הדיון בתביעה של דרום אפריקה נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג מעסיק את כלי התקשורת הערביים בימים האחרונים, שמסקרים את הפעילות הפלסטינית לטובת האשמת ישראל ברצח עם. הסיקור הנרחב אוהד כמובן את התביעה ומטרותיה, כשבתווך נחשפה גם יוזמה נרחבת להפגין מחוץ לדיון.
העיתון הקטארי אל-ערבי אל-ג'דיד פרסם היום (חמישי) כי פעילים פרו-פלסטינים הגיעו להאג שבהולנד במיוחד לצורך ההפגנות מחוץ לדיון, בזמן הישיבות שעוסקות בתביעה. בעיתון נכתב כי הייתה התארגנות מסודרת להגעת פעילים ממדינות שונות, ובהן צרפת, גרמניה ובלגיה. עוד צוין בעיתון כי "עיני העולם נשואות להאג, כדי לראות אם בית המשפט יפרסם החלטה ראשונית ויקבל את בקשת דרום אפריקה להפסיק את המלחמה בעזה".
אל-ערבי אל-ג'דיד שוחח עם גם עם אמין רג'וב, אזרח גרמני ממוצא פלסטיני, שסיפר על ההתארגנות להפגנות ואמר כי הן נועדו להעביר מסר של תמיכה בעם הפלסטיני ובעזה. המסר השני, לדבריו, הוא הכרת תודה לדרום אפריקה על פעילותה. "זו המדינה היחידה שפועלת בזירה הבינלאומית בדרך הזו למען פלסטין", אמר.
רג'וב הוסיף כי ישנו מסר שלישי: בגרמניה, לטענתו, נמנע ממנו להפגין בחודשים הראשונים למלחמה, ונאסר השימוש במונח "רצח עם". כעת, לדבריו, הפעילים מגיעים להפגין בהאג גם כדי לומר לגרמנים ולאירופים שמה שקורה לפלסטינים הוא אכן "רצח עם". הוא ציין גם אם בית המשפט יסכים וגם אם לא - הם ימשיכו בפעילות.
בסיקור המשפט באל-ג'זירה נכתב כי כלי התקשורת בישראל "אישרו שקיים חשש בקרב גורמים בישראל שבית הדין יאשים את ישראל ברצח עם". כמו כן צוין שהליגה הערבית "אישרה את תמיכתה" בתביעה של דרום אפריקה. נמסר גם כי מזכ"ל הליגה הערבית, אחמד אבו אל-ריט, אמר בהצהרות לעיתונות כי המזכירות הכללית תומכת במאמץ הדרום-אפריקאי, וכי מדובר בצעד חשוב לא רק כדי להפסיק את המלחמה - אלא גם כדי להטיל את האחריות על הצד הישראלי. אתמול, נציין, אבו אל-ריט כתב בטוויטר שלו כי הליגה הערבית הייתה רוצה להצטרף לתביעה - אבל כארגון היא לא יכולה.
לפי אל-ג'זירה, גם הארגון לשיתוף פעולה איסלאמי הביע את תמיכתו בתביעה. הארגון כולל 57 מדינות, חלקן שייכות גם לליגה הערבית. נכתב כי חלק מהמדינות החברות בארגון פרסמו הודעות תמיכה נפרדות משלהן בתביעה. כך למשל, המועצת הנשיאותית של לוב הביעה תמיכה בתביעה, ותוניסיה מצידה אמרה שהיא לא תצטרף לאף תביעה נגד ישראל מכיוון שמדובר למעשה ב"הכרה ביישות הזאת", אבל אישרה שתציג טיעונים בעל פה.
בשבוע שעבר פורסם גם כי שר החוץ הירדני, איימן א-ספדי, אמר שירדן עובדת על הכנת תיקים משפטיים לטיפול "בפשעי המלחמה שביצעה ישראל". כמו כן נמסר כי ירדן מגבה את התביעה נגד ישראל בהאג.
בעיתון אל-אחבאר הלבנוני פורסם היום מאמר שעסק דווקא בבחירתו של אהרן ברק לייצג את ישראל בדיון. נכתב כי מצד אחד יש הרואים בכך כבוד מסוים של ישראל למערכת הבינלאומית, ומהצד השני, האחרים טוענים כי בהבאתו ישראל רוצה "לשחק את הקורבן". עוד, נכתב במאמר, כי גם אם תתקבל החלטה נגד ישראל היא תעמוד במבחן ההשפעה בפועל, שתלוי בגורמים שונים.
באל-ג'זירה נכתב כי אם תתקבל החלטה נגד ישראל מדובר יהיה בפגיעה קשה במוניטין שלה, ועל אף שלא ברור אם ישראל עצמה תכבד את ההחלטה - הדבר ייצור תקדים משפטי מורכב נגדה.