רשויות הבריאות בטוקיו דיווחו אחר הצהריים (יום ה') על שיא של חצי שנה במספר הנדבקים בנגיף הקורונה בעיר הבירה היפנית. 1,979 נדבקים אובחנו שם אתמול, מעט פחות מה-2,044 שאובחנו בטוקיו באמצע ינואר. הזינוק הזה בתחלואה מגיע כשברקע החששות הכבדים שאולימפיאדת טוקיו שתיפתח שמחר, שנה אחרי שנדחתה בגלל המגפה, תעודד עוד יותר את התפשטות הנגיף.
ראש ממשלת יפן יושיהידה סוגה הכריז בשבוע שעבר על מצב חירום באזור טוקיו, אולם מספר הנדבקים המשיך לטפס בימים האחרונים. ההגבלות שהוטלו באמצעות ההכרזה הזו מצומצמות למדי, וכוללות רק איסור על מכירת אלכוהול והפחתה של מספר השעות שבהן פועלים המסעדות והברים באזור הבירה. ההגבלות הללו יימשכו עד 22 באוגוסט, אחרי שהמשחקים האולימפיים יינעלו ב-8 באוגוסט.
יפן, כמו כמה משכנותיה באזור, הצליחה אמנם להימנע במשך זמן רב מהתפרצות משמעותית בשטחה, אך כבר שבועות ארוכים שהיא מתקשה לעשות זאת, בין היתר לנוכח התפשטות זן הדלתא הנחשב למידבק הרבה יותר מהזנים הקודמים של הנגיף. בסך הכול דיווחה יפן על 853,000 נדבקים ו-15,100 מתים במגפה.
למרות ההתפרצות, בממשלתו של סוגה התעקשו לערוך הפעם את האולימפיאדה כמתוכנן, אם כי נאלצו להטיל שורה של הגבלות על המשחקים – שייערכו ללא קהל ביציעים בטוקיו. קהל מצומצם יורשה לצפות במשחקים במתחמים הממוקמים מחוץ לעיר.
שליח ynet לטוקיו, אורן אהרוני, דיווח כי רחובות העיר נראו היום שוממים למדי לקראת טקס הפתיחה מחר. "זה פשוט משוגע", סיפר לו אחד מצלמי סוכנות הידיעות AFP במתחם התקשורת הענק שהוקם עבור המשחקים, שם דווקא נרשמה התרחשות ערה יותר. "הייתי כבר בכמה אולימפיאדות ואף פעם לא נתקלתי בדבר כזה. מי חשב שבמדינה מסודרת כמו יפן הכול די מבולגן ולא ברור".
חברו לצוות נשמע קצת יותר אופטימי: "נכון, עכשיו זה נראה ככה, אבל ברגע שיתחילו התחרויות, יישברו שיאים ויהיו רגעים מרגשים, אז הכול ייראה אחרת. ברור שהאולימפיאדה הזאת היא לא כמו כל אולימפיאדה ואין אווירה, אבל הרוח האולימפית תמיד מעל הכול".
למרות ההגבלות שהוטלו על האולימפיאדה, המוני יפנים חוששים כי המשחקים יביאו להחמרה בגל התחלואה, וסקר שנערך לאחרונה הראה כי 68% מהם לא אמינים ביכולתם של המארגנים למנוע התפשטות של הנגיף. 55% מהנשאלים באותו סקר התנגדו לעריכת המשחקים. העובדה שעד כה כבר אובחנו כנשאי קורונה 87 אנשי צוות או ספורטאים, לא צפויה להרגיע את החששות הללו.
ראש הממשלה סוגה סופג ביקורת קשה על התעקשותו לקיים את האולימפיאדה, במה שנראה למבקריו כמהלך ששם אינטרסים זרים מעל אלו של האומה היפנית. הסקרים מראים כי הפופולריות שלו צללה בהתאם, ועומדת כעת על סביב 30% בלבד. קיסר יפן, נרוהיטו, הכיר היום בדברים שנשא לקראת טקס הפתיחה מחר בקושי הרב שבניהול האולימפיאדה לצד גל התחלואה. "זו לא משימה קלה", אמר בפגישה עם נשיא הוועד האולימפי תומאס באך.
