסמבורג, שווייץ, הולנד ובלגיה. בהולנד אלפים בדרום המדינה התבקשו להתפנות מהבתים בגלל נהרות שעלו על גדותיהם. גם בבלגיה אלפים נדרשו להתפנות, ודווח על שמונה הרוגים וארבעה נעדרים.
כמה נהרות במערב היבשת עלו בימים האחרונים על גדותיהם והציפו ישובים סמוכים - תופעה חריגה בחודשי הקיץ. התופעה נפוצה יותר באביב, כשמפלס המים בנהרות עולה מכיוון שהשלג בגבעות ובהרים נמס. הפעם המפלס עלה בגלל כמויות משקעים גדולות. לפי המומחים הגשמים שירדו אתמול בגרמניה היו חסרי תקדים. "השינויים האקלימיים הגיעו לגרמניה", אמרה שרת הסביבה הגרמנית סבנייה שולצה. "האירועים מראים באיזו עוצמה השלכות השינויים האקלימיים יכולות להשפיע על כולנו, וכמה חשוב שנתאים את עצמנו לאירועי מזג אוויר קיצוני בעתיד".
במערב גרמניה כ-200 אלף בתי אב נותרו ללא חשמל. כבר שנים שלא גרמו שיטפונות בגרמניה לנזק חמור כל כך: שיטפונות במזרח המדינה, ב-2002, גבו את חייהם של 21 בני אדם ושל יותר מ-100 איש באזור מרכז אירופה. כאמור, כרגע מעריכים בגרמניה שמספר ההרוגים בשיטפונות הוא לפחות 59.
הקנצלרית אנגלה מרקל, שנמצאת בביקור בארה"ב, אמרה שהיא "מזועזעת מהקטסטרופה שעברו כל כך הרבה תושבים באזורים המוצפים". הקנצלרית הביעה תמיכה במשפחות המתים והנעדרים, והדגישה שהגרמנים יכולים להיות בטוחים בכך שהממשלה הפדרלית והממשלות האזוריות עושות כל שביכולתן כדי להציל חיים. מרקל אמרה שהשיטפונות הם "טרגדיה" לאומה הגרמנית.
מרקל סיפרה שמדינות רבות הציעו סיוע לגרמניה. אורסולה פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית, אמרה שהאיחוד האירופי "מוכן לעזור". ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון הודיע שהממלכה מוכנה לסייע למדינות שנפגעו בשיטפונות. בריטניה השלימה השנה את פרישתה מהאיחוד האירופי.
כ-400 חיילים נשלחו לסייע למשטרה ולצוותי החילוץ בשתי מדינות המחוז שספגו את הנזק הקשה ביותר, נורדריין-וסטפאליה וריינלנד-פפאלץ. בינתיים, כשמפלס המים התחיל לרדת, תושבים בכפרים ובעיירות שהוצפו החלו לחזור לבתיהם. חלקם גילו שמהבית לא נותר דבר. בנורדריין-וסטפאליה מתו לפחות 15 איש מתו בעיירה אויסקרשן, מדרום לעיר בון. מזג האוויר גרם לקריסת קווי טלפון ולניתוק האינטרנט בכמה אזורים, ועובדה זו מקשה על פעולות החילוץ. הגשמים העזים גרמו גם שיבושים קשים בפעילות התחבורה הציבורית במערב גרמניה.
תושבים באזורים שהוצפו בנורדריין-וסטפאליה התבקשו להתפנות מהבתים. חלק מהתושבים בחבל הרוהר אף התבקשו להרתיח את מי השתייה שלהם כאמצעי זהירות בעקבות ההצפות. חברת המים המקומית הזהירה את הצרכנים באזור מ"שינויים משמעותיים בטעם ובריח".
"אני הופתעתי לגמרי. חשבתי שהמים יגיע הנה יום אחד, אבל לא ככה", אמר מיכאל אהרנד, תושב האזור. "זו לא מלחמה, זה פשוט מכה של הטבע. בסופו של דבר אנחנו צריכים להתחיל לשים לב לזה".
בכפר שולד בנורדריין-וסטפליה נהרסו כמה בתים. אדגר, בן 65, שמתגורר בכפר, סיפר על חברים שאיבדו את בתיהם ואת החנויות שלהם: "זה היה קטסטרופלי. כל האנשים האלה חיים כאן, אני מכיר את כולם, אני מצטער בשבילם, הם איבדו הכול. לחבר היה פה בית מלאכה שלא נותר ממנו דבר. המאפיה, האטליז, הכול הלך. זה מפחיד. לא ייאמן".
ראש ממשלת נורדריין-וסטפאליה (מדינת המחוז המאוכלסת ביותר בגרמניה) הוא ארמין לשט - "היורש" של מרקל שיתמודד על תפקיד הקנצלר בבחירת בספטמבר. בסיור באזורים שנפגעו בהצפות אמר לשט שמזג האוויר הקיצוני הוא תוצאה של ההתחממות הגלובלית. "אנחנו נתמודד עם אירועים שכאלה שוב ושוב", הזהיר לשט - והדגיש שיש לשפר את מדיניות האקלים של גרמניה ושאר העולם. "ההתחממות הגלובלית לא חלה רק על מדינה אחת", אמר לשט.
פורסם לראשונה: 23:00, 15.07.21