המחוקקים הרפובליקנים והדמוקרטים בסנאט האמריקני הגיעו הבוקר (שבת) להסכמה ברגע האחרון בנושא ההצבעה על התקציב השנתי, ובכך מנעו את השבתת הממשל. החבילה שאושרה לא כוללת את הסיוע הצבאי הנוסף לישראל בסך 14.1 מיליארד דולר שעליו הודיע הנשיא ג'ו ביידן, אך כן את הסיוע הצבאי "הרגיל״ של 3.8 מיליארד דולר - ואונר"א לא תתוקצב עד 2025 לפחות.
בשעה 23:52 (שעון מקומי), דקות ספורות לפני הדדליין של חצות שהיה מכניס 70% מארצות הברית להשבתה כללית, הניף מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט צ׳אק שומר שני אגודלים לאוויר וסימן לעיתונאים - "יש הסכם". במסגרת ההסכמה בין המחוקקים משתי המפלגות, כמה תיקונים עלו להצבעה מעט אחרי חצות ודקה, כלומר מבחינה טכנית המימון של ארה״ב פג - ולו לזמן קצר.
ֿ זה כבר הפך להיות ריטואל כמעט קבוע בשנים האחרונות בבניין הקפיטול: חוסר ההסכמה בין הרפובליקנים לדמוקרטים בקונגרס על התקציב השנתי מוביל להצבעה מרתונית ברגע האחרון לפני הדדליין בחצות, כדי למנוע את השבתת הממשל שלא יכול לתפקד ללא תקציב לשנה הבאה.
גם השנה לא היו חסרים ויכוחים סביב חבילת התקציב בסך 1.2 טריליון דולר - והסיוע לישראל ואוקראינה היה במוקד. לבסוף הושגה הסכמה כי המימון לבעלות בריתה של ארה"ב ייצא מכלל אלף עמודי החבילה ויעמוד בנפרד, אך עדיין נותרו כמה נקודות רלוונטיות לישראל בתקציב האמריקני לשנת 2024.
החבילה אמנם לא כוללת כאמור את הסיוע הנוסף לישראל שעליו הכריז ביידן בסך 14.1 מיליארד דולר, אבל היא כן כוללת את הסיוע הצבאי ״הרגיל״ של 3.8 מיליארד דולר, המובטח במסגרת מזכר ההבנות הישן בין ישראל וארה״ב - וכולל 500 מיליון דולר עבור תוכניות שיתוף פעולה להגנה מפני טילים, תוספת של 40 מיליון דולר עבור תוכניות רחפנים משותפות ו-47.5 מיליון דולר עבור שיתוף פעולה נגד מנהרות. החבילה גם אוסרת על הממשל להעביר את שגרירות ארה"ב בישראל אל מחוץ לירושלים.
סכנות הסעד של האו״ם לפליטים פלסטינים אונר״א, לפי החבילה החדשה, לא תתוקצב עד שנת 2025 לפחות, אך 175 מיליון דולר יועברו ב"מסלול עוקף אונר"א" לפלסטינים בגדה המערבית ובעזה - עדיין קיצוץ משמעותי לעומת 2023. החקיקה כוללת שורה של הגבלות חדשות והוראות פיקוח על כל סיוע אמריקני או של גורם שלישי לעזה המחייבות מנגנונים למניעת בזיזת או ״הסטה״ של הסיוע ההומניטרי, שיתוף פעולה פלסטיני עם ישראל ודיווח שוטף לקונגרס.
גם כל הוצאה דיפלומטית של היחידה לענייני פלסטינים של ארה"ב בירושלים תידרש בדיווח לקונגרס, וזאת כפשרה לדרישה הרפובליקנית להחזיר את המשרד לשגריר ארה"ב בישראל, ג׳ק לו, ולהגביל את סמכויותיו.
שר החוץ ישראל כ"ץ הגיב בירך על ההחלטה של ארה"ב לא לתקצב את אונר"א, ומסר: "האיסור ההיסטורי על מימון של ארה"ב לאונר"א שעבר היום בתמיכה דו-מפלגתית גורפת מוכיח את מה שידענו לאורך כל הדרך - אונר"א היא חלק מהבעיה ואינה יכולה להיות חלק מהפתרון. אונר"א לא תהיה חלק מעזה לאחר שחמאס ייעלם מעזה. אלפי עובדי אונר"א מעורבים בפעילות הטרור של חמאס ומתקניהם שימשו למטרות טרור. אני קורא למדינות נוספות ללכת בעקבות ארה"ב ולאסור מימון לארגון הזה".
החבילה האמריקנית לא כוללת את ההצעה המקורית של הרפובליקנים להפסיק לחלוטין מימון אמריקני לאו״ם, אך היא כן אוסרת כל סיוע כספי לוועדת חקירה של האו"ם בנוגע לישראל, ודורשת דו״ח על המאמצים להילחם באנטישמיות בתוך הגוף עצמו.
כשזה נוגע לשכנותיה של ישראל, החבילה כוללת מימון צבאי של 3.3 מיליארד דולר למצרים - 320 מיליון מתוכם מותנים ״בהתקדמות בנושא זכויות אדם במדינה״. 1.65 מיליארד דולרים יועברו לסיוע צבאי לירדן, 50 מיליון דולר מוקדשים לטובת יוזמות לעידוד שותפות ושלום במזרח התיכון, שלושה מיליון דולר ספציפית עבור תוכניות פיתוח משותפות לארה"ב וישראל באזור ו-117 אלף דולר מוקדשים למלגות לערביי ישראל לטובת לימודים בארה"ב. החקיקה גם אוסרת על הסרת משמרות המהפכה של איראן מרשימת ארגוני הטרור הזרים או כל אזכור של חזרה להסכם גרעין עם איראן ללא אישור מראש של הקונגרס.
גם המאבק באנטישמיות בא לידי ביטוי בתקציב השנה, ויש שיגידו שלא בהכרח לטובה. אחת הנקודות שזוכות להכי הרבה ביקורת בקרב יהודי ארה"ב היא הקיצוץ במימון התוכנית למענקי האבטחה לבתי כנסת ומוסדות יהודיים, שתקבל השנה 30 מיליון דולר פחות, למרות שיא במספר התקריות האנטישמיות מאז 7 באוקטובר.
עוד סעיף שנוי במחלוקת הוא תקציב של 1.75 מיליון דולר למשרד השליחה המיוחדת לניטור ומאבק באנטישמיות במחלקת המדינה, דבורה ליפשטדט. מדובר בתוספת של 250 אלף דולרים, הרבה פחות ממה שהציעו בתחילה שני בתי הקונגרס.