בשטוקהולם התקיימו היום (שבת) הפגנות נגד טורקיה, על רקע בקשת ההצטרפות של שבדיה לנאט"ו – והקשיים שמערימים הטורקים על המהלך. באחת ההפגנות הצית איש ימין קיצוני ספר קוראן – ועורר זעם בטורקיה ובמדינות מוסלמיות נוספות. ההפגנות בסוף השבוע החריפו את המתיחות בין אנקרה לשטוקהולם, שתלויה באישור הטורקי כדי להצטרף לברית הצבאית.
מי שהצית את הספר הקדוש למוסלמים הוא רסמוס פלודאן, מנהיג מפלגה קטנה מהימין הקיצוני בדנמרק. פלודאן, שמחזיק גם באזרחות שבדית, קיים בעבר כמה הפגנות שבהן הצית את הקוראן. למרות זאת הוא קיבל היתר מהמשטרה לקיים הפגנה מול השגרירות הטורקית בשטוקהולם, ושרף את הקוראן פעם נוספת. הוא טען שהמחאה שלו מול השגרירות הטורקית הייתה נגד האיסלאם, ונגד הניסיון של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן להשפיע על חופש הביטוי בשבדיה. סעודיה, ירדן, כוויית ומדינות מוסלמיות נוספות הצטרפו לטורקיה וגינו את המעשה של איש הימין הקיצוני.
בהודעת משרד החוץ הטורקי נמסר: "אנחנו מגנים בצורה החריפה ביותר את המתקפה המתועבת נגד הספר הקדוש שלנו. לאפשר מעשה אנטי-איסלאמי שכזה נגד מוסלמים, ולהעליב את הערכים הקדושים שלנו במסווה של חופש ביטוי, זה דבר בלתי מקובל לחלוטין". משרד החוץ הטורקי דרש משטוקהולם לנקוט את הצעדים הראויים נגד פלודאן, וקרא לכל המדינות לנקוט גם הן צעדים קונקרטיים נגד "איסלאמופוביה". שר החוץ השבדי, טוביאס בילסטרום, גינה את המעשה ואמר שמדובר בפרובוקציה איסלאמופובית מזעזעת. "חופש הביטוי בשבדיה מרחיק לכת, אבל זה לא אומר שממשלת שבדיה - או אני - תומכים בדעות האלה", אמר שר החוץ.
בנוסף למחאה של פלודאן התקיימו בשטוקהולם הפגנות נוספות: בסמוך לשגרירות הטורקית הפגינו כ-100 איש נגד טורקיה ובעד הצטרפות שבדיה לנאט"ו, ולאזור הגיע בהמשך גם קהל שלקח חלק בהפגנה פרו-טורקית. בהפגנה אחרת מחו מאות מפגינים פרו-כורדים נגד ארדואן - ונגד הצטרפותה של שבדיה לנאט"ו. המפגינים דרכו על תמונתו של ארדואן והניפו שלט שעליו נכתב "כולנו PKK".
ה-PKK היא המחתרת הכורדית שמוגדרת כארגון טרור בטורקיה, ארה"ב והאיחוד האירופי. אותם מפגינים מאמינים ששבדיה לא צריכה להיענות לקריאה הטורקית להיאבק בכורדים שמוגדרים על-ידי אנקרה כקיצוניים וטרוריסטים, בתמורה להסרת ההתנגדות להצטרפות שבדיה לנאט"ו.
בטורקיה זעמו על כך שההפגנות שנערכו נגדה בשבדיה לא הופסקו על-ידי המשטרה, במיוחד זו של פלודאן. בסוף השבוע הודיעה אנקרה כי מסיבה זו היא מבטלת את הביקור המתוכנן של שר ההגנה השבדי באנקרה. "בשלב זה ביקור שר ההגנה השבדי פאל יונסון ב-27 בינואר הוא חסר משמעות, אז אנחנו ביטלנו את הביקור", הודיע שר ההגנה הטורקי חולוסי אקאר.
אקאר סיפר שהוא שוחח עם ארדואן על כך ששבדיה לא הגבילה את ההפגנות האנטי-טורקיות, והעביר את התגובה הטורקית לשר ההגנה השבדי בשולי הכינוס שנערך אתמול בגרמניה - שבו דנו עשרות מבעלות הברית של אוקראינה במערב בסיוע הצבאי למדינה. יונסון טען מנגד שהוא ואקאר נפגשו אתמול במהלך הכינוס בגרמניה, ולכן הוחלט לדחות את הפגישה המתוכננת באנקרה.
בשנה שעברה, בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה, הגישו שבדיה ופינלנד בקשת הצטרפות לנאט"ו. כדי שהבקשה תאושר כל 30 המדינות החברות בברית הצפון-אטלנטית צריכות להסכים על כך, אך טורקיה מערימה קשיים על ההצטרפות ולטענת מתנגדיה מנסה "לסחוט" את שתי המדינות הנורדיות. היא טוענת שהשתיים, ושבדיה במיוחד, מספקות מקלט לטרוריסטים ומסייעות להם.
אנקרה הודיעה כי לא תיתן את אישורה להצטרפות השבדית לנאט"ו אם שטוקהולם לא תביעה עמדה ברורה יותר נגד ארגונים כורדיים בשטחה, שאותם טורקיה מחשיבה לארגוני טרור ומאשימה בניסיון ההפיכה במדינה ב-2016, ולא תסגיר לידיה פעילים כורדים שלדבריה מעורבים בטרור.
פינלנד ושבדיה חתמו בשנה שעברה על הסכם עם טורקיה שנועד להסיר את המכשולים ולאפשר את הצטרפותן לנאט"ו. שבדיה טענה שהיא מילאה את חלקה בהסכם, אך טורקיה דורשת צעדים נוספים – בהם הסגרתם של 130 בני אדם שהיא מגדירה כטרוריסטים.
בהפגנה בשבוע שעבר בשטוקהולם תלו המפגינים בובה בדמותו של ארדואן על פנס רחוב ליד בניין העירייה, ובממשלת שבדיה אמרו שהמעשה נועד לחבל בהצטרפות לנאט"ו. שר החוץ השבדי בילסטרום אמר כי שטוקהולם מגנה את התקרית שאירעה בהפגנה וציין כי "הצגה של נשיא שנבחר על-ידי עמו כמי שהוצא להורג מחוץ לבניין העירייה היא מתועבת".