על פתיחת המשחקים, יצוין, מעיבה לא רק מגפת הקורונה: הבוקר פוטר במאי טקס הפתיחה של האולימפיאדה, הקומיקאי קנטרו קובאיאשי, בעקבות בדיחה על השואה שניפק לפני שנים רבות, ב-1998. "הוא לעג לתקופה טרגית בהיסטוריה", מסרה סייקו האשימוטו, ראש הוועדה המארגנת של האולימפיאדה. "אנחנו מתנצלים על כך שזה קרה רגע לפני טקס הפתיחה ויצר אי-נוחות עבור כולנו".
הזינוק בתחלואה ביפן מגיע גם על רקע מבצע החיסונים המקרטע שלה, ולפי מומחי בריאות נרשמת כעת עלייה חדה במספר הנדבקים הלא-מחוסנים שגילם נמוך מ-50. אף שמאז חודש מאי קצב ההתחסנות ביפן גדל משמעותית, לאחרונה הוא צנח שוב בשל מחסור באספקת המנות. רק כ-23% מהיפנים קיבלו עד עתה את שתי המנות הנדרשות, שיעור נמוך בהרבה מזה הדרוש כדי לצמצם משמעותית את הסיכון להדבקה באוכלוסייה הכללית.
בגלל אפליקציה: מחסור במדפי הסופרים בבריטניה
מדינה נוספת שמתמודדת כעת עם השלכות של גל תחלואה נרחב היא בריטניה, שגם בה ראש הממשלה – בוריס ג'ונסון – התעקש להוציא לפועל את תוכניותיו למרות העלייה במספר הנדבקים, וביום שני האחרון הביא להסרתן של כל הגבלות הקורונה באזור אנגליה, כולל החובה לעטות מסכות במקומות ציבוריים. אולם כעת מדווחים בבריטניה כי מתעורר חשש כבד ממחסור בעובדים בשירותים ובענפים רבים באנגליה ובאזור וויילס, בעקבות מאות אלפים שנשלחו לבידוד על ידי אפליקציה שאותה מפעילים שירותי הבריאות הלאומיים.
לפי הרשויות בבריטניה, בתוך שבעה ימים בלבד האפליקציה הזו הודיעה לכמעט 620,000 תושבים באנגליה ובוויילס להיכנס לבידוד של עשרה ימים עקב מגע קרוב עם נשא קורונה. רובם המוחלט של הבידודים נרשם באנגליה, ורק כמה אלפים בוויילס (שם הגבלות הקורונה עדיין לא הוסרו במלואן, כמו גם בשאר חלקי הממלכה המאוחדת – סקוטלנד וצפון אירלנד). אחד מאלפי הבריטים שנשלחו לבידוד, אגב, הוא ג'ונסון עצמו – אחרי שהתברר כי שר הבריאות שלו סג'יד ג'וויד נדבק בקורונה.
בכלי התקשורת הבריטיים העניקו לזינוק במספר המבודדים את הכינוי Pingdemic, על שום רעש ההתראה שיוצר הטלפון כאשר האפליקציה מודיעה לבעליו שעליו להיכנס לבידוד. הזינוק במספר המבודדים והמחסור בעובדים מעורר חשש שלא יהיו מספיק אנשים שיציבו מוצרים על המדפים בסופרמרקטים או נהגי משאיות הנדרשים בין היתר לחידוש אספקת הדלק.
על שערי העיתונים הבריטיים הוצגו תמונות של מדפים ריקים במרכולים, אולם מדיווח של כתבי סוכנות הידיעות רויטרס שביקרו בכמה סניפים לא נראה שקיים מחסור משמעותי במוצרי מזון, מלבד מחסור מסוים בבקבוקי שתייה, במשקאות קלים ובכמה מוצרי סלטים ובשר.
"אנחנו מודאגים מאוד מהמצב", אמר שר העסקים הבריטי קוואסי קוורטנג בריאיון לרשת "סקיי ניוז". כשנשאל על תמונות המדפים הריקים בסופרים, השיב כי אינו מכיר מחסור ברמה שכזו, אך הדגיש כי הממשלה הבריטית "עוקבת אחר המצב". רשת הסופרים השנייה בגדולה בבריטניה, סיינסבורי, ניסתה להרגיע את הציבור הרחב והודיעה כי ניתן למצוא בסניפיה את רובם הגדול של המוצרים, אם כי לא בהכרח מכל מותג כפי שהיה בעבר.
"אנחנו פועלים להבטיח שהלקוחות שלנו ימצאו את מה שהם צריכים", מסר דובר הרשת. "אולי לא תמיד יהיה לנו את המוצר המדויק שלקוח רוצה בכל חנות, אך כמויות גדולות של מוצרים מועברות לסניפים שלנו מדי יום ואנשינו מתמקדים בהצבת המוצרים הללו על המדפים במהירות האפשרית".
חברות אחרות נשמעו פחות אופטימיות: רשת מרכולים אחרת, אייסלנד, הודיעה כי סגרה כמה מסניפיה בשל המחסור בידיים עובדות, ואחד מארגוני תעשיית הבשר הזהיר כי שרשרת אספקת המזון בבריטניה נמצאת "על סף קריסה". בריטים רבים אמנם לא נשמעים להוראות האפליקציה, וחלקם פשוט מחק אותה מהטלפון, אך הממשלה בלונדון קראה להם לפעול על פי ההנחיות ולהמשיך להשתמש באפליקציה הזו, תוך שהזכירה כי הנחיות הבידוד לא חלות על עובדים בשירותים חיוניים.
בריטניה מדווחת בשבועות האחרונים על רבבות נדבקים בכל יממה, כשאתמול עמד המספר הזה על 44,000 נדבקים חדשים. למרות זאת, רשויות הבריאות בממלכה מעודדות במידת מה מכך שנראה כי מבצע החיסונים המוצלח בשטחה – יותר מ-87% מהאוכלוסייה המבוגרת קיבלו לפחות מנה אחת של החיסון נגד הנגיף – הפחית את הקשר שבין מספר הנדבקים למספרי החולים הקשים והמתים. אולם לא נראה שהקשר הזה נותק לגמרי כפי שקיווה ג'ונסון: אתמול דיווחה בריטניה על 96 מתים ביממה אחת, הנתון הגבוה ביותר מאז חודש מרץ.
בסין "נדהמו" מהצעת ארגון הבריאות העולמי
מוקדם יותר היום עלתה מחדש לכותרות שאלת מקורו של נגיף הקורונה, שהופיע לראשונה בעיר ווהאן בסין בסוף 2019. בייג'ינג שוללת לחלוטין את האפשרות שבמערב מעוניינים לחקור – ולפיה הנגיף דלף בטעות ממעבדת הנגיפים בווהאן – אולם היום בייג'ינג "פתחה חזית" בהקשר זה גם מול ארגון הבריאות העולמי.
בכיר ברשויות הבריאות של סין, ז'נג יישין, אמר כי "נדהם" כאשר שמע על התוכניות של ארגון הבריאות העולמי בנוגע לשלב השני של החקירה שהוא מנהל, במטרה לגלות את האופן שבו פרצה המגפה העולמית. "זה בלתי אפשרי עבורנו לקבל תוכנית שכזו", אמר במסיבת עיתונאים שכינס הבוקר.
הניסיון לאתר את מקור הנגיף מעורר כבר זמן רב מתיחות דיפלומטית בין סין למערב, וארה"ב וכמה מבעלות בריתה מאשימות כי בייג'ינג לא התנהלה בשקיפות בשלביה הראשונים של המגפה. סין מצידה טוענת שיריבותיה הופכות את המשבר הבריאותי לפוליטי.
במסגרת השלב הראשון של החקירה שלו, ארגון הבריאות שלח מוקדם יותר השנה צוות של מומחים בינלאומיים לסין, ולאחר שבין היתר סיירו בתוך המעבדה בווהאן קבעו אז כי "לא סביר באופן קיצוני" שהמגפה החלה בגלל תאונה במעבדה הזו. עם זאת, אותם מומחים הואשמו בהמשך בכניעה ללחצים מצד עמיתיהם הסינים, שפיקחו על צעדיהם.
לאחרונה אף הודה ראש ארגון הבריאות עצמו, טדרוס אדהנום גברייסוס, כי הייתה "דחיפה מוקדמת מדי" לשלילת האפשרות של דליפה ממעבדה באותו שלב ראשוני של החקירה. יש להדגיש כי רוב המומחים ממשיכים להאמין כי האפשרות של דליפה ממעבדה אינה סבירה, אך מתקשים לשלול אותה על הסף וחלקם סבור שיש לחקור אותה ברצינות.