במהלך כיבושי הטליבאן נמלט המוני אפגנים מארצם, וחצו את הגבול למדינות השכנות. לאור הבריחה הגדולה, באירופה חוששים מגל חדש של מהגרים - כמו זה שפקד אותה ב-2015 וב-2016, אז הגיעו ליבשת יותר ממיליון מבקשי מקלט מהמזרח התיכון ומאפריקה בשל המלחמות בארצותיהם.
אלפים מהאפגנים שברחו ממדינתם בשבועות האחרונים נמצאים כעת בטורקיה, ושואפים להמשיך ממנה ליוון ולמדינות אחרות באיחוד האירופי. הם הגיעו לטורקיה מאיראן, שלה גבול משותף עם אפגניסטן. לפי BBC בין 500 לאלפיים מהגרים אפגנים מגיעים לטורקיה מדי יום.
בשנים האחרונות מתעמתת טורקיה עם האיחוד האירופי סביב נושא המהגרים. ב-2016 החלה לחסום את דרכם של מהגרים אל היבשת בתמורה לסיוע כספי מהאיחוד. טורקיה מארחת בשטחה יותר מ-3 מיליון פליטים סורים, והיא הזהירה לא פעם שהיא כורעת תחת הנטל ושהאיחוד האירופי אינו עומד בסיכומים איתה. בכמה מקרים הודיעה אנקרה על "פתיחת השערים לאירופה".
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן קרא היום למדינות אירופה לקחת אחריות על המהגרים שמגיעים מאפגניסטן. בתום ישיבת קבינט הזהיר שטורקיה אינה מתכוונת להפוך ל"יחידת אחסון" של מהגרים.
"אנחנו צריכים להזכיר לחברים האירופאים שלנו את העובדה הזאת: אירופה, שהפכה לאטרקציה למיליוני אנשים, לא יכולה להימנע מהבעיה (של המהגרים) באמצעות סגירה קפדנית של הגבולות שלה כדי להגן על ביטחונם ורווחתם של אזרחיה", אמר ארדואן במסר למדינות האיחוד האירופי.
ארדואן הטיל את האחריות לעתיד המהגרים שיגיעו לטורקיה על המדינות האירופיות והמהגרים עצמם: "לטורקיה אין חובה, אחריות או מחויבות להיות יחידת האחסון של המהגרים באירופה. ברגע שנסגור את הגבולות שלנו, ונשלח מהגרים לא-חוקיים הביתה, הם יצטרכו להחליט לאן ללכת".
"האחריות העיקרית של המדינה שלנו היא לביטחונם ולרווחתם של 84 מיליון אזרחיה. מצד שני, אנחנו לא חברה חסרת אופי, שחושבת רק על עצמה ומפנה את גבה לעבר מי שמגיע לדלת שלנו", אמר ארדואן. הוא ציין כי בנוסף ל-3.6 מיליון פליטים סורים נמצאים בטורקיה כ-300 אלף אפגנים.
דבריו של ארדואן מגיעים על רקע עלייה בהתנגדות לפליטים ומהגרים בטורקיה - בזמן שבו המצב הכלכלי קשה ושיעור האבטלה גבוה. החודש, בעקבות רצח של צעיר טורקי, התפרע המון זועם בשכונה של פליטים סורים באנקרה. המתפרעים תקפו בתים, חנויות ומכוניות של סורים, 76 נעצרו.
בהתייחסות למיליוני הסורים בטורקיה אמר ארדואן שהפליטים שלמדו טורקית, פיתחו כישורים מקצועיים והסתגלו למדינה יהיו רשאים להישאר לחיות בה – אך אחרים יידרשו לחזור לסוריה כשהתנאים במולדתם ישתפרו. הוא ציין כי כ-450 אלף סורים כבר חזרו לארצם.
ארדואן ציין היום שכדי לבלום את גל המהגרים הנוכחי, טורקיה נקטה צעדים לאורך הגבול עם איראן. ארדואן הוסיף שטורקיה עשויה לנהל שיחות עם הממשלה החדשה שיקים הטליבאן באפגניסטן, במטרה "לדון באג'נדות המשותפות שלנו". לדבריו, "המטרה העיקרית שלנו היא לשמור על היציבות והביטחון באפגניסטן. לכן, במידת הצורך, אנחנו ננהל שיחות עם הממשלה שיקים הטליבאן".