הרמטכ"ל לשעבר, רב-אלוף במיל' ח"כ גדי איזנקוט, התייחס הבוקר (יום רביעי) בכנס השנתי של המרכז לביטחון לאומי ודמוקרטיה במכון הישראלי לדמוקרטיה, ללחימה ברצועת עזה - שלושה ימים אחרי נפילת אחיינו, סרן יוגב פזי, בצפון רצועת עזה.
"תוכנית המלחמה השתבשה בצורה משמעותית מאוד", אמר איזנקוט, "כי יושבים בחדר אנשים שלא רוצים לראות את סיום המלחמה. הסיפור של ויכוח על החטופים, בואו נצא מנקודת הנחה שיחיא סינוואר נאצי - אבל האם רוצים להחזיר את החטופים על בסיס התפיסות העכשוויות של נתניהו, או של מתווה נתניהו? על בסיס מה פועל ראש המוסד, על בסיס מה שנתניהו הציג או מה שהוא אומר בריאיון לערוץ 14 (על "עסקה חלקית"; נ"פ). בשורה התחתונה, מטרת המלחמה של השבת החטופים היא כישלון חרוץ על הראש של כל מי שישב בקבינט, אני לוקח את זה עליי כשהייתי שם - ועל נתניהו שלא עושה כלום להחזיר אותם".
לדברי איזנקוט, להסכמים הקואליציוניים ופירוק המינהל האזרחי, "התלווה השנה הרצון להשיב את ההתיישבות ברצועת עזה - מה שגרם לכך שיש מטרות מלחמה גלויות וסמויות, שמחזיקים בהן סמוטריץ' ובן גביר וחלק מהליכוד. זה מסביר לא מעט מההחלטות בנוגע ליום שאחרי ואת החטופים. זו הדואליות של נתניהו - הוא אומר שלא תהיה התיישבות ולא יהיה ממשל צבאי, ובפועל זה קורה וזה קורה. למרות שרק לפני 8 חודשים הוא חילק נייר לקבינט ולתקשורת הישראלית ואמר מה הקווים המנחים. הנייר פה, והמציאות שם".
על היום שאחרי, אמר: "בפועל מובילים לזה שצה"ל יהיה אחראי על חלוקת הסיוע, יוקם ממשל צבאי, וכך תהיה אחריות מוחלטת על מדינת ישראל. זה ליקוי כבד מאוד. האחריות במקרה כזה לפי הדין הבינלאומי היא על מדינת ישראל, וזה צעד נוסף של חבורה שלא יודעת לקבל החלטות. לראש הממשלה יש ידע מעמיק, אבל הוא מוקף באנשים שיש להם פערים אדירים בהבנת צורכי הביטחון של ישראל".
הוא התייחס לפיטורי שר הביטחון יואב גלנט: "אפשר להחליף שר ביטחון אם זו החלטה מאורגנת ומושכלת, אך במציאות המאוד מורכבת, זה נראה כמו שאמרתי. את ישראל כ"ץ ראיתי בקבינט בישיבות ותמיד ראיתי גישה עצמאית, עניינית ומקצועית, ואני ממליץ לתת לו יותר קרדיט".
על הקבינט אמר: "יש שינוי (לרעה) של השנים האחרונות שראיתי אותו רק כשהגעתי, וזה נובע מהיקף ותרבות השיח. בעבר היה קבינט מצומצם של מספר שרים, אבל בקבינט הנוכחי של נתניהו יש שרים רבים, עוזרים, ואי-אפשר לעשות דיון רציני. בסוף מקבלים את ההחלטה שלושה אנשים. רון דרמר אומר שאנחנו מבזבזים את הזמן, וכך אנחנו רואים את הסכם הגרעין שהיה טעות חמורה והסכם אברהם שהביא ברכה. שלושה אנשים יכולים לא לקבוע".
הוא הוסיף: "יש שמועה שיש מל"ל, אני לא ראיתי את ההשפעה בכלום. ראיתי שלט ראש המל"ל אבל לא הייתה שום עבודת מטה. היו דיונים של שרי מטה עם ראשי הארגונים, אלה היו דיונים משמעותיים, אך הם היו ספורים".
באשר ללבנון, הוסיף כי "אני לא חושב שצריכה להיות רצועת ביטחון בתוך לבנון, כי מיד זה יתחיל למלחמת גרילה. אבל אפשר להתחיל מרחבי הפרדה, כמו ברמת הגולן, שמי שנכנס חוטף וזה מחזיק שנים".
בכנס המכון הישראלי לדמוקרטיה, אשר יוקדש לצבא ולביטחון חוץ, משתתפים בין השאר פרופ' מלקולם שואו, ראש צוות ההגנה של ישראל בפני בית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג, יו"ר האופוזיציה וראש הממשלה לשעבר חה"כ יאיר לפיד, ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט ורבים אחרים.
במהלך הכנס הדגיש לפיד כי "לא נשב בכנסת בתור אליבי בשביל לעשות מצג שווא לאירופה וארה"ב כאילו מדינת ישראל היא דמוקרטיה - אם היא לא תהיה דמוקרטיה". לדבריו, "הסכם עם סעודיה יהיה פתרון לכל הזירות - היום שאחרי בעזה, לבנון, התמודדות מול איראן. אין על זה דיון כי אף אחד לא מוכן להגיד את המילים רשות פלסטינית, כי כנראה אם אתה אומר את שתי המילים האלה זה מפרק לך את הממשלה".
עוד הוסיף לפיד כי "מה שמנהל את הממשלה זה הרצון שלא יצא משהו שלא ימצא חן בעיני קבוצות הוואטסאפ של הימין הרדיקלי - ממשלת ישראל עובדת עם הרשות הפלסטינית יום-יום, שעה-שעה, גם ברגע זה ממש. אין למדינת ישראל היום מדיניות חוץ שמישהו מבין, או מדיניות ביטחון - והתוצאות הן אירועים כמו 7 באוקטובר".