מתיחות דיפלומטית בין ישראל לאוסטרליה: שגרירות ישראל באוסטרליה פרסמה היום (שני) בצעד חריג הודעה רשמית שהאשימה את שרת החוץ של אוסטרליה פני וונג ב"מצג שווא והשמטת פרטים מכריעים" ביחס לאופן ההתנהלות, מידת שיתוף הפעולה והפתיחות שהפגין צה"ל בנוגע לחקירת הריגתם באפריל של שבעת עובדי ארגון הסיוע "המטבח העולמי המרכזי" (WCK) בעזה, שעימם נמנתה גם אזרחית אוסטרלית בשם זומי פרנקום.
הרמטכ"ל האוסטרלי לשעבר מארק בינסקין נשלח על-ידי ממשלת אוסטרליה לביקור בישראל, וחקר את התקרית תוך שיתוף פעולה מלא עם צה"ל. בינסקין פרסם דוח מאוזן שבו קבע כי לא ניתן לשלול כי הירי נבע מכך שצה"ל זיהה בטעות את צוות האבטחה החמוש של השיירה כמחבלי חמאס. הרמטכ"ל האוסטרלי לשעבר שיבח את צה"ל על שיתוף הפעולה וצירף שורה של המלצות.
שרת החוץ של אוסטרליה וונג, שידועה בעמדתה הביקורתית כלפי ישראל, פרסמה הצהרה ובחרה להציג רק את הטעות והתעלמה מהחלק שנוגע להימצאותם של חמושים בשיירה ומהאמירות הברורות של בינסקין שלא היה מדובר בהרג מכוון וכי הסטנדרטים של צה"ל זהים לאלו של הצבא האוסטרלי.
בישראל לא אהבו את ההודעה של שרת החוץ האוסטרלית, וחשבו שלקחה את הדוח של הרמטכ"ל לשעבר רחוק מדי משיקולים פוליטיים פנימיים. שרת החוץ אמרה כי אוסטרליה לוחצת על ישראל לתקן את התיאום שלה עם ארגונים הומניטריים כדי להגן על אזרחים ועובדי סיוע בעקבות הדוח של בינסקין.
"בינסקין", טענה וונג בהצהרה שלה, "אישר כי התקפות צבא ההגנה לישראל על כלי הרכב היו תוצאה של כשלים חמורים בביצוע נוהלי צה"ל, זיהוי שגוי וטעויות בקבלת החלטות. הדבר עולה בקנה אחד עם הערכת צה"ל עצמו כי 'אירוע זה לא היה צריך להתרחש' והיה 'טעות חמורה'. עזה נותרה המקום הקטלני ביותר עלי אדמות לעובדי סיוע. האו"ם מדווח כי יותר מ-250 עובדי סיוע נהרגו מאז החל הסכסוך בעזה. בשבועות האחרונים, לפחות שלושה כלי רכב של האו"ם הותקפו. זו הסיבה שממשלת אוסטרליה מיישמת את כל ההמלצות של בינסקין, כולל ההמלצה לקריאות נוספות לישראל לשפר את התיאום וההתנגשות עם ארגונים הומניטריים הפועלים בשטח".
וונג ציינה עוד: "אנו עובדים עם האו"ם והקהילה הבינלאומית כדי ללחוץ על ישראל לתקן את התיאום שלה עם ארגונים הומניטריים, כדי להבטיח שמותם הטרגי של זומי פרנקום ועמיתיה ל-WCK לא יהיה לשווא ולא יחזור על עצמו. ממשלת אוסטרליה תתמיד עד להגנות מתאימות לעובדי הסיוע. ההגנה הטובה ביותר לעובדי הסיוע - ולאזרחים - היא הפסקת אש.
"התהליך של ישראל לקביעת האחריות מי שאחראי להרג עובדי המטבח המרכזי העולמי לא הסתיים. הפרקליטה הצבאית הראשית של ישראל עדיין צריכה להחליט על צעדים נוספים. הציפייה שלנו נשארת שתהיה שקיפות לגבי התהליך וההחלטה של הפרקליט הצבאי. לשם כך כתבתי לעמיתי הישראלי - אנו נמשיך ללחוץ על אחריות מלאה, כולל כתבי אישום פליליים".
שגרירות ישראל באוסטרליה פרסמה הצהרה ארוכה שבה יצאה נגד הדברים של וונג: "ממשלת ישראל מתייחסת במלוא הרצינות לתקרית החמורה שלקחה את חייהם של שבעה עובדי WCK, בהם אזרחית אוסטרליה. אנו מנצלים את הרגע הזה כדי לשלוח שוב את תנחומינו העמוקים למשפחת פרנקום, כמו גם למשפחות של ששת עובדי הסיוע האחרים. אנו רואים את הפעילות ההומניטרית הקריטית שמבצעים ארגוני סיוע בינלאומיים בהערכה עליונה, ורואים בעבודה זו חשיבות עליונה. ככזו, נמשיך לתאם ולסייע בפעילותם, תוך נקיטת כל האמצעים הזמינים כדי לאפשר להם לפעול בבטחה".
עוד נכתב בהודעת שגרירות ישראל: "צה"ל לקח אחריות מלאה על הטעויות החמורות שהובילו לתקרית הטרגית של ליל 1 באפריל. לאחר חקירה ראשונית של מנגנון איתור ובדיקת עובדות, הדיח צה"ל שני קצינים מתפקידיהם ונזף בשלושה נוספים. אף על פי שלמפקד בינסקין לא הייתה סמכות חקירה או מנדט, צה"ל פעל עימו בשיתוף פעולה מלא וסיפק לו גישה לכל התחומים המבוקשים, כולל ראיות, פקידים בכירים ותהליכים מבצעיים, על מנת לתרום להבנת אוסטרליה כיצד אירוע זה התרחש וכיצד הוא נחקר. הצהרת ממשלת אוסטרליה על הדוח כללה לצערנו כמה מצגי שווא והשמטה של פרטים מכריעים ביחס לאופן ביצוע הדוח, מידת שיתוף הפעולה והפתיחות שהפגין צה"ל, ואף ביחס להיבטים מסוימים של האירוע הטרגי עצמו.
"הדוח מאשר במפורש כי צה"ל הוא צבא מקצועי וממושמע, עם חוות דעת משפטיות, תקנים ובקרות דומות כדי להפחית את סיכוני המלחמה. הדוח גם מאשר כי 'התקפת צה"ל על עובדי ה-WCK לא הופנתה ביודעין או במכוון נגד ה-WCK', וכי 'סביר להניח שנוכחות אבטחה חמושה עם חוזה מקומי בשיירת הסיוע של WCK, לא דווחה או אושרה בהליכי התיאום, ויצרה נראות של אנשים שקשורים לחמאס'. בעקבות התקרית ננקטו מספר צעדים על-מנת לשפר עוד יותר את התיאום בין ארגוני הסיוע לצה"ל, וכן שונו והוגדרו מחדש פקודות ונהלים מבצעיים על-מנת למזער את הסיכון שטעויות כאלה יחזרו. ישראל תמשיך לפעול יד ביד עם הקהילה הבינלאומית לתיאום ולסיוע בפעילות ארגוני הסיוע, על-מנת לתת מענה לצורכי האוכלוסייה ולשפר את המצב ההומניטרי ברצועת עזה